Παραδοσιακοί Οικισμοί στην Πελοπόννησο (Μέρος Ι) / Νότια Αχαΐα

Η Πελοπόννησος αποτελεί μια περιοχή της Ελλάδας, που προσφέρεται τόσο για παραθαλάσσιο όσο και για ορεινό τουρισμό. Πολλοί από τους παραδοσιακούς οικισμούς  είναι αρκετά παλαιοί και έχουν τις απαρχές τους τουλάχιστον στο Μεσαίωνα. Λόγω συγκεκριμένων κοινωνικών-οικονομικών-ιστορικών και γεωγραφικών συνθηκών, στην Πελοπόννησο δημιουργήθηκε ένα πλούσιο δίκτυο από μικρά χωριά, τα οποία μέχρι και σήμερα διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

Φημισμένοι είναι οι Λαγκαδινοί μάστορες, με καταγωγή από τα Λαγκάδια της Αρκαδίας και τα γύρω χωριά. Οι μάστορες της οικοδομής εργάζονταν σε μπουλούκια και είχαν ιεραρχική δομή με τον πρωτομάστορα, τους τεχνίτες τους βοηθούς, κτλ. Υποστηρίζεται ότι σημαντική επίδραση στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Πελοποννήσου, έπαιξε το γεγονός ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνταν Ηπειρώτες και Μακεδόνες τεχνίτες, οι οποίοι δίδαξαν την οικοδομική τέχνη και στους ντόπιους τεχνίτες. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι την τέχνη την έμαθαν από τους Φράγκους που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Οι περισσότεροι κάτοικοι εξασκούσαν την οικοδομική τέχνη από γενιά σε γενιά. Τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά κτίσματα, που διασώζονται μέχρι και σήμερα, φέρουν την υπογραφή των μαστόρων από τα Λαγκάδια, όπως γέφυρες, αρχοντικά, απλά σπίτια, εκκλησίες, σχολεία και βρύσες.

Ασφαλώς, τα περισσότερα κτίρια που βρίσκονται σε καλή κατάσταση χρειάστηκαν ανακαίνιση, και ιδιαίτερα εκείνα που μετατράπηκαν σε ξενόνες και ξενοδοχεία.

Παλαιός Πάος, Σκούπι, Αχαία, Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, πέτρινα κτίρια

Το χωριό Πάος ή Σκούπι στην Αχαία

Μερικοί σημαντικοί οικισμοί που διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα με τα λιθόκτιστα σπίτια, τα ξύλινα μπαλκόνια και τις κεραμοσκεπές είναι οι εξής:

Τα Τρίκαλα Κορινθίας. Βρίσκονται στη Δυτική Κορινθία και αποτελούνται από τρεις οικισμούς: Από τα Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα. Το χωριό έχει πολύ όμορφες κρήνες με τρεχούμενα νερά. Για αυτούς, που ενδιαφέρονται για την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική μπορούν να επισκεφτούν τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Γερασίμου και του Αγίου Δημητρίου.

Το χωριό Φενεός. Βρίσκεται επίσης στη Δυτική Κορινθία και αποτελεί ένα καταπράσινο χωριό κτισμένο σε εύφορο οροπέδιο. Διαθέτει και μουσείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες έχει το φράγμα Φενεού-Δόξας.

Το χωριό Ζαρούχλα. Βρίσκεται στη Ν. Αχαία και είναι ασφαλώς ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής. Τα περισσότερα σπίτια ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Πελοποννήσου. Το χωριό είναι κτισμένο μέσα σε ένα πυκνό δάσος με έλατα και καστανιές. Αξιοθέατα για τους λατρείες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αποτελούν η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας και ο Πύργος του Φωτήλα.

Άλλοι οικισμοί με παραδοσιακοί αρχιτεκτονική είναι ο Παλαιός Πάος, το Βεσίνι και το Δεχούνι. Τα χωριά διατηρούν τα στενά λιθόστρωτα τους ενώ τα περισσότερα σπίτια αποτελούν πέτρινους όγκους με ξύλινα μπαλκόνια και σκεπές. Στα περισσότερα χωριά, η πέτρα αποτελεί στο σημαντικότερο οικοδομικό υλικό. Με πέτρα έχουν κτιστεί βρύσες, πηγάδια, γεφύρια κτλ.

Η Λάμπεια ή Δίβρη αποτελεί επίσης ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ηλείας με πολλά τρεχούμενα νερά. Σημαντικά κτίρια είναι το Σύγγρειο δημοτικό σχολείο καθώς και η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Λάμπεια, βρύση, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, Πελοπόννησος

Βρύση στο χωριό Λάμπεια στην Ηλεία.

Η Κοντοβάζαινα αποτελεί κεφαλοχώρι της Γορτυνίας με αξιοθέατα το ναό του Αγίου Νικολάου, την πετρόκτιστη κρήνη (Χλια Βρύση) που βρίσκεται στην έξοδο του χωριού προς τη Βούτση καθώς και τους νερόμυλοί της περιοχής.

Η Πελοπόννησος αποτελεί οργανωμένο τουριστικό προορισμό με πολλά καταλύματα και ξενοδοχεία. Για ανακαίνιση ξενοδοχείου μπορείτε να συμβουλευτείτε και την εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία ανακαινίσεων του Ιωάννη Φούσκα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr

________________________

Πηγές φωτογραφιών

  • Φωτό 1: Λάμπεια Ηλείας: Από Enpatrais (όνομα χρήστη στη Βικιπαίδεια) / Enpatrais at Ελληνικά Βικιπαίδεια - Έργο αυτού που το ανεβάζει (Original text: Δική μου φωτογραφία/Προσωπική Συλλογή), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51236725
  • Φώτο 2: Ο παλαιός Πάος ή Σκούπι:Από Enpatrais (όνομα χρήστη στη Βικιπαίδεια) / Enpatrais at Ελληνικά Βικιπαίδεια - Έργο αυτού που το ανεβάζει (Original text: Δική μου φωτογραφία/Προσωπική Συλλογή), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51583432
  • Φώτο 2: Η κοινοτική βρύση Μοριός στη Λάμπεια Ηλείας: Από Enpatrais (όνομα χρήστη στη Βικιπαίδεια) / Enpatrais at Ελληνικά Βικιπαίδεια - Έργο αυτού που το ανεβάζει (Original text: Δική μου φωτογραφία/Προσωπική Συλλογή), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51958369

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved