Αντικείμενα χωρίς ηλικία (καθίσματα 2ο)

Αντικείμενα χωρίς ηλικία (καθίσματα 2ο) http://gugeo.blogspot.gr/2009/04/star-trek-sixties-design-5c-tulip-chair.html

Τα διαχρονικά καθίσματα προδίδουν κομψότητα και μοναδικότητα στον εσωτερικό χώρο.

LC-2 Club Chair

Σχεδιάστηκε το 1928 από τον Le Corbusier σε συνεργασία με τους Pierre Jeanneret και Charlotte Perriand. Κυκλοφορεί σε 3 εκδοχές: πολυθρόνα, διθέσιος και τριθέσιος καναπές, από την εταιρία Cassina. Το Studio του Le Corbusier χαρακτήριζε τη σειρά σαν “καλάθια μαξιλαριών”, καθώς σχεδιάστηκαν σαν μια απάντηση του μοντερνισμού στην παραδοσιακή πολυθρόνα club, με τον σκελετό εμφανή από σωλήνες χάλυβα-χρωμίου που στηρίζουν μαξιλάρια από ύφασμα Rock ή ακατέργαστο δέρμα (top grain) ημιανιλίνης, σε χρώματα επιλεγμένα από τον ίδιο τον Le Corbusier.

http://www.architonic.com/pmsht/lc2-cassina/1110475

LC-4 Chaise Longue

Σχεδιάστηκε επίσης το 1928 από την ίδια ομάδα. Η σεζ λονγκ ονομάστηκε από τους δημιουργούς της “χαλαρωτική μηχανή” εξαιτίας του τρόπου που παραπέμπει στις φυσικές καμπύλες του σώματος, καθώς φαίνεται να αιωρείται πάνω στα στηρίγματα της. Μπορεί να σταθεροποιηθεί σε άπειρο αριθμό θέσεων, καθώς το κινητό πλαίσιο της μπορεί να ρυθμιστεί από την όρθια θέση μέχρι την πλήρη κατάκλιση. Σκελετός από σωλήνα χάλυβα-χρωμίου, βάση από μαύρο βαμμένο χάλυβα και μαξιλάρια από ακατέργαστο δέρμα ημιανιλίνης ή φυσικό δέρμα αγελάδας ή από καραβόπανο. Κατασκευάζεται από την εταιρία Cassina.

http://www.dwr.com/product/lc4-chaise-lounge-cowhide.do?sortby=ourPicks

Eames Elephant

Το ζεύγος Eames είχαν γοητευθεί από τους ελέφαντες, τα δημοφιλή αυτά παχύδερμα και το 1945 σχεδίασαν ένα παιδικό παιχνίδι, αλλά συγχρόνως και ένα γλυπτικό αντικείμενο που εντυπωσιάζει για τις έντονες καμπύλες και την ευχάριστη όψη, από κόντρα πλακέ, το οποίο όμως ποτέ δεν βγήκε στην παραγωγή. Αποτελεί κλασσική περίπτωση επίπλου με μοντέρνο design που συνδυάζει ταυτόχρονα μορφή και λειτουργία. Η εταιρία παραγωγής Vitra για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Charles Eames κατασκεύασε και διανέμει μια νέα εκδοχή του Eames Elephant από ανθεκτικό πλαστικό σε ελκυστικές αποχρώσεις για χρήση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ικανοποιώντας το κοινό για το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά: τα παιδιά.

http://www.vitra.com/en-us/product/eames-elephant

Florence Lounge Seating

Η σειρά καθιστικών της Florence Knoll το 1954 την κατέταξαν στο πάνθεον των κλασσικών μοντέρνων σχεδιαστών. Η πεποίθηση της για “ολιστικό σχεδιασμό” έφερε επανάσταση στον εσωτερικό χώρο με τις ριζοσπαστικές αρχές σχεδιασμού που παρέκλιναν από τις συνήθεις, αλλά υιοθετήθηκαν και εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Η σειρά έχει τις απλές, αρχιτεκτονικές γραμμές και την απαράμιλλη κατασκευή των κλασσικών πλέον μοντέρνων κομματιών και περιλαμβάνει πολυθρόνα, διθέσιο και τριθέσιο καναπέ. Κατασκευάζεται από μασίφ ξύλινο σκελετό εσωτερικά, γυαλιστερό σκελετό χρωμίου εξωτερικά και δερμάτινη ταπετσαρία.

http://www.dwr.com/product/lc4-chaise-lounge-cowhide.do?sortby=ourPicks

Diamond Chair/ Asymmetric Chaise Lounge

Οι πειραματισμοί του Harry Bertoia το 1950 με λυγισμένες μεταλλικές ράβδους στην πρακτική τέχνη οδήγησαν στη δημιουργία μιας συλλογής καθισμάτων μεταξύ των οποίων η υπέροχη καρέκλα Diamond και η γλυπτικής αξίας Asymmetric Chaise. Με τον κλασσικό μοντέρνο σχεδιασμό της η συλλογή αναδεικνύει οποιοδήποτε χώρο με τις ανοιχτές γραμμές της. Βρίσκεται σε συνεχή παραγωγή από το 1952 από την εταιρία Knoll.

http://www.knoll.com/product/bertoia-diamond-chair

Tulip Chair

Η οργανική και συγχρόνως κλασσική καρέκλα του Eero Saarinen με τη μοναδική μορφή της αποτέλεσε το σύμβολο του φουτουριστικού design το 1950. Ήταν το πρώτο κάθισμα μαζικής παραγωγής, περιστρεφόμενο που στηρίζεται στο ένα πόδι. Κατασκευάζεται μέχρι σήμερα από την εταιρία Knoll, από χυτό fiberglass σε βάση αλουμινίου. Η χρήση του fiberglass ήταν πολύ καινοτόμα για την εποχή και έδωσε τη δυνατότητα στον σχεδιαστή να υλοποιήσει ένα τόσο οργανικό κομμάτι.

http://www.knoll.com/product/tulip-arm-chair

Panton Chair

Ο Verner Panton γοητευμένος από τις δυνατότητες που του προσέφεραν τα πλαστικά, καθώς δεν περιορίζουν τους σχεδιαστές σε συγκεκριμένες φόρμες και μπορούν να παράγουν οικονομικά προϊόντα, εμπνεύστηκε το 1960 την Panton Chair που κατασκευάστηκε μαζικά από την εταιρία Vitra. Ήταν η πρώτη καρέκλα που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από πλαστικό σε ένα μονοκόμματο κομμάτι. Η παραγωγή της άρχισε μόλις το 1999 από χρωματισμένο στη μάζα πλαστικό με λαμπερό φινίρισμα. Η εκφραστική μορφή της την ανέδειξε σε σύμβολο του 20ου αιώνα.

http://www.vitra.com/en-us/product/panton-chair

Σχετικά Άρθρα

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved