Φωτιστικά εσωτερικών χώρων - Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές;

Ο φωτισμός των δωματίων ενός σπιτιού, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο τόσο για την λειτουργικότητα του χώρου (πχ. για να μπορεί να διαβάσει κανείς) όσο και για την δημιουργία ατμόσφαιρας (για να αισθάνεται άνετα ο χρήστης, για να μπορεί να χαλαρώνει κτλ). Για να καθορίσετε τις απαιτήσεις σε φωτισμό που πρέπει να έχει το κάθε δωμάτιο, θα πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσετε ποια θα είναι η χρήση του κάθε δωματίου. Ασφαλώς, διαφορετικό φωτισμό θα χρειαστείτε σε ένα χώρο που ξεκουράζεστε και βλέπετε τηλεόραση και διαφορετικό σε ένα χώρο που εργάζεστε.

Στα δωμάτια που χαλαρώνουν οι ένοικοι μπορεί να χρησιμοποιηθεί dimmer φωτισμού, έτσι ώστε να αυξομειώνεται εύκολα η ένταση του φωτισμού. Αντίθετα, στα δωμάτια που γίνονται κάποιες εργασίες, όπως στην κουζίνα ο φωτισμός πρέπει να είναι επαρκής και άνετος.

Ποια είναι τα πιο τυπικά φωτιστικά στοιχεία; 

Ασφαλώς, στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες είδη φωτιστικών στοιχείων, είτε σταθερών είτε κινητών. Τα πιο συνηθισμένα είδη είναι τα παρακάτω:

  • Φωτιστικά οροφής: Προσφέρουν γενικό φωτισμό σε ένα χώρο. Συνήθως τοποθετούνται στο κέντρο της οροφής ενός δωματίου. Αν κάνετε ανακαίνιση διαμερίσματος, τότε θα πρέπει να καλύψετε προσεκτικά τα φωτιστικά οροφής με προστατευτική μεμβράνη έτσι ώστε να τα προστατέψετε από τις φθορές. Εναλλακτικά μπορείτε και να τα αφαιρέσετε εντελώς.
  • Επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά: Χρησιμοποιούνται συνήθως για γενικό φωτισμό στο καθιστικό και την τραπεζαρία. Τα επιτραπέζια φωτιστικά χρησιμοποιούνται και στα υπνοδωμάτια. Το πλεονέκτημα των επιδαπέδιων και επιτραπέζιων φωτιστικών είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα, χωρίς ηλεκτρολόγο και να μεταφερθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο ανάλογα με τις ανάγκες. Επιπρόσθετα, αυτά τα κινητά στοιχεία μπορούν να προσθέσουν χρώμα, και υφή στη διακόσμηση ενός χώρου.
  • Φωτιστικά γραφείου: Χρησιμοποιούνται σε εργασιακούς χώρους: σε χώρους μελέτης, σε εργαστήρια χειροτεχνίας, σε επαγγελματικά γραφεία κτλ. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι προσφέρουν εστιασμένο ισχυρό φωτισμό.
  • Φωτιστικά που αναδεικνύουν μια επιφάνεια: Τα φωτιστικά αυτά χρησιμοποιούνται για να τονιστεί ένα συγκεκριμένο στοιχείο, για παράδειγμα ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο κ.ά.  

Πόσα επιδαπέδια/ επιτραπέζια φωτιστικά πρέπει να έχει ένα δωμάτιο; 

Σε ένα μικρό ή μεσαίο δωμάτιο εκτός από τα σταθερά φωτιστικά μπορείτε να προσθέσετε δύο ή και τρία κινητά φωτιστικά. Σε ένα μεγάλο δωμάτιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από τρία έως πέντε κινητά φωτιστικά.

Πως μπορώ να αλλάξω εύκολα την ατμόσφαιρα ενός χώρου;

Ένα στοιχείο που καθορίζει την ατμόσφαιρα του φωτισμού είναι η λάμπα. Στο εμπόριο υπάρχουν λάμπες με διάφορα χρώματα και θερμοκρασίες φωτισμού: από ψυχρό λευκό, ή ψυχρό μπλε μέχρι ζεστό κίτρινο.

Τι να προσέξω σε μια ανακαίνιση

Σε μια ανακαίνιση αλλάζουν τυπικά και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αλλάξετε και τις θέσεις των φωτιστικών ή να προσθέσετε περισσότερα φωτιστικά στοιχεία. 

Για μελέτη και κατασκευή ανακαίνισης καθώς και για πακέτα προσφορών επικοινωνήστε με την κατασκευαστική εταιρεία Fouskas Construction.

fouskas logo new www.anakainisispitiou.gr

Φωτογραφία από Free-Photos από το Pixabay

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved