Το ξενοδοχείο The Prestige στη Μαλαισία: πώς οι MOD διαφοροποιούν και επαναπροσδιορίζουν τα τυπικά ξενοδοχεία αποικιοκρατικού στυλ

Επισκόπηση

Το Prestige Hotel είναι ένα bespoke πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο απεικονίζει άψογα την φυσική αστική ομορφιά του ιστορικού πυρήνα του Penang. Μια σύγχρονη ερμηνεία του βικτωριανού design, καλωσορίζει τον ταξιδιώτη της πόλης σε ένα σύγχρονο και μαγικό οιονεί αποικιακό σύμπαν, που δημιουργήθηκε προσεκτικά και επιμελήθηκε από τους Ministry of Design.

Πρώτο στο είδος του στο Penang, το Prestige Hotel αποτελεί από μόνο του ένα προορισμό, προσφέροντας μια αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία και αποτελεί μέρος του υψηλού κύρους  portfolio των Design Hotels ™.

Το Prestige Hotel βρίσκεται στη Τζορτζτάουν, ανάμεσα στα όμορφα και περίτεχνα αγγλικά αποικιακά κτίρια του 19ου αιώνα που βρίσκονται στην περιοχή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το ξενοδοχείο διαθέτει 162 δωμάτια, ένα ολοήμερο εστιατόριο, μια πισίνα υπερχείλισης στον τελευταίο όροφο, ένα περίπτερο για εκδηλώσεις και βεράντα, καθώς και μια βικτωριανή τραπεζαρία και εμπορική στοά γεμάτες ζωή.

03 Prestige 679 DAY FACADE 

Μοναδικά ξεχωριστό, το Prestige Hotel βασίζεται στην πολιτιστική σύνδεση του αποικιακού του παρελθόντος, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη λαμπρή τέχνη της ψευδαίσθησης, που είναι χαραγμένη στις ψαγμένες φιλοσοφίες της αρχιτεκτονικής και του design, για να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία διαμονής. Καθώς βρίσκεται σε απόσταση 25 λεπτών από το διεθνές αεροδρόμιο του Penang και σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τα περίφημα πολιτιστικά αξιοθέατα του Penang και τα δημοφιλή γκουρμέ στέκια, το ξενοδοχείο αναδεικνύει την τοπική έμπνευση και αποτελεί το ιδανικό σημείο εκκίνησης για τολμηρούς επιχειρηματίες και τουρίστες που αναζητούν να απολαύσουν την τοπική γοητεία. 

"Ένα άγγιγμα της μαγείας σε μια τροπική βικτωριανή παράδοση"

Ο όρος “τροπικό βικτωριανό” ακούγεται σαν εσφαλμένη ονομασία όταν κάποιος σκέφτεται την Αγγλία και τον καιρό της, αλλά γι’ αυτό οι ντόπιοι είναι ευλογημένοι στο Penang. Καθώς βρίσκεται στην Church Street στο ιστορικό κέντρο του Penang, το Prestige Hotel είναι ένα νεόκτιστο συγκρότημα που ενοποιεί πολλά όμορφα και περίπλοκα βικτωριανά κτίρια, τα οποία εξακολουθούν να στεγάζουν τραπεζικές και εμπορικές υπηρεσίες, σε ένα τροπικό κλίμα όπου αφθονεί η πλούσια βλάστηση.

 02 Prestige HOTEL FACADE

Ενώ η αποικιακή βικτωριανή κληρονομιά και το τροπικό κλίμα είναι βασικά στοιχεία του σχεδιαστικού concept, το στούντιο έλαβε υπόψη μια ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη του οικοπέδου, δηλαδή τις πολύ επιμήκεις και στενές αναλογίες του, που δυνητικά θα μπορούσαν να κάνουν την περιήγηση στην εμπορική στοά του ξενοδοχείου ή τους επιμήκεις διαδρόμους των δωματίων μία μονότονη εμπειρία. 

Για να την ξεπεράσει, το στούντιο εισήγαγε στοιχεία οπτικής περιπλοκής και έκπληξης, αισθήσεις μαγείας και ψευδαισθήσεων, με τελικό στόχο τη δημιουργία ευχάριστων χώρων και αξέχαστων εμπειριών στους  επισκέπτες. Αυτό το στοιχείο της οπτικής εντύπωσης (π.χ. εμφάνιση & εξαφάνιση, ή αφαίρεση) εισάγεται ανεπαίσθητα σε όλο το ξενοδοχείο των 162 δωματίων, που κυμαίνεται από τη μετατροπή γνωστών μοτίβων δαπέδου, σχεδιασμού επίπλων όπως η ρεσεψιόν που φαίνεται να ισορροπεί μαγικά σε μπάλες και κρυμμένες πόρτες σε δωμάτια που ανοίγουν για να αποκαλύψουν τουαλέτες και ντουλάπες.

"Στοιχεία οπτικής κινούμενης εικόνας και παραπλάνησης: Καπνός & Καθρέπτες"

Για παράδειγμα, το στούντιο έκανε εναλλαγές μεταξύ σκούρων και ανοιχτών χρωματικών σχημάτων κατά μήκος των διαδρόμων των δωματίων, για να διασπάσει την πιθανή μονοτονία κατά την κυκλοφορία σ’ αυτούς. Μηχανοποιημένα ελαφριά χαρακτηριστικά στοιχεία τοποθετήθηκαν σε τακτά διαστήματα, για να περιστρέφονται και να ρίχνουν σκιές περίτεχνων πλεγμάτων ώστε να κινητοποιήσουν  το ταξίδι του επισκέπτη. Αυτή η οπτική απεικόνιση και η ψευδαίσθηση (καπνός και καθρέφτες) βγήκε απλά ως απάντηση στην ασυνήθιστη ιδιαιτερότητα του οικοπέδου.

Στο χώρο υποδοχής του ισογείου, μια λεπτή παρέμβαση για την ενοποίηση της υποδοχής με το εστιατόριο Glasshouse και τους χώρους των καταστημάτων  είναι το ασπρόμαυρο μοτίβο του δαπέδου που μοιάζει να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια.

04 Prestige RECEPTION LOBBY

Το στούντιο σχεδίασε τη διάταξη του ισογείου έτσι ώστε η ρεσεψιόν, το εστιατόριο Glasshouse και η στοά με τα καταστήματα (π.χ. το καφέ  San Francisco, ένα εξαιρετικό εστιατόριο, ένα τοπικό brand ενδυμάτων, ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο, ένα ανθοπωλείο και το φαρμακείο και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων που σχεδιάστηκαν από τους ενοικιαστές) να λειτουργούν ως ανεξάρτητα καταστήματα, δηλαδή ένα concept shop-in-shop για να διασπαστεί η γραμμική κλίμακα, με αποτέλεσμα ένα ευχάριστο check in, μία περιοχή φαγητού και αγορών που θυμίζει την ιστορική αγγλική εμπορική στοά.

09 Prestige 439 LOBBY 

Στον χώρο υποδοχής οι αρχιτέκτονες παρουσίασαν πολλές αναφορές στη μαγική ψευδαίσθηση, όπου οι επισκέπτες κινούνται σε ένα  δάπεδο επιστρωμένο με λευκό μάρμαρο με διακοσμητικά στοιχεία ορείχαλκου για να φτάσουν στη ρεσεψιόν. Η ρεσεψιόν από mirrored ανοξείδωτο χάλυβα φαίνεται μαγικά να ισορροπεί σε σφαίρες χρωμίου και μία μπουαζερί σε σχήμα σύννεφου κοσμεί τον καμπύλο τοίχο πίσω από τη ρεσεψιόν, δείχνοντας μια σύγχρονη ευφάνταστη μεταφορά από τους βικτωριανούς εσωτερικούς χώρους.

05 Prestige RECEPTION LOBBY

07 Prestige RECEPTION LOBBY CLOSE UP 

Στα δωμάτια, ένα βασικό χαρακτηριστικό στην Premier Deluxe Suite είναι το ειδικά σχεδιασμένο περίβλημα ντουζιέρας και ντουλάπας, φτιαγμένο από μέταλλο στο χρώμα του μπρούντζου σε χρώμα σαμπάνιας και γυαλί. Ένα πρωταγωνιστικό  κομμάτι που παίρνει αισθητικές αναφορές από τα περίτεχνα μαγικά στηρίγματα που χρησιμοποιούνται σε παραστάσεις, όπως το κουτί διαφυγής του Houdini.

37 Prestige PREMIER DELUXE 

Ένα άλλο κομμάτι  ειδικού σχεδιασμού είναι το πλαίσιο του καθρέφτη της τουαλέτας. Από τα βικτωριανά κάτοπτρα (συνήθως βαριά και περίτεχνα) και εκσυγχρονισμένο με πολυγωνικό σχήμα, γυαλισμένο ορείχαλκο και ενσωματωμένο φως, το χαρακτηριστικό αυτό παίζει σε οπτικές ψευδαισθήσεις και αντιλήψεις, καθώς φαίνεται ως δύο καθρέφτες, αλλά αιωρείται ως πλαίσιο μπροστά από ένα ολόσωμο τοίχο-καθρέφτη.

36 Prestige PREMIER DELUXE

Άλλες λεπτές οπτικές τεχνικές και εκπλήξεις στο δωμάτιο περιλαμβάνουν κρεβάτια που φαίνονται να αιωρούνται και κρυμμένες πόρτες που αποκαλύπτουν καμπίνες τουαλέτας και κρυμμένες ντουλάπες. Η σύγχρονη εκδοχή  του στούντιο για τη βικτωριανή επένδυση, ήταν να κατασκευάσει τραπεζοειδείς γραμμές, που διαμορφώνουν ένα σύγχρονο σκηνικό για το δωμάτιο.

41 Prestige 202 LOFT SUITE

42 Prestige 200 LOFT SUITE 

Υπάρχουν 4 τύποι δωματίων συνολικά: το standard δωμάτιο που ονομάζεται Deluxe, η Deluxe Premier Σουίτα, η σουίτα Loft (σχεδιασμένη για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για μεγαλύτερα επαγγελματικά ταξίδια ή ζευγάρια), που διαθέτει ένα ευρύχωρο σαλόνι στο πρώτο επίπεδο και ξεχωριστό χώρο υπνοδωματίου στο επίπεδο του παταριού) και ένα μοναδικό Deluxe Trio δωμάτιο που διαθέτει μικρότερο υπνοδωμάτιο για ένα παιδί που ταξιδεύει με γονείς για επιπλέον ιδιωτικότητα. Εκτός από τις κρυφές ντουλάπες που αποκαλύπτονται πίσω από τον τοίχο με την ξύλινη επένδυση, το Loft Suite διαθέτει επίσης ένα ειδικά σχεδιασμένο ρολόι στην περιοχή του καθιστικού, το οποίο διπλασιάζεται ως τοίχος, κάνοντας ένα φράκταλ σχέδιο από τις πολυγωνικές γραμμές της ξύλινης επένδυσης.

32 Prestige DELUXE

44 Prestige LOFT SUITE 

Το ξενοδοχείο πήρε το όνομα "The Prestige" για να δημιουργήσει εικόνες κομψότητας και φινέτσας, παραπέμποντας στην ταινία The Prestige με πρωταγωνιστή τον Christian Bale, ο οποίος βρισκόταν στη βικτωριανή εποχή (όπως το περιβάλλον της περιοχής) για την απατηλή τέχνη της μαγείας.

"Μοντέρνο βικτωριανό με τοπική βοτανική"

Η έμπνευση για το εστιατόριο Glasshouse προήλθε από το αγγλικό βικτωριανό κονσερβατόριο (μία σέρα με γυάλινους τοίχους και περίτεχνα σφυρήλατα μεταλλικά μοτίβα από πλέγμα). Το στούντιο εφάρμοσε το μοτίβο στους τοίχους και τα ανοίγματα του εστιατορίου Glasshouse (110 θέσεων), παρουσιάζοντάς το ως ένα υπέροχο χώρο για πρωινό, γεύματα και δείπνα. Ένα μίγμα πραγματικών φυτών και τροπικών εκτυπώσεων χρησιμοποιήθηκε για τα μαξιλάρια των καναπέδων για να αυξήσουν τη γοητεία της παρουσίας σε μια "Τροπική Εδέμ". Ο καθρέφτης, ένα απαραίτητο εργαλείο για το μάγο, χρησιμοποιείται σκόπιμα για την επένδυση των ακραίων τοίχων ώστε να δημιουργηθεί η οπτική ψευδαίσθηση πολλαπλών χώρων. Σχεδιασμένο με μοναδικό τρόπο σε δύο ζώνες, το Glasshouse προσφέρει ποικιλία από καθιστικά, είτε από δερμάτινους πάγκους σε χρώμα πράσινο του δάσους, που βλέπουν στο δρόμο για να είναι ορατοί από τους περαστικούς, είτε από λευκές ψάθινες καρέκλες που βλέπουν την πλούσια βλάστηση της πίσω αυλής.

11 Prestige 515 THE GLASSHOUSE

13 Prestige THE GLASSHOUSE

Ο επικεφαλής σεφ, κ. Shafiq Rizhar Rozali, προερχόμενος από το Sheraton Hotel και το China House στο Penang, ειδικεύεται στον εκσυγχρονισμό τοπικών φαγητών με διεθνείς γεύσεις. Τα συνιστώμενα "must-have" του είναι: το "Nyonya Ulam Rice", ψητό κοτόπουλο με τοπικά μπαχαρικά, αλατισμένο αυγό, πάπαντομ, αγγούρι, μελιτζάνα, ψίχα γαύρου και πάστα γαρίδας στο πλάι και το "Crispy Chicken Gochujang", τραγανό τηγανισμένο κοτόπουλο με Gochujang πάστα, πουρέ πατάτας, μπρόκολο βουτύρου και κρεμμύδια.

15 Prestige THE GLASSHOUSE01 

Ανεβαίνοντας με τον ανελκυστήρα στα επίπεδα των δωματίων και στους χώρους εκδηλώσεων, υπάρχει μια διασταύρωση σύγχρονου βικτωριανού ύφους και τοπικής βοτανικής. Το λόμπι του ανελκυστήρα εκπλήσσει με τον μεταλλικό τοίχο στο χρώμα του σαμπανί μπρούντζου χαραγμένο με μοτίβο εμπνευσμένο από τις βικτωριανές γρίλιες και μια πύλη που πλαισιώνει την πλούσια βλάστηση του εξωτερικού χώρου.

16 Prestige LIFT LOBBY 

Στον ανελκυστήρα, το στούντιο σχεδίασε ένα τοίχο από το δάπεδο μέχρι την οροφή από γυαλισμένο επιχρωματισμένο μέταλλο, που παρουσιάζει με γραφική απεικόνιση τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Penang σε μια αισθητική που θυμίζει βικτωριανή ταπετσαρία. Το γραφιστικό μοτίβο περιλαμβάνει χαραγμένα περιγράμματα κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς, διάσημα αξιοθέατα (π.χ. πύργος του ρολογιού και αγάλματα) και την τοπική βοτανική του Penang (π.χ. κοκκοφοίνικες, παραδείσια πουλιά, ιβίσκος και φοίνικες Pinang).

20 Prestige LIFTCAR INTERIOR 19 Prestige LIFTCAR

Ο τελευταίος όροφος στεγάζει ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, ανάμεσα σε πολυελαίους και καθρέφτες οροφής για να δημιουργήσει την οπτική ψευδαίσθηση του άπειρου χώρου και μια ευμεγέθη αίθουσα εκδηλώσεων. Ονομάστηκε από τους πρωταγωνιστές της ταινίας The Prestige. Οι επί μέρους χώροι Angger & Borden Function Rooms μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις εσωτερικού χώρου για 110 επισκέπτες, ενώ τα υπαίθρια κιόσκια Olivia & Julia διαθέτουν χώρους καθιστικού. Οι χώροι Angier & Borden διαθέτουν διαχωριστικά με κυματιστό γυαλί, παρέχοντας ιδιωτικότητα ενώ διατηρούν το φως και το πορώδες.

 23 Prestige DAY MULTIPURPOSE HALL

25 Prestige JULIA GAZEBO

Η πισίνα υπερχείλισης στο δώμα, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να παρακολουθήσει κάποιος το ηλιοβασίλεμα με ένα κοκτέιλ στο χέρι, καθώς βρίσκεται μπροστά από την προβλήτα της Church Street και έχει θέα στο νερό. Το στούντιο όχι μόνο σχεδίασε τους όμορους τοίχους και τους υπερύψωσε για μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής, σχεδίασε επίσης περιβάλλον για να προστατεύει αυτούς που κάνουν ηλιοθεραπεία από εκείνους που πίνουν ποτά στα καθιστικά στα κιόσκια.

 27 Prestige ROOFTOP POOL01

 "Μια ολιστική εμπειρία"

Η ολική εμπειρία του ξενοδοχείου δημιουργήθηκε προσεκτικά και επιμελήθηκε από το Ministry of Design. Το στούντιο είναι υπεύθυνο για την ολιστική στρατηγική του brand, το σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου, το σχεδιασμό τοπίου, το σχεδιασμό σήμανσης, τις εγκαταστάσεις τέχνης και το γραφιστικό σχεδιασμό σε ολόκληρο το ξενοδοχείο Prestige.

Το λογότυπο του ξενοδοχείου αντλεί την αναφορά του από βικτvριανά οικόσημα για να αναδημιουργήσει ένα σύγχρονο οικογενειακό έμβλημα, στην περίπτωση αυτή παίζοντας με την οπτική ψευδαίσθηση χρησιμοποιώντας γραμμές που υποδηλώνουν την ύπαρξη αρνητικών χώρων.

47 PRESTIGE BRANDING LOGO

 


Ευχαριστούμε τους MOD για την παραχώρηση του κειμένου και του φωτογραφικού υλικού. 

Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Ιφιγένεια Κωτίτσα, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Στοιχεία έργου

credits 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved