Το εν λόγω κτίριο, άλλαξε μέσα στην πάροδο των χρόνων χρήσεις και ιδιοκτήτες. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως πανδοχείο, αργότερα ως κατάστημα εποχιακών ειδών για να φτάσουμε σήμερα στην τωρινή του χρήση ως επιχείρηση που αναλαμβάνει την διοργάνωση εκδηλώσεων.
Σκοπός της μελέτης είναι ο σχεδιασμός ενός θεματικού βιβλιοπωλείου. Λαμβάνοντας υπόψη τους πελάτες, τις ανάγκες, τον χαρακτήρα και την αισθητική αρτιότητα που θα πρέπει να καλύπτει, κατέληξα στην πρόταση για ένα βιβλιοπωλείο για παιδιά, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και κατάλληλες επιλογές.
Tο βιβλιοπωλείο λειτουργεί σε ενιαίο επίπεδο, χωρίς την προσθήκη τοίχων για τον διαχωρισμό του. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πλήρης εκμετάλλευση του υφιστάμενου χώρου, του φυσικού φωτισμού και υποστηρίζεται η λογική της συνέχειας και των καμπύλων μορφών που επιλέχθηκαν.
Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και το περιμετρικό μπαλκόνι που κατασκευάστηκε, το οποίο εξαντλεί το συνολικό ύψος που διαθέτουμε και προσφέρει οπτική επικοινωνία μεταξύ των ορόφων.
Από την στιγμή που το βιβλιοπωλείο απευθύνεται κυρίως σε μικρά παιδιά, αλλά και στους γονείς τους, πρωταρχικός σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος με ανάλαφρο και πολύχρωμο χαρακτήρα, ικανός να προσελκύσει μικρούς και μεγάλους, σε ένα ταξίδι γνώσης και παραμυθιού.
Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκαν ρευστές φόρμες με έντονες καμπύλες, που ξεκινούν από τον πρώτο όροφο και καταλήγουν να διαμορφωθούν σε ράφια, ή ακόμα και σε ιδιαίτερα στοιχεία στο δάπεδο. Οι τοίχοι ακολουθούν έντονους χρωματισμούς.
Το κυρίαρχο στοιχείο και ίσως το πιο ενδιαφέρον, είναι η κεντρική κατασκευή που παραπέμπει σε blob αρχιτεκτονική, διατρέχει και τους δύο ορόφους, στο ισόγειο με τη μορφή καμπύλης βιβλιοθήκης και στον όροφο ως τεράστιος θόλος στον οποίο έχει σχεδιαστεί ένα πρωτότυπο αναγνωστήριο και χώρος για παιχνίδι.
Μαργαρίτα Μαυρουδή - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.