Διαλέγουμε φωτιστικά με την ανακαίνιση του σπιτιού μας

Ανακαίνιση Κατοικίας στο Π. Φάληρο Ανακαίνιση Κατοικίας στο Π. Φάληρο

Ο φωτισμός αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο που ορίζει, αναδεικνύει το χώρο, τις φόρμες, τις υφές, τα χρώματα. Με τη δύναμη του μπορεί να μεταμορφώσει δραστικά την ατμόσφαιρα, άρα η αναζήτηση της ποιότητας του είναι απαραίτητη. Κατά την ανακαίνιση κατοικίας πρέπει να επανεξετάζεται η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα του φωτισμού των χώρων και να επιλέγεται η κατάλληλη λύση για τον καθένα.

Τα φωτιστικά με τους λαμπτήρες τους που συνδυάζονται με συστήματα ελέγχου (αυτοματισμούς) αποτελούν το βασικότερο στοιχείο που υποστηρίζει και αναδεικνύει ένα επιτυχημένο φωτισμό. Ταυτόχρονα αποτελούν κύρια διακοσμητικά στοιχεία στο χώρο, π.χ. ένας πολυέλαιος μπορεί να αποτελέσει το κεντρικό στοιχείο ενός χώρου ή το συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων των στοιχείων του σχεδιασμού του χώρου.

Κατά την ανακαίνιση της κατοικίας μπορεί να δημιουργηθεί η ανάγκη αντικατάστασης των φωτιστικών, οπότε η επιλογή των νέων φωτιστικών πρέπει να γίνει με ορισμένα κριτήρια. Για παράδειγμα, αν θέλετε ένα ομοιόμορφο, μαλακό φωτισμό πρέπει να επιλέξετε κρεμαστά φωτιστικά, πολυελαίους ή μονόφωτα που επιτρέπουν το φως να αναπτυχθεί διάχυτα. Αντίθετα αν θέλετε άμεσο φωτισμό επιλέξτε φωτιστικά που φωτίζουν άμεσα. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ήπιες σκιές, ενώ στη δεύτερη έχουμε σκληρότερες. Επίσης τα κρεμαστά φωτιστικά δείχνουν το χώρο μεγαλύτερο, ενώ τα επιδαπέδια δείχνουν το χώρο μικρότερο και περισσότερο οικείο.Οι διάφοροι τύποι φωτιστικών επιλέγονται ανάλογα με το χώρο και τις απαιτήσεις φωτισμού. Διακρίνονται από τη θέση τους σε οροφής, επίτοιχα, επιδαπέδια και επιτραπέζια.

Οι πολυέλαιοι αποτελούν ένα κρεμαστό φωτιστικό με σκελετό που διακλαδίζεται σε βραχίονες που στα άκρα τους φέρουν λαμπτήρες και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για την τραπεζαρία αλλά και για το καθιστικό. Τα πολύφωτα/ μονόφωτα είναι κρεμαστά φωτιστικά όπως και οι πολυέλαιοι με πιο λιτό σχεδιασμό που φωτίζουν με ένα ή περισσότερους λαμπτήρες προσφέροντας γενικό ομοιόμορφο φωτισμό που εξυπηρετεί πολλές χρήσεις, όπως πάνω από το τραπεζάκι στο καθιστικό, πάνω από τη νησίδα στην κουζίνα.

Οι πλαφονιέρες τοποθετούνται στην οροφή με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο στο δωμάτιο που φωτίζουν. Είναι ιδανικές σε μικρούς χώρους και ιδιαίτερα σε αυτούς με χαμηλό ύψος χωρίς να αποκλείονται οι μεγαλύτεροι χώροι της κατοικίας. Στους τελευταίους μπορούν να τοποθετηθούν κρεμαστές πλαφονιέρες που αναρτώνται από ράβδο ή αλυσίδα. Τα σποτ οροφής αποτελούν εναλλακτική λύση έναντι του κεντρικού κρεμαστού φωτιστικού. Μπορούν να βρίσκονται σε βάση δύο ή περισσότερα σποτ, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν το φως προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Οι απλίκες λειτουργικές και διακοσμητικές ταυτόχρονα τοποθετούνται επίτοιχα και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για να πλαισιώνουν καθρέπτες σε τραπεζαρία ή σε μπάνιο. Υπάρχουν πολλοί τύποι απλίκας που φωτίζουν προς τα πάνω είτε προς τα κάτω ανάλογα με τη χρήση που προορίζονται και προσφέρουν φωτισμό ανάδειξης ή συμπληρώνουν το φωτισμό του χώρου λειτουργώντας ως διακοσμητικό στοιχείο. Επίσης μπορούν να έχουν βραχίονα οπότε προσφέρουν φωτισμό εργασίας ή να χρησιμοποιούνται ως φωτιστικά πινάκων ζωγραφικής.

Τα επιδαπέδια φωτιστικά, οι λάμπες, αποτελούν ευέλικτες πηγές φωτισμού, καθώς είναι κινητές αλλά παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν είτε το κεντρικό στοιχείο του χώρου καθώς αναδεικνύονται με το άναμμα τους, είτε να προβάλλουν άλλο στοιχείο του χώρου. Η ποικιλία σε μορφή, χρώματα και υφές επιτρέπει να συνδυαστούν σε οποιοδήποτε στυλ διακόσμησης.

Τα επιτραπέζια φωτιστικά αποτελούν διακοσμητικός στοιχείο για κάθε χώρο, καθιστικό, υπνοδωμάτιο, γραφείο. Λειτουργούν ως συμπληρωματική πηγή φωτισμού προσφέροντας φωτισμό εργασίας, διάβασμα, γράψιμο, εργόχειρο. Μπορούν επίσης να προσθέτουν ατμόσφαιρα στο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές φωτιστικών πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες φωτισμού του κάθε χώρου και παράλληλα να συνδυάζονται με το στυλ διακόσμησης του χώρου. Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα που αναλαμβάνει ανακαινίσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων θα συζητήσει μαζί σας και θα προτείνει τις καταλληλότερες λύσεις φωτισμού κατά την ανακαίνιση της κατοικίας σας.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved