Πλαστικό υλικό.. το σύμβολο του 60

Πλαστικό υλικό.. το σύμβολο του 60 https://en.wikipedia.org/wiki/File:Panton_Stuhl.jpg

Η πλαστική καρέκλα του Δανού σχεδιαστή Verner Panton με το όνομα Stacking chair η Panton Chair έγινε σύμβολο της δεκαετίας του 60 και της φουτουριστικής αισθητικής μιας ολόκληρης εποχής.

Ο Verner Panton (1926-1998) θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς Δανούς σχεδιαστές του 20ου αιώνα που δημιούργησε πρωτοποριακά έπιπλα ενώ πειραματίστηκε με μια πληθώρα υλικών και κυρίως με τα πλαστικά υλικά.

Ο Panton, ενθουσιασμένος με την υφή αλλά και τα ζωηρά χρώματα των συνθετικών υλικών προσπάθησε να κατασκευάσει μια πλαστική καρέκλα, κατασκευασμένη εξολοκλήρου από ένα και μόνο κομμάτι. Η τεχνολογία των πλασιτκών υλικών και αμέτρητες δυνατότητες τους, είχαν συνεπάρει πολλούς σχεδιαστές και αρχιτέκτονες της εποχής. Έτσι τo 1968 και μετά από πολυετής προσπάθειες, η αμερικανική εταιρεία Herman Miller κατάφερε να παραγάγει την καρέκλα του Panton μαζικά.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ngv_design,_verner_panton,_panton_chair,_1960_02.JPG

Η καρέκλα σε σχήμα S έγινε το πιο χαρακτηριστικό αντικείμενο του σχεδιαστή ενώ θεωρείται η πρώτη πλαστική καρέκλα κατασκευασμένη από ένα και μόνο τεμάχιο.

Η επιτυχία του αντικειμένου ήταν άμεση ενώ η γυαλιστερή επιφάνεια, η φουτουριστική μορφή και το ζωηρό χρώμα έγιναν σύμβολα της δεκαετίας του 60… μιας εποχής που η τεχνολογία και τα νέα υλικά είχαν αρχίσει να εισβάλλουν στο σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική.

Σχετικά Άρθρα

 • Castiglioni, Achille (1918-2002) Castiglioni, Achille (1918-2002)

  Ο Achille Castiglioni, ιταλός βιομηχανικός σχεδιαστής, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ιταλικού design.

  Γεννήθηκε στο Μιλάνο, και σπούδασε αρχιτεκτονική στην πολυτεχνική σχολή της πόλης. Αποφοίτησε το 1944. Στην συνέχεια συνεργάστηκε με τον αδερφό του Livio (έως το 1954) και με τον Pier Giacomo (έως το 1968) σε ένα ευρύ πεδίο σχεδιαστικών πειραματισμών. Ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και τον σχεδιασμό επίπλων.

  Ενώ, σε θεωρητικό επίπεδο φαίνεται να ανήκε στον νέο-μοντερνισμό εντούτοις η σχεδιαστική του πρακτική ήταν περισσότερο ολιστική. Δηλαδή συμπεριλάμβανε στο σχεδιασμό του, μια σειρά παραμέτρων, όπως την εξωτερική μορφή, τις κατασκευαστικές δυνατότητες, τις ανάγκες του χρήστη, κλπ.

  Έτσι, τα αντικείμενα και οι χώροι που σχεδίασε ήταν αρκετά διαφορετικοί και αντιφατικοί μεταξύ τους, ενώ δύσκολα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν κάτω από ένα αισθητικό ύφος ή θεωρητικό κίνημα.

  Αρκετά αντικείμενα του είναι καθαρά λειτουργικά, όπως το φωτιστικό Fucsia για την εταιρεία Flos, ενώ άλλα ξεφεύγουν, όπως για παράδειγμα το γνωστό κάθισμα Mezzadro. Ο Castiglioni, επηρεασμένος από τον Marcel Duchamp και τα ready-mades, μετέτρεψε ένα κάθισμα τρακτέρ σε κάθισμα μπαρ. Αργότερα (το 1971), αυτό το κάθισμα, το κάθισμα Mezzadro όπως ονομάστηκε, κατασκευάστηκε από την εταιρεία Zanotta .

  Πρόκειται πλέον για ένα πασίγνωστο έπιπλο που τοποθετείται κυρίως σε χώρους με βιομηχανικό ύφος ή ποπ αισθητική.

  Το κάθισμα Mezzadro

  Το φωτιστικό Fucsia

  Βιβλιογραφία: www.achillecastiglioni.it

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved