Διακοσμητικές παρεμβάσεις στους τοίχους: προσωπικό ύφος και στυλ στο χώρο

Τα διακοσμητικά στοιχεία στους τοίχους προσθέτουν κομψότητα σε οποιοδήποτε χώρο. Μπορείτε να τα εφαρμόσετε για να συμπληρώσουν την υπάρχουσα διακόσμηση ή να δημιουργήσουν μία εντελώς νέα όψη. Υπάρχουν σε διάφορες μορφές και αναδεικνύουν το κάθε στυλ διακόσμησης, παραδοσιακό ή μοντέρνο. Η τοποθέτηση τους είναι εύκολη και αν προβλεφθούν σε ανακαίνιση κατοικίας θα συμβάλλουν στην ανανέωση της όψης του χώρου.

Τοποθετούνται περιμετρικά στην οροφή, στους τοίχους, στο δάπεδο, γύρω από πόρτες και παράθυρα. Συνήθως κατασκευάζονται από γύψο ή ξύλο χωρίς να αποκλείονται και άλλα υλικά ανάλογα με τη θέση τους και το στυλ διακόσμησης. Προσθέτουν αισθητική σε άκομψες ενώσεις διαφορετικών επιφανειών ή υλικών και ενδιαφέρον σε αδιάφορους τοίχους. Αναφέρουμε τα κυριότερα είδη που χρησιμοποιούνται σήμερα στις κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Οι κορνίζες τοποθετούνται στην ένωση του τοίχου με την οροφή και δίνουν την αίσθηση ότι ο χώρος είναι υψηλότερος. Διαμορφώνονται από γύψο ή πολυστερίνη (φελιζόλ) σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, αυλακώσεις, γεωμετρικά σχήματα ή φυτικά μοτίβα ανάλογα με το στυλ διακόσμησης. Έχουν ποικίλο πλάτος και μπορούν να κρύψουν κρυφό φωτισμό περιμετρικά της οροφής του κάθε χώρου.

Φάσες τοποθετούνται κατά μήκος των τοίχων σε ύψος που κυμαίνεται από 60-120 εκ. από το δάπεδο οριοθετώντας διαφορετικά υλικά επένδυσης ή τεχνοτροπίες βαφής. Δημιουργούν ένα ενδιαφέρον στον τοίχο, καθώς δίνουν τη δυνατότητα συνδυασμού χρωμάτων, σχεδίων και υφών. Επίσης με συνδυασμό από φάσες και γωνίες μπορούν να διαμορφωθούν πλαίσια στους τοίχους για να τους διακοσμήσουν ή να αναδείξουν έργα τέχνης.

Εναλλακτικά πρωτότυπη διακοσμητική παρέμβαση σε ένα τοίχο μπορεί να διαμορφωθεί με συνδυασμό από ροζέτες σε διάφορα μεγέθη και σχέδια. Είναι ένας οικονομικός και εντυπωσιακός τρόπος για να αναδείξετε ένα μεγάλο κενό τοίχο, καθώς θα λειτουργήσει ως φόντο αν οι ροζέτες βαφούν σε αποχρώσεις που κάνουν αντίθεση με αυτό.

Στην ένωση των τοίχων με το δάπεδο τρέχει περιμετρικά το σοβατεπί. Κατασκευάζεται από διάφορα υλικά, ανάλογα με το είδος του δαπέδου, π.χ από πλακάκι ή μάρμαρο σε αντίστοιχα δάπεδα ή από ξύλο σε δάπεδο μοκέτας. Εκτός από την αισθητική αναβάθμιση του δαπέδου, καθώς συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη συνολική εντύπωση του δαπέδου, το σοβατεπί αποτελεί μία αναγκαιότητα, καθώς προστατεύει τον τοίχο από φθορές στη συγκεκριμένη θέση. Το ύψος του ποικίλει από 7-10 εκ. και έχει καμπυλόμορφο ή ορθογωνικό σόκορο. Ειδικής διατομής σοβατεπί προσφέρουν τη δυνατότητα απόκρυψης καλωδίων όπως τηλεφώνου, τηλεόρασης, λύση ιδιαίτερα ευέλικτη τόσο σε κατοικίες όσο και σε επαγγελματικούς χώρους. 

Τα περιθώρια (μπασκιά) αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία που τοποθετούνται περιμετρικά σε πόρτες και παράθυρα, ακόμη και σε απλά εσωτερικά ανοίγματα. Τα προφίλ τους κυμαίνονται από λιτά ορθογωνικής διατομής έως εξαιρετικά περίτεχνα ανάλογα με το στυλ της διακόσμησης. Συνήθως κατασκευάζονται από το ίδιο υλικό με τα κουφώματα. Τα μπασκιά δημιουργούν διακοσμητικό φινίρισμα και ενοποιούν στυλιστικά το χώρο. Ωστόσο, εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα εξυπηρετούν πρακτικό σκοπό, καθώς καλύπτουν τα αντιαισθητικά κενά που δημιουργούνται στην επαφή των κουφωμάτων με τον τοίχο.

Η ανακαίνιση σπιτιού αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να εντάξετε τα διακοσμητικά αυτά στοιχεία στο χώρο σας. Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα προσφέρει πακέτα ανακαίνισης που προσαρμόζονται στις ανάγκες σας και μπορεί να σας καθοδηγήσει και με επιλογή διακοσμητικών παρεμβάσεων για την αισθητική ανανέωση των χώρων σας.

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved