Η Γορτυνία, από πολεοδομική και αρχιτεκτονική άποψη, αποτελεί μια απο τις πιο χαρακτηριστικές περιοχές της Πελοποννήσου. Ενδιαφέροντες οικισμοί είναι η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, η Καρίταινα, τα Λαγκάδια, η Ζάτουνα και η Ανδρίτσαινα. Κατά την Τουρκοκρατία, οι κοινότητες αυτές ήταν εξαιρετικά αναπτυγμένες – λειτουργούσαν ακόμη και σχολές και βιβλιοθήκες – και είχαν σημαντική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι οι συγκεκριμένες κοινότητες πρωτοστάτησαν στους αγώνες για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και πολλές σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και οι Κολοκοτρωναίοι κατάγονταν από την περιοχή.
Η Δημητσάνα, είναι κτισμένη σε υψόμετρο 850 μ., πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Λούσιου. Κατοικείται από την αρχαιότητα ενώ έπαιξε και σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821. Από την Δημητσάνα κατάγονταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Στην περιοχή υπήρχαν πάνω από δέκα μπαρουτόμυλοι στους οποίους κατασκευάζονταν πολεμοφόδια την περίοδο της ελληνικής επανάστασης. Ακριβώς επειδή η Δημητσάνα είχε σημαντική ανάπτυξη και ήταν εμπορικό κέντρο με βιοτεχνίες, νερόμυλους, βυρσοδεψία κτλ., γύρω από τον οικισμό έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο μονοπατιών και πέτρινων γεφυριών που συνδέουν τα χωριά γύρω από την κοιλάδα του Λούσιου ποταμού.
Το χωρίο Δημητσάνα στην Ορεινή Αρκαδία (πηγή εικόνας Βικιπαίδεια/ wikipedia)
Ο πολεοδομικός χαρακτήρας της Δημητσάνας είναι σχεδόν αναλλοίωτος, όπως διαμορφώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του οικισμού είναι η βιβλιοθήκη και η σχολή Δημητσάνης που θεωρούνται έργα του Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Το σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄έχει ανακαινιστεί και στεγάζει το εκκλησιαστικό μουσείου. Επίσης το Δημαρχείο στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό. Αλλά αξιοθέατα είναι οι ναοί της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Ευθυμίου καθώς και το μουσεία Υδροκίνησης Δημητσάνας. Το μουσείο περιλαμβάνει μπαρουτόμυλο, βυρσοδεψείο, νερόμυλο και νεροτριβή.
Στη Δημητσάνα λειτουργούν ξενώνες και ξενοδοχεία. Κάποια από αυτά στεγάζονται σε παραδοσιακά αρχοντικά, τα οποία μπόρεσαν να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία μετά από ανακαίνιση και σημαντικές εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης. Η ανακαίνιση ξενοδοχείου – ιδιαίτερα αν πρόκειται για επανάχρηση παραδοσιακού κτίσματος - αποτελεί μια σημαντική τάση στην αρχιτεκτονική που έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την ανάπτυξη του τουρισμού και του ενδιαφέροντος για την αποκατάσταση παλαιών κτιρίων.
Η Βυτίνα αποτελεί ένα όμορφο παραδοσιακό οικισμό. Μερικά από τα αξιοθέατά που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, το πετρόκτιστο σχολείο καθώς και το πετρόκτιστο γεφύρι Ζαρζί στον ποταμό Μυλάοντα.
Το χωρίο Βυτίνα στην Ορεινή Αρκαδία (πηγή εικόνας Βικιπαίδεια/ wikipedia)
Η Αλωνίσταινα απέχει 10 χλμ. από την Βυτίνα. Αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η οικία Δημητρακόπουλου σε σχήμα Πύργου, η οποία κτίστηκε την περίοδο της Επανάστασης.
Το χωριό Αλωνίσταινα στην Ορεινή Αρκαδία (πηγή εικόνας Βικιπαίδεια/ wikipedia)
Τα λαγκάδια είναι κτισμένα σε υψόμετρο 900 μ., σε μια απότομη πλαγιά του όρους Μαίναλου. Ήταν κέντρο των φημισμένων συντεχνιών μαστόρων της οικοδομικής τέχνης. Όπως είναι λογικό έχει πολλά πολυώροφα πετρόκτιστα σπίτια. Αξιοθέατα είναι η εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών, το ιστορικό σπίτι των Δεληγιάννηδων, το κτίριο του Γυμνασίου καθώς και διάφορες βρύσες που βρίσκονται διάσπαρτες στο χωριό.
Για οποιαδήποτε συμβουλή πάνω στο θέμα της ανακαίνισης - ιδιαίτερα αν πρόκειται για παλιό διαμέρισμα, ξενοδοχείο, κτίριο κτλ., - επικοινωνήστε με την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.
www.anakainisispitiou.gr
__________________
Πηγές φωτογραφιών:
Φωτογραφία 1: Δημητσάνα
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Dimitsana1.jpg
Φωτογραφία 2: Δημητσάνα
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%BD%CE%B1_%CE%91%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Dimitsana.jpg
Φωτογραφία 3: Βυτίνα
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%85%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1_%CE%91%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Vytina.jpg
Φωτογραφία 4: Αλωνισταινα
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B1_%CE%91%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Alonistaina.jpg