Επανασχεδιασμός γραφειακών χώρων: αρχές σχεδιασμού

https://blog.houzz.com/welcome-home-tour-our-new-european-hq/

Ο επανασχεδιασμός ενός γραφειακού χώρου απαιτεί κάποιους χειρισμούς ώστε να αποκτήσει διαφορετική ατμόσφαιρα με χαρακτήρα και λειτουργικότητα. Ένας απλός και ασφαλής τρόπος είναι ο επαναχρωματισμός σε διαφορετικό χρωματικό σχήμα που θα δώσει μια φρεσκάδα στο χώρο.

Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά την κατάσταση του χώρου, αλλά απαιτούνται κάποιες μεγαλύτερης κλίμακας παρεμβάσεις στα πλαίσια ανακαίνισης επαγγελματικού χώρου, ώστε ο χώρος να αποκτήσει δυναμικότητα. 

Καλή επιλογή αποτελεί η ενοποίηση των χώρων αφαιρώντας εσωτερικούς τοίχους που δημιουργούν πολυπλοκότητα στο χώρο και περιορίζουν την ευρυχωρία του. Η ενοποίηση των χώρων διαμορφώνει αίσθημα ελευθερίας και προσφέρει δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης των επίπλων και καλύτερης ροής κυκλοφορίας των εργαζόμενων. Πρέπει όμως να ελέγξουμε αν η αφαίρεση των τοίχων επηρεάζει τη στατικότητα του κτιρίου, οπότε απευθυνόμαστε στις γνώσεις και την εμπειρία ενός μηχανικού.

Σε αντίθετη περίπτωση εάν ο χώρος είναι πολύ μεγάλος, δεν είναι πάντα λειτουργικός, οπότε χρειάζεται να προστεθούν τοίχοι για να προσδώσουν ζεστασιά και να δημιουργηθούν επιμέρους μικρότεροι χώροι για να εξυπηρετήσουν διαφορετικές χρήσεις. Τα διαχωριστικά αυτά στοιχεία μπορούν να είναι από ποικίλα υλικά, να είναι κινητά για μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση του χώρου. επίσης μπορούν να έχουν ύψος χαμηλότερο από τον υπόλοιπο χώρο, οπότε σε κάποιο βαθμό διατηρείται η ενότητα του.

Η αλλαγή δαπέδου αποτελεί μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση στο χώρο. Η επιλογή νέου υλικού επίστρωσης εξαρτάται από τον όροφο στον οποίο βρίσκεται ο γραφειακός χώρος, το πλήθος των εργαζόμενων και των επισκεπτών και το είδος των προσφερόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα ένας ισόγειος γραφειακός χώρος απαιτεί δάπεδο ανθεκτικό, καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον (πεζοδρόμιο, δρόμος) και φθείρεται ευκολότερα. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα χώρο με μεγάλο αριθμό εργαζομένων και επισκεπτών. Για να επιτύχουμε μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα στο χώρο επιλέγουμε μοκέτα, linoleum, ακόμη και laminate, ενώ για γραφεία περισσότερο επίσημα το μάρμαρο ή το ξύλο αποτελούν καλύτερη επιλογή.

Ο φωτισμός του χώρου αποτελεί μία παράμετρο σχεδιασμού του χώρου που επηρεάζει την αποδοτικότητα των εργαζόμενων και την διάθεση των επισκεπτών για συνεργασίες. Αρχικά δίνουμε έμφαση στον φυσικό φωτισμό, καθώς οι εργαζόμενοι χρειάζονται τουλάχιστον τριάντα λεπτά έκθεσης σε φυσικό φως σύμφωνα με τους ειδικούς του φωτισμού για να λειτουργούν καλύτερα στην εργασία τους. Στη συνέχεια μελετούμε τον τεχνητό φωτισμό. Τα κρεμαστά μονόφωτα υπερτερούν σε μοντέρνο σχεδιασμό, έναντι των πολυελαίων, οι οποίοι όμως προσδίδουν στο χώρο ένα αίσθημα οικειότητας. Οι λαμπτήρες θερμού φωτός διαμορφώνουν ένα άνετο και οικείο χώρο, ενώ οι λαμπτήρες ουδέτερου λευκού προσδίδουν μεγαλύτερη φωτεινότητα. Επιλογή λαμπτήρων LED εξασφαλίζει οικονομία στην κατανάλωση, αξιοπιστία και διάρκεια στην ποιότητα του φωτισμού.

Σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό γραφειακών χώρων αποτελεί η αποθήκευση. Τα τακτοποιημένα αρχεία και οι φάκελοι βελτιώνουν την εικόνα του χώρου και βοηθούν στην άψογη λειτουργία της επιχείρησης. Πρέπει λοιπόν να επιλέγονται τα κατάλληλα έπιπλα αποθήκευσης που επιτρέπουν εύκολη πρόσβαση και αναζήτση στο αποθηκευμένο υλικό. Αυτά εξασφαλίζουν επίσης την τακτοποιημένη όψη του χώρου και τη δημιουργία θετικής εντύπωσης στους πελάτες της επιχείρησης. Η ακαταστασία του χώρου δυσχεραίνει την αποδοτικότητα των αργαζόμενων. 

Το στυλ διακόσμησης των χώρων εξαρτάται από το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα γραφειακοί χώροι σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων με βιομηχανικό ύφος, επανάχρηση υλικών και επίπλων μαρτυρούν για τις ικανότητες και την έμπνευση των στελεχών για εκπόνηση αντίστοιχων μελετών.

Τέλος, για ένα θετικό αποτέλεσμα είναι καθοριστική η συμβολή των ειδικών (μελετητών και κατασκευαστών), καθώς σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες μπορούν να προτείνουν λύσεις που διαμορφώνουν χώρους που ικανοποιούν τόσο τους ίδιους όσο τους εργαζόμενους και πελάτες. 

Στην κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα θα βρείτε το ανθρώπινο δυναμικό για μια επιτυχημένη ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου.

 Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved