Διακόσμηση DIY: Οι πρώτες ενέργειες και σκέψεις

Αν σκοπεύετε να διακοσμήσετε ή να ανακαινίσετε μόνοι σας ένα χώρο, είτε πρόκειται για την κατοικία σας είτε για την επαγγελματική στέγη, θα πρέπει πρώτα να προβείτε σε κάποιες ενέργειες, όπως για παράδειγμα να καθαρίσετε το χώρο και να πετάξετε τα άχρηστα αντικείμενα, αλλά και να σκεφτείτε διάφορα ζητήματα, όπως τη διάταξη των επίπλων στο χώρο και το στυλ που θα ακολουθήσετε. Ποιές είναι λοιπόν οι ενέργειες και οι σκέψεις που πρέπει να κάνετε προτού ξεκινήσετε την ανακαίνιση ή τη διακόσμηση ενός χώρου; Και αφού διακοσμήσετε το χώρο, τι πρέπει να κάνετε για να τον διατηρείτε καθαρό, τακτοποιημένο και συνεχώς ανανεωμένο. 

Οι προκαταρκτικές ενέργειες και σκέψεις πριν την ανακαίνιση ενός χώρου 

  • Καθαρίστε το χώρο από τα άχρηστα αντικείμενα

Καθίστε με ηρεμία στο κέντρο του χώρου που θέλετε να ανακαινίσετε. Ηρεμήστε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και κοιτάξτε με προσοχή τριγύρω. Πώς νιώθετε για το χώρο αυτό; Πώς θα τον χαρακτηρίζατε; Χαλαρωτικό ή αγχωτικό; Αν νομίζετε ότι ο χώρος σας προκαλεί άγχος, τότε το πιθανότερο είναι ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο χώρος είναι υπερφορτωμένος, υπάρχουν δηλαδή πολλά, πιθανόν και άχρηστα, αντικείμενα και έπιπλα. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν, οποιαδήποτε σκέψη για τη διακόσμηση ενός δωματίου θα πρέπει πρώτα να το απαλλάξετε από τα περιττά πράγματα. Τότε και μόνο τότε θα είστε σε θέση να αξιολογήσετε σωστά τις δυνατότητες του χώρου αλλά και να καταλήξετε στις αποτελεσματικότερες αλλαγές που πρέπει να κάνετε.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να πετάξουν ή να χαρίσουν ένα μέρος των αντικειμένων που κατέχουν ακόμη και αν δεν τα χρησιμοποιούν. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πόσα ρούχα έχετε στην ντουλάπα, που δεν σας χωρούν, ούτε πρόκειται να σας χωρέσουν στο μέλλον, αλλά τα κρατάτε αποθηκευμένα σε συρτάρια και ράφια. Αν θέλετε βέβαια να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες ενός χώρου και να ζείτε με όμορφα συναισθήματα μέσα σε αυτόν, θα πρέπει να συνηθίσετε να «ξεφορτώνεστε» τα άχρηστα αντικείμενα χωρίς τύψεις και χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως για παράδειγμα ελαττωματικά έπιπλα, χαλασμένες συσκευές, αντικείμενα που δεν σας αρέσουν κτλ. Αναπόφευκτα, θα μάθετε να κρατάτε μόνο εκείνα τα αντικείμενα που σας αρέσουν πραγματικά, όπως έργα τέχνης, ποιοτικά αναμνηστικά από ταξίδια, πολύτιμα βιβλία κτλ.

Τα αντικείμενα που αποφασίζετε να ξεφορτωθείτε δεν είναι απαραίτητο να τα πετάξετε στα σκουπίδια. Μπορείτε να τα ανακυκλώσετε, να τα χαρίσετε, να τα πουλήσετε ή ακόμη και να τα αποθηκεύσετε στο υπόγειο. Σε περίπτωση που επιλέξτε την αποθήκευση συστήνεται η σχολαστική τοποθέτηση ετικετών έτσι ώστε να γνωρίζεται, ανα πάσα στιγμή, το περιεχόμενό τους. 

Στο ξεκαθάρισμα του χώρου, δε θα πρέπει να συμπεριλάβετε μόνο τα εμφανή σημεία του χώρου αλλά και εκείνα που δεν φαίνονται, όπως για παράδειγμα τις ντουλάπες, τους χώρους κάτω από τα κρεβάτια, τα πατάρια κτλ. Ένα καθαρό δωμάτιο, που είναι εξοπλισμένο μόνο με τα απαραίτητα έπιπλα και επιλεγμένα αντικείμενα μοιάζει ευρύχωρο, φωτεινό και χαλαρωτικό. 

  • Σκεφτείτε τις λειτουργίες του χώρου

Ένα από τα πρωταρχικά ζητήματα που πρέπει να αποφασιστεί πριν τη διακόσμηση ή την ανακαίνιση ενός χώρου, είναι η διάταξη των λειτουργιών. Σε μερικά διαμερίσματα, η απάντηση είναι ξεκάθαρη, δηλαδή τα δωμάτια στα οποία μπορεί να χωροθετηθεί η κουζίνα, το καθιστικό, το μπάνιο κλπ είναι συγκεκριμένα. Ωστόσο, σε πολλές κατοικίες, η κάτοψη είναι ανοικτή και ευέλικτη ή τα δωμάτια δεν είναι τόσο περιοριστικά. Σε αυτήν την περίπτωση, ο χρήστης έχει μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση του χώρου αλλά θα πρέπει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο μέχρι να αποφασίσει τη διάταξη των λειτουργιών. 

Οι παράμετροι που επηρεάζουν τη χωροθέτηση των λειτουργιών είναι τα διαθέσιμα τετραγωνικά, οι πόρτες και τα παράθυρα και η κίνηση μεταξύ των χώρων. Για παράδειγμα η πρόσβαση από την κουζίνα προς την τραπεζαρία πρέπει να είναι έυκολη. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η τραπεζαρία πρέπει να είναι δίπλα στην κουζίνα αλλά ότι η διαδρομή που ενώνει τους δύο χώρους πρέπει να είναι ευρύχωρη και χωρίς εμπόδια. Σκεφτείτε επίσης, ότι εκτός από την ξεκάθαρη χωροθέτηση των λειτουργιών, υπάρχει και η δυνατότητα αλληλοεπικάλυψης λειτουργιών. Για παράδειγμα η τραπεζαρία μπορεί να λειτουργεί και ως χώρος μελέτης. Ένα ανάκλιντρο μπορεί να συμπληρώνει το καθιστικό και ταυτόχρονα να χρησιμοποιείται για το μεσημεριανό ύπνο. Ένα σκαμπό μπορεί να λειτουργεί ως καθιστικό αλλά και ως τραπεζάκι του καφέ. 

Ομοίως και η διάταξη των επίπλων στους επιμέρους χώρους δεν αποτελεί μια μονοσήμαντη απάντηση καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές δυνατότητες. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να πειραματιστείτε με μολύβι και χαρτί και να δοκιμάσετε εναλλακτικές διατάξεις επίπλων, έτσι ώστε να καταλήξετε σε μια πιο πρωτότυπη διάταξη από την απλή τοποθέτηση των επίπλων περιμετρικά στους τοίχους. 

  • Βρείτε το προσωπικό σας στυλ

Το στυλ διακόσμησης θα πρέπει να εκφράζει την προσωπικότητα των ιδιοκτητών. Ωστόσο, το στυλ είναι κάτι που δεν αγοράζεται μόνο με τα χρήματα αλλά θέλει και την προσωπική συμβολή των ιδιοκτητών. Αν για παράδειγμα περπατάτε στο δρόμο ή στην παραλία μπορεί να βρείτε κάτι ενδιαφέρον, όπως ένα κλαδί. Αν το βάψετε μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια υπέροχη κρεμάστρα. Στυλ, επίσης είναι τα αγαπημένα μας αντικείμενα, τα αναμνηστικά από τα ταξίδια μας, τα χρώματα που μας αρέσουν, οι φωτογραφίες μας κλπ.

Συνεπώς, πριν ξεκινήσετε τη διακόσμηση του χώρου θα πρέπει να σκεφτείτε το στυλ που θα θέλατε να αποκτήσει ο χώρος σε σχέση φυσικά με την προσωπικότητά σας. Εκτός από τις προσωπικές σας προτιμήσεις σας θα πρέπει ωστόσο, να λάβετε υπόψην και το αρχιτεκτονικό ύφος του χώρου καθώς και το ευρύτερο περιβάλλον. Για παράδειγμα, εσείς μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε ένα "χωριάτικο" ή ένα "νησιώτικο" εσωτερικό, αλλά αν μένετε στο κέντρο μιας μεγαλούπολης, η κατοικία θα μοιάζει κακόγουστη και κιτς. Αν επίσης διαθέτε ένα νεοκλασσικό ή διατηρητέο σπίτι, θα πρέπει να σεβαστείτε την αρχιτεκτονική και την ιστορία του σπιτιού. Αφού λοιπόν, σκεφτείτε σοβαρά τις προτιμήσεις σας αλλά και το ύφος του χώρου, μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε σε διάφορα περιοδικά, για ιδέες, έπιπλα, χρώματα και υφάσματα που εκφράζουν το συγκεκριμένο στυλ.

Ωστόσο, το στυλ δε σημαίνει ότι όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενα πρέπει να ανήκουν αυστηρά σε αυτό. Άλλωστε, το πρώτο κριτήριο πρέπει να είναι η προσωπική σας αισθητική. Μπορείτε για παράδειγμα, να ταιριάξετε μεταξύ τους αντικείμενα που σας αρέσουν αλλά ανήκουν σε διαφορετικά στυλ, όπως για παράδειγμα ένα νεοκλασικό έπιπλο με ένα μίνιμαλ ανθοδοχείο. Το στυλ δεν είναι μίμηση, αλλά τόλμη να δοκιμάζουμε νέες, πρωτοποριακές ιδέες. 

  • Σκεφτείτε το φωτισμό του χώρου

Ο τρόπος που πρέπει να φωτίζεται ένας χώρος εξαρτάται πρωτίστως από τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του χώρου. Για παράδειγμα το μπάνιο, η κουζίνα και ο χώρος μελέτης απαιτούν άπλετο φωτισμό. Αντίθετα, το καθιστικό και η τραπεζαρία απαιτούν ένα πιο απαλό και διάχυτο φωτισμό. Ο φωτισμός γενικά αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες διακοσμητές για να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο. 

Ο φωτισμός σημαίνει καταρχήν το στυλ του ίδιου του φωτιστικού, για παράδειγμα άλλο ύφος μπορεί να δώσει ένας πολυέλαιος και άλλο ένα μοντέρνο φωτιστικό. Σημαίνει επίσης και την ποσότητα και την ποιότητα του φωτός που εκπέμπεται. Στους χώρους εργασίας απαιτείται δυνατό φώς ενώ στους χώρους χαλάρωσης απαιτείται απαλός φωτισμός. Ένα τρίτο στοιχείο είναι η κατεύθυνση του φωτός. Για παράδειγμα, ένα φωτιστικό, κρεμασμένο από την οροφή, σε κεντρικό σημείο, εκπέμπει το φως περιμετρικά, ενώ μια απλίκα τοίχου κατευθύνει το φώς προς τα πάνω. Σημαντικά εργαλεία επίσης είναι τα dimmer, που αυξομειώνουν την ένταση του φωτός. 

  • Σκεφτείτε τα χρώματα και τις υφές. 

Αν ζείτε σε ένα χώρο όπου επικρατεί το λευκό και το μπεζ είναι καιρός να προσθέσετε λίγο χρώμα. Κοιτάξτε για παράδειγμα τη φύση, το μπλε του ουρανού και της θάλασσας, το πράσινο, αλλά και τα ζωηρά χρώματα των λουλουδιών. Οι αναμνήσεις και τα ταξίδια αποτελούν σημαντικές πηγές έμπνευσης. Κλείστε τα μάτια σας, σκεφτείτε ένα μέρος που ταξιδέψατε και στη συνέχεια αναπλάστε με χρώματα, υφές και ματιέρες την αίσθηση του συγκεκριμένου ταξιδιού. 

Μετά την ανακαίνιση του χώρου 

  • Διατηρείτε το χώρο τακτοποιημένο

Μερικοί άνθρωποι έχουν φυσικό ταλέντο στην οργάνωση και αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία τότε είστε τυχεροί. Αν όμως ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δημιουργούν χάος και ακαταστασία γύρω τους, τότε θα πρέπει να κάνετε μερικές αυτό-διορθώσεις στις καθημερινές σας συνήθειες. Καταρχήν, θα πρέπει να παλέψετε με την αναβλητικότητα σας. Ακόμα και όταν αισθάνεστε απογοητευμένοι και κουρασμένοι δε θα πρέπει να αφήνετε το χώρο ακατάστατο. Για παράδειγμα, μην αφήνετε τα πιάτα στο νεροχύτη καθώς σταδιακά μαζεύονται πολλά και στο τέλος το πλύσιμό τους είναι χρονοβόρο και κοπιαστικό. Το ίδιο ισχύει για τα πεταμένα ρούχα, για τους απλήρωτους λογαριασμούς, για τα βιβλία που δεν επιστρέφουν στη βιβλιοθήκη, για τα ασιδέρωτα ρούχα, για την ακατάστατη ντουλάπα κτλ. Θα πρέπει να συνηθίσετε να τακτοποιείτε συνεχώς και να βάζετε τα πράγματα στη θέση τους, έτσι ώστε να μην μαζεύονται στο τέλος «βουνά» από ρούχα, λογαριασμούς και άπλυτα πιάτα.   

  • Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Εκτός από την καθημερινή καθαριότητα, ανα συγκεκριμένα διαστήματα (για παράδειγμα ανα 3 μήνες) θα πρέπει να κάνετε γενική και σε βάθος καθαριότητα, δηλαδή να καθαρίζετε κάθε γωνιά, έπιπλο, επιφάνεια, ακόμη και τις ηλεκτρικές λάμπες. Σημαντικό επίσης είναι και το τακτικό καθάρισμα των παραθύρων και των τζαμιών, έτσι ώστε το φυσικό φώς να εισέρχεται άπλετο στον εσωτερικό χώρο. Θα πρέπει επίσης να συνηθίζετε να επιδιορθώνετε τις μικρές ζημιές, όπως να αλλάζετε τις καμένες λάμπες και να καθαρίζετε τους λεκέδες. 

  • Ανανεώνετε το χώρο χρησιμοποιώντας τα μικροαντικείμενα

Τα διακοσμητικά αξεσουάρ, τα μικροαντικείμενα και τα έργα τέχνης αποτελούν μοναδικά εργαλεία που μπορούν να αναμορφώσουν στη στιγμή ένα χώρο. Ακριβώς επειδή αποτελούν κινητά αντικείμενα, μπορείτε να τα αλλάζετε συχνά, προκειμένου να ταιριάζουν με την εποχή, τη διάθεσή ή με κάποια συγκεκριμένη περίσταση. Για παράδειγμα, μπορείτε να ανανεώνετε τακτικά τον καναπέ του σαλονιού σας με την αλλαγή των μαξιλαριών και των ριχταριών. Μια άλλη ιδέα, είναι η τακτική αλλαγή των φωτογραφιών. Σήμερα, με τη χρήση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, οι άνθρωποι βγάζουν εκατοντάδες φωτογραφίες. Επιλέξτε, τις πιο καλές φωτογραφίες και εκτυπώστε τες. Έτσι, μπορείτε να αλλάζετε τακτικά τις κορνίζες με νέες φωτογραφίες. Γενικά, δεν πρέπει να αφήνεται τα στοιχεία του χώρου να παραμένουν στην ίδια θέση για πολύ καιρό, καθώς το μάτι συνηθίζει και είναι πλεόν σαν να μην υπάρχουν. 

Τα λουλούδια τέλος παίζουν σημαντικό ρόλο, στην ατμόσφαιρα του χώρου. Αγοράστε ένα όμορφο ανθοδοχείο και γεμίστε το με φρέσκα λουλούδια. Δε χρειάζεται να είστε ειδικός της ανθοδετικής, και να κάνετε πολύπλοκές συνθέσεις. Στην περίπτωση των λουλουδιών ακόμη και η πιο απλή σύνθεση προσφέρει χρώμα και φρεσκάδα στο χώρο. Αν, η αγορά λουλουδιών σας φαίνεται ακριβή επιλογή, τότε μπορείτε να φέρνετε μέσα στο σπίτι φυσικά στοιχεία από το περιβάλλον, όπως ξερά κλαδιά, φυλλώματα, λουλούδια, κλπ. 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved