Δημιουργήστε κεντρικό σημείο σε κάθε χώρο του σπιτιού

Ο κάθε χώρος του σπιτιού χρειάζεται ένα κεντρικό σημείο για να έλκει την προσοχή επισκεπτών και ενοίκων, να τους προσκαλεί να τον επισκεφθούν και να δίνει τον τόνο για την ατμόσφαιρα στο συγκεκριμένο χώρο. Χώροι χωρίς κεντρικό σημείο φαίνονται συχνά μονότονοι, αλλά και αυτοί που έχουν περισσότερα κεντρικά σημεία φαίνονται υπερφορτωμένοι και κουραστικοί.

Η δημιουργία κεντρικού σημείου αποτελεί από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία του σχεδιασμού των εσωτερικών χώρων, καθώς γύρω από αυτό στήνεται ο σχεδιασμός όλου του χώρου. αυτό σημαίνει ότι αποτελεί σημαντική απόφαση η επιλογή του κατάλληλου κεντρικού σημείου για κάθε χώρο. Η ανακαίνιση σπιτιού δίνει την ευκαιρία για τον επανασχεδιασμό των χώρων, οπότε πρέπει να επιλεγεί το ιδανικό κεντρικό σημείο τους.

Σε κάθε χώρο του σπιτιού υπάρχουν ένα ή περισσότερα ενσωματωμένα κεντρικά σημεία. Εάν επιλεγεί το κατάλληλο ο interior designer πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάδειξη του στοιχείου αυτού και στη συνέχεια γίνεται ευκολότερη η απόφαση για το σχεδιασμό του υπόλοιπου χώρου. αναφέρουμε κάποια από τα σημεία αυτά.

Τα ανοίγματα (μπαλκονόπορτες- παράθυρα) που έχουν ενδιαφέρουσα θέα είναι μία εύκολη επιλογή ως σημείου εστίασης του ενδιαφέροντος. Φυσιολογικά η ματιά των ενοίκων και των επισκεπτών εστιάζει στο σημείο για να απολαύσουν μια υπέροχη θέα, οπότε θα πρέπει να αναδειχθεί το στοιχείο αυτό. Αν υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης του ανοίγματος, τολμήστε το. Η διάταξη των επίπλων θα πρέπει να επιτρέπει τη θέαση χωρίς εμπόδια και ταυτόχρονα η επιλογή κατάλληλων κουρτινών θα αναδείξουν τα άνοιγμα αλλά και θα συμβάλλουν στο γενικότερο ύφος του χώρου. για παράδειγμα στα μεγάλα ανοίγματα επιλέγουμε διπλές κουρτίνες για να ελέγχεται ευκολότερα η διάχυση του φωτός. Για την εσωτερική κουρτίνα επιλέγουμε λεπτό διάφανο, ύφασμα και ένα βαρύτερο για την εξωτερική με εναλλαγή σχεδίων/ χρωμάτων, π.χ μονόχρωμη η εσωτερική και εμπριμέ ή βαριά εξωτερική κουρτίνα σε αρμονικό μεταξύ τους χρωματικό συνδυασμό. Το ύφασμα τους θα πρέπει να είναι μαλακό, ώστε να μπορούν να μαζεύονται στα άκρα του ανοίγματος για ανεμπόδιστη θέαση.

Ο τοίχος με το τζάκι αποτελεί ένα άλλο κεντρικό σημείο ενός χώρου, που υπαγορεύει ουσιαστικά τη χωροθέτηση του καθιστικού γύρω από αυτό. Το τζάκι μπορεί να υπερτονιστεί με την τοποθέτηση ενός έργου τέχνης πάνω από την εστία. Εναλλακτικά μπορεί να αναδειχθεί ο αρχιτεκτονικός όγκος του τζακιού με διάφορες επιλογές, όπως βαφή με διαφορετική απόχρωση από τους υπόλοιπους τοίχους, εφαρμογή τεχνοτροπίας, επένδυση με ταπετσαρία ή άλλο διακοσμητικό υλικό επένδυσης, ξύλο, 3D panels κλπ.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία της κάτοψης, όπως έρκερ ορθογώνια ή πολυγωνικά μπορούν να λειτουργήσουν κατά περίπτωση ως κεντρικό σημείο του χώρου. συνήθως φέρουν συνεχή ανοίγματα που διευρύνουν τη γωνία θέασης του εξωτερικού χώρου και παράλληλα δίνουν πλαστικότητα στον εσωτερικό χώρο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στοιχεία στο χώρο που αξίζει να αναδειχθούν ως το κεντρικό σημείο μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δικό σας τονίζοντας κάποιο αδιάφορο στοιχείο και αναδεικνύοντας το με δικές σας παρεμβάσεις, για παράδειγμα ένας τοίχος, ενδεχόμενα αυτός που φαίνεται άμεσα κατά την πρόσβαση στο χώρο. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για να αναδείξετε ένα τοίχο, όπως βαφή σε έντονη απόχρωση, ώστε να κάνει αντίθεση με τις ήσυχες αποχρώσεις των υπόλοιπων τοίχων, ακόμη και επένδυση με ταπετσαρία με μοτίβα.

Επίσης ένα έργο τέχνης ή ένας υπερμεγέθης καθρέπτης σε ένα τοίχο μπορούν να αναδειχθούν ως το κεντρικό σημείο του χώρου. όσον αφορά στο έργο τέχνης θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ύψος των ματιών και αν είναι εφικτό να τονιστεί με φωτισμό ανάδειξης για ακόμη μεγαλύτερη ένταση. 

Εναλλακτικά ένα μεγάλο, εντυπωσιακό έπιπλο μπορεί να λειτουργήσει ως κεντρικό σημείο, όπως στο υπνοδωμάτιο το κρεβάτι με κάποιο ιδιαίτερο προσκέφαλο μπορεί να τραβήξει την προσοχή και στην τραπεζαρία ένα τραπέζι πολλών ατόμων επίσης αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος. Στην κουζίνα κεντρικό σημείο μπορεί να αποτελέσει η κουζίνα με απορροφητήρα ιδιαίτερου σχεδιασμού μπορεί να ενισχυθεί με την επένδυση της πλάτης ντεκορέ πλακιδίων. Με τον ίδιο τρόπο κινούμαστε στο μπάνιο, όπυ συνήθως τονίζουμε τον τοίχο με τον νιπτήρα και τον καθρέπτη ή την περιοχή της μπανιέρας.

Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα προσφέρει οικονομικά πακέτα ανακαίνισης κουζίνας.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved