Το Ιαπωνικό στυλ στη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου

Το Ιαπωνικό στυλ στη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου http://cdn.home-designing.com/wp-content/uploads/2020/12/minimalist-japanese-modern-living-room.jpg

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 και την Ιαπωνία να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας των ημερών έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Ιαπωνικό στυλ, που έχει διαχρονική επίδραση στην αρχιτεκτονική και στο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων του δυτικού κόσμου. 

Σήμερα το Ιαπωνικό design θεωρείται η προσωποποίηση του μινιμαλισμού σε όλο τον κόσμο. Προσδίδει αψεγάδιαστη ομορφιά, απλότητα, ακρίβεια και φινέτσα αριστοτεχνικά συνδυασμένες. Η αισθητική του Ιαπωνικού design έχει τις ρίζες της βαθειά στην πνευματικότητα, τη φιλοσοφία και στην ισχυρή πίστη στην ενσωμάτωση της φύσης και τη σημαντικότητα της κατοικίας για τον άνθρωπο. Οι Ιάπωνες δημιουργούν σπίτια που το εσωτερικό τους αποπνέει φυσική ομορφιά και προσφέρει ηρεμία και γαλήνη. Η γραμμή, η φόρμα, ο χώρος, το φως και το υλικό αποτελούν την πεμπτουσία του σχεδιασμού του εσωτερικού χώρου. Σημαντική για το σχεδιασμό είναι η απουσία μη ουσιαστικών εσωτερικών τοίχων για την απρόσκοπτη ροή μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου της κατοικίας. Το Ιαπωνικό στυλ παραπέμπει σε καθαρή, τακτοποιημένη διαβίωση που διατηρεί την ισορροπία, την τάξη, την παράδοση και την αγάπη για τη φυσική ομορφιά.

Παραθέτουμε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου Ιαπωνικού design που μπορούν να διαφοροποιήσουν την καθημερινότητα μας αν τα εφαρμόσουμε με την ευκαιρία ανακαίνισης κατοικίας.

Η ελαφρότητα στο χώρο εκλαμβάνεται κυριολεκτικά, όπου τα δομικά στοιχεία και τα έπιπλα του χώρου είναι ελαφρά και χαλαρωτικά, αλλά και μεταφορικά, καθώς η μινιμαλιστική αντιμετώπιση του Ιαπωνικού σχεδιασμού γεννήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον φόβο των ανθρώπων για έλλειψη φυσικών πόρων. Έτσι προχώρησαν σε λιγότερες κατασκευές και μείωσαν τα έπιπλα του χώρου για τη μείωση της σπατάλης των φυσικών πόρων.

Η χρήση φυσικών υλικών αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του Ιαπωνικού design τόσο στην κατασκευή των δομών, όσο και στην επίπλωση της: φέρων οργανισμός, ελαφρά διαχωριστικά, κουφώματα όλα κατασκευασμένα από φυσικό ξύλο εμποτισμένο και ποτέ βαμμένο για να αναδεικνύονται οι κόκκοι του ξύλου. 

Ο μινιμαλισμός και η τακτοποίηση αποτελούν ουσιαστικά χαρακτηριστικά του στυλ που αναδεικνύεται σε τρόπο ζωής και υιοθετείται πλέον και σε δυτικές κοινωνίες. Δεν υπάρχει εξωτερικά και εσωτερικά τίποτε το περιττό.

Το κενό αποτελεί βασικό άυλο δομικό υλικό, αντίθετα με τη δυτική αντίληψη, που γίνεται αντιληπτό ως το κενό δοχείο που αναμένει να γεμίσει ή την κενή επιφάνεια που αναμένει την πινελιά του καλλιτέχνη. Ο καθαρός χώρος συνδέει και ισορροπεί τα έπιπλα και τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα σε αυτόν. Οπότε οδηγούμαστε σε ελάχιστους τοίχους, τα συρόμενα πάνελς που λειτουργούν ως πόρτες και ως τοίχοι. Κατασκευάζονρ=ταιο από μπαμπού ή ριζόχαρτο.

Το φως χαρακτηρίζει την Ιαπωνική αισθητική και τη Ζεν φιλοσοφία. Θεωρείται “υλικό” που είναι απτό και ορατό. Οι χώροι οργανώνονται με βάσει την κίνηση του φυσικού φωτός σε σχέση με τα φυσικά υλικά και δημιουργούν αισθήματα ευεξίας και ευτυχίας στους ενοίκους.

Ο αρθρωτός σχεδιασμός (modular design) αποτελεί το must στην Ιαπωνική σχεδιαστική αντίληψη εξαιτίας της έλλειψης γης. Οι χώροι γίνονται πολυλειτουργικοί, πολύπλευροι με έξυπνη διαχείριση, ώστε ένας ευρύχωρος, δυναμικός χώρος να έχει άμεση δυνατότητα να μετατρέπεται σε επιμέρους μικρότερους χρηστικούς χώρους.

Ο Ιαπωνικός σχεδιασμός στοχεύει στη φυσικότητα και την λεπτότητα, οπότε η λεπτομέρεια παίζει ουσιαστικό ρόλο τόσο στη διακόσμησης όσο και στην επίπλωση. Οι λεπτομέρειες των κατασκευών σηματοδοτούν την ουσία του μινιμαλισμού.

Τέλος, το λευκό είναι το πιο διακριτικό, δυναμικό και ευέλικτο χρώμα. Για τους Ιάπωνες αποτελεί σύμβολο καθαρότητας και κενού, αναδεικνύει την υλικότητα των αντικειμένων και παραπέμπει στη φόρμα.

Η κατασκευαστική εταιρία Fouskas Construction προσφέρει ενδιαφέροντα και ελκυστικά πακέτα ανακαίνισης κατοικίας με παράλληλη υποστήριξη και ανάδειξη των ιδεών και επιθυμιών των ιδιοκτητών. 

fouskas logo new www.anakainisispitiou.gr

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved