Ανάπλαση πλατείας και έκθεση γλυπτών

Από τη Σοφία Δημουλά - Αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων – διακοσμήτρια

Υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνος Αρώνης - Κολλέγιο ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης

Η ακόλουθη παρουσίαση έχει ως στόχο να περιγράψει τη μελέτη πρότασης, το σχεδιασμό και την ανάπλαση πλατείας στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης ώστε να φιλοξενήσει έκθεση γλυπτικής ή σκηνικών εγκαταστάσεων εξωτερικού χώρου, συνολικής εκθετικής χωρητικότητας δέκα θέσεων.

Η γενική φιλοσοφία που ακολουθήθηκε στον σχεδιασμό και τη μελέτη του ακόλουθου project είναι βασισμένη στην μακρόχρονη ιστορία της περιοχής και τα βυζαντινά τείχη που ‘αγκαλιάζουν’ τους κατοίκους της περιοχής δημιουργώντας ένα ιστορικό γαϊτανάκι ανάμεσα στο χθες και το τώρα.

Από εδώ προέρχεται και η ονομασία της πλατείας (infinity) με το ακόλουθο σύμβολο ως κυρίως άξονα του σχεδίου, εμπνευσμένη από την αστείρευτη έμπνευση των καλλιτεχνών, τα βυζαντινά και θρησκευτικά σύμβολα και την μακρόχρονη ιστορία της περιοχής.

εωρήθηκε ορθό να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα της παραδοσιακής γειτονιάς ώστε οι κάτοικοι να υιοθετήσουν άμεσα το χώρο ως κάτι γνώριμο και οικείο, έναν ασφαλή χώρο συνεύρεσης οικογένειας, φίλων, παρέας.

Ο αρχικός σχεδιασμός είχε ως κύριο άξονα την κατανόηση της σχέσης μεταξύ κατοίκων και περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί μελλοντικά δεσμός, αρμονία και σεβασμός μεταξύ των κατοίκων και της πλατείας, να διατηρηθεί ακέραιο το αποτέλεσμα και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε υλική αλλά και αισθητική φθορά.

Σημαντική παράμετρος που τέθηκε στον σχεδιασμό είναι η πρόβλεψη επισκεψιμότητας της πλατείας από ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, μία νομική αλλά και ηθική ανάγκη του σήμερα για δημόσιους χώρους κοινής χρήσης.

Σοφία Δημουλά

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

website: www.wix.com/sofiadimoula/id

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved