Η Τούρκοι ονόμαζαν τη Μονεμβασία και με το όνομα «Μενεξέ Καλεσί που σημαίνει κάστρο του λουλουδιών.
Όπως και οι περισσότεροι οικισμοί της Ελλάδας, έτσι και η Μονεμβασία κατοικείται από την αρχαιότητα, από τον 6ο π.Χ αιώνα. Στο πέρασμα των χρόνων κατακτήθηκε και κατοικήθηκε από διάφορα φύλα, όπως από τους Λατίνους, τους Ενετούς, τους Βυζαντινούς και τους Τούρκους.
Η περίοδος της ακμής της Μονεμβασίας τοποθετείται κατά τη βυζαντινή περίοδο. Εκείνη την περίοδο, η πόλη εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο και απέκτησε σημαντικά οικονομικά και φορολογικά προνόμια. Το 1821, η Μονεμβασία γίνεται το πρώτο ελληνικό κάστρο που απελευθερώνεται από τους Τούρκους.
Η καστροπολιτεία χωρίζεται σε δύο τμήματα – στην άνω και στην κάτω πόλη – τα οποία έχουν ξεχωριστή οχύρωση. Στο άνω τμήμα κατοικούσαν οι άρχοντες, ο φρούραρχος και υπήρχαν εγκατεστημένες οι διοικητικές υπηρεσίες.
Τα σπίτια είναι κτισμένα σε παράλληλες σειρές, ένα στοιχείο που υποδεικνύει ότι έγινε κάποιος στοιχειώδης πολεοδομικός σχεδιασμός. Επίσης τα σπίτια δημιουργούν μικρές ομάδες και σε κάθε ομάδα υπάρχει ένα μεγαλύτερο σπίτι που ξεχωρίζει.
Ακριβώς επειδή η αρχιτεκτονική της πολιτείας, έχει ιδιαίτερη αισθητική, για αυτό χρήζει τακτικών και προσεκτικών εργασιών διατήρησης και συντήρησης. Στα περισσότερα κτίσματα έχει γίνει προσεκτική ανακαίνιση και αποκατάσταση από έμπειρους επαγγελματίες.
Ένα δίκτυο από δαιδαλώδη στενά δρομάκια διατρέχει όλη την πόλη και συχνά τα σπίτια εκτείνονται πάνω από τους δρόμους, δημιουργώντας σκεπαστά περάσματα.
Στην Μονεμβασία υπάρχουν πολλές μικρές δεξαμενές για την παροχή ύδρευσης αλλά και τρεις μεγάλες κοινόχρηστες στέρνες, οι οποίες αποτελούν μεταγενέστερες κατασκευές της Τουρκοκρατίας.
Επειδή η Μονεμβασία είναι κτισμένη σε βράχο, διαθέτει και φυσική οχύρωση. Για αυτό το λόγο, τα τείχη περιβάλλουν μόνο τις τρείς μόνο πλευρές ενώ η τέταρτη προστατεύεται από το βράχο.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες με εντυπωσιακό διάκοσμο, η αξία των οποίων μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις εκκλησίες του Μυστρά.
Η Μονεμβασία υπήρξε ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή Γιάννη Ρίτσου.
Για προσφορά ανακαίνισης παλιών σπιτιών και διαμερισμάτων καθώς και για να μάθετε το κόστος ανακαίνισης απευθυνθείτε στην κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.
Την καστροπολιτεία αξίζει να επισκεφτεί κανείς όχι μόνο για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία αλλά και για ξεκούραστες καλοκαιρινές διακοπές. Πράγματι, μπροστά στη Νέα Μονεμβασία υπάρχει η παραλία, το Μαντράκι, που προσφέρεται για μπάνιο, όπως και ο Πέρα Κάκαβος και η παραλία Πορί.
Πηγή φωτογραφίας: https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:MONEMVASIA_SQUARE_evlahos.jpg