Τα αριστοκρατικά υφάσματα toile

Aπό τη γαλλική αριστοκρατία, στις αποικίες του Νέου Κόσμου.

Το ύφασμα toile (τουάλ), ή για την ακρίβεια το ύφασμα toile de jouy, "ανακαλύφθηκε" σε ένα χωριό της βόρειας Γαλλίας, στο Jouy-en-Josa, στα τέλη του 18ου αιώνα. Η λεξη toile, σημαίνει "ρουχο" στα γαλλικά και το Jouy δηλώνει το χωριό από όπου ξεκίνησε η παραγωγή του υφάσματος αυτού.

Το 1760, ο Christophe-Philippe Oberkampf ίδρυσε στο Jouy-en-Josa το κλωστουφαντουργείο του και ξεκίνησε τυπώματα πάνω σε βαμβακερά υφάσματα. Άρχικά τα τυπώματα γίνονταν με ξύλινες 'σφραγιδες΄ και για αυτό τα μοτίβα είχαν σχετικά μικρό μέγεθος.

Τα υφάσματα toile έγιναν σύντομα πολύ δημοφιλή ανάμεσα στους κύκλους της γαλλικής αριστοκρατίας. Έτσι ο Λουδοβίκος ο XVI, ενθουσιασμένος από τις toile δημιουργίες απένειμε βασιλικό έπαινο στο δημιουργό των υφασμάτων αυτών, στον Oberkampf δηλαδή.

Στην Αμερική, το υφασμα αυτό ηταν άγνωστο, ώσπου το έφερε από την Αγγλία ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ώς δώρο για τη γυναίκα του. Η εξέλιξη αυτή είχε θετικές και αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον του υφάσματος. Από τη μία, διέδωσε το toile και το έκανε προσιτό σε περισσότερο κόσμο, από την άλλη όμως έγινε η αιτία για την παραγωγή φθηνότερων απομιμήσεων που τελικά "έκλεισαν" την επιχείρηση του Oberkampf (1840).

Γενικά το toile χρησιμοποιούνταν ως ύφασμα επιπλώσεων αλλά σύντομα τα μοτίβα μεταφέρθηκαν και στις ταπετσαρίες.

Θεματολογία:

Η θεματολογία των toile ηταν συνήθως εμπνευσμένη από τη ζωή στην εξοχή, από τη μυθολογία, από την καθημερινότητα των χωρικών, από τα βουκολικά τοπία, κλπ. Τα θέματα, σχεδόν πάντοτε απαπαριστούν μια ξέγνοιαστη και χαρούμενη ζωή.

Τα χρώματα:

Συνήθως, τα μοτίβα του Toile είχαν χρώμα μαύρο, κόκκινο και μπλέ και το φόντο ήταν λευκό ή κρεμώδες. Σπανιότερα, απαντώνται και άλλα χρώματα μοτίβων ενώ σήμερα υπάρχει πλήρης ελευθερία τόσο στο χρώμα των μοτίβων όσο και του φόντου.

πηγή στοιχείων: εδώ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως να συνδυάσετε τα εμπριμέ, τα καρό, τα πουά, τα λεοπάρ, τα φλοραλ, κτλ. μεταξύ τους Πως να συνδυάσετε τα εμπριμέ, τα καρό, τα πουά, τα λεοπάρ, τα φλοραλ, κτλ. μεταξύ τους

    Τα μοτίβα, ή αλλιώς τα εμπριμέ, τα ριγέ, τα λεοπάρ, τα πουά, τα animal prints και τα καρό αποτελούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιλογές, που δεν αφορούν μόνο στη μόδα αλλά εδώ και δεκαετίες έχουν κυριαρχήσει στο χώρο της διακόσμησης και του interior design. Οι κύριες εφαρμογές των μοτίβων είναι οι ταπετσαρίες, οι κουρτίνες, τα υφάσματα επιπλώσεων, τα χαλιά, τα πλακάκια, τα σερβίτσια, τα κλινοσκεπάσματα και τα διακοσμητικά αντικείμενα. Οι επιφάνειες με μοτίβα αποτελούν το αντίδοτο στη μονοτονία, αλλά δυστυχώς αν το παρακάνετε το αποτέλεσμα θα είναι κουραστικό και υπερβολικό.

  • Η συλλογή υφασμάτων Boutique από την εταιρεία Clarke & Clarke Η συλλογή υφασμάτων Boutique από την εταιρεία Clarke & Clarke

    Αν σκέφτεστε να ανανεώσετε τη διακόσμηση και το στυλ του καθιστικού σας, τότε μια από τις πιο έξυπνες επιλογές είναι η αλλαγή των υφασμάτων των επίπλων, δηλαδή των καναπέδων, των πολυθρονών ή ακόμη και των καθισμάτων της τραπεζαρίας. Άλλωστε, με το πέρασμα του χρόνου τα χρώματα των υφασμάτων ξεθωριάζουν, τα υφάσματα δείχνουν φθαρμένα, πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί μόνιμοι λεκέδες ενώ οι χρήστες δείχνουν να έχουν βαρεθεί το χρώμα και το μοτίβο των υφασμάτων.

  • Συμβουλές για την σωστή επιλογή κουρτίνας Συμβουλές για την σωστή επιλογή κουρτίνας

     

    Οι περισσότεροι διακοσμητές κατοικιών συμφωνούν ότι οι κουρτίνες δίνουν την τελική πινελιά στο χώρο και διαμορφώνουν καθοριστικά το στυλ του. Ωστόσο, η επιλογή κουρτινών συχνά πανικοβάλει τους μη-επαγγελματίες καθώς οι παράμετροι που πρέπει να συνυπολογιστούν είναι πολλές. Οι βασικότερες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψην στην επιλογή κουρτινών είναι η αποχρώσεις, το σχέδιο, το είδος του υφάσματος και φυσικά το κόστος. Οι επιλογές που υπάρχουν στο εμπόριο είναι αμέτρητες και αυτή ακριβώς η ποικιλία είναι που μπερδεύει ακόμα περισσότερο του πελάτες. Για αυτό το λόγο, ο υποψήφιος αγοραστής, πριν ξεκινήσει τις επισκέψεις στα καταστήματα, θα πρέπει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα.

     

Τελευταίες Απαντήσεις

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved