Βέβαια η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τον τύπο του χαλιού. Εκείνα τα χαλιά που έχουν φλόκους (όπως οι φλοκάτες) ή πολύ υψηλό πέλος είναι ακατάλληλα για σκούπες ρομπότ. Ενδεχομένως, μια σκούπα ρομπότ να δυσκολευτεί όταν υπάρχουν πολύ μακριά κρόσσια. Επίσης, ακατάλληλα είναι και τα πολύ λεπτά χαλιά (ας πούμε σαν πετσέτες) καθώς είναι πιθανόν η σκούπα να τα παρασύρει καθώς κινείται.
Ωστόσο, τα κοινά χαλιά – αυτά που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στα σπίτια τους – καθαρίζονται μια χαρά με τις σκούπες ρομπότ. Κατά την γνώμη μας, η σκούπα ρομπότ τα καθαρίζει πολύ καλυτέρα σε σύγκριση με τις κοινές σκούπες, καθώς διαθέτει μια περιστροφική βούρτσα στο κάτω μέρος της. Αυτή η βούρτσα «χτενίζει» κατά κάποιο τρόπο τα χαλιά και ανανεώνει το πέλος του.
Προσωπική εμπειρία: Μια παράξενη περίπτωση, στην οποία η σκούπα ρομπότ απέτυχε να καθαρίσει το χαλί.
Εχω σκούπα ρομπότ εδώ και πολλά χρόνια και είμαι ενθουσιασμένη με την αποτελεσματικότητα της. Ωστόσο, η σκούπα απέτυχε σε μία περίπτωση: ‘Ένα τα χαλιά μου είχε πολύ σκούρο χρώμα (ένα βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο). Για κάποιον περίεργο λόγο, οι αισθητήρες δεν δούλευαν πάνω σε αυτό το χρώμα. Η σκούπα δεν ανέβαινε πάνω σε αυτό το χαλί. Ίσως να νόμιζε ότι είναι σκαλοπάτι ή κενό.
Αλλαξα χαλί, καθώς δεν αλλάζω με τίποτα την ευκολία των ρομποτικών σκουπών.