Η αρχιτεκτονική χαμηλής τεχνολογίας υπόσχεται φτηνές κατασκευές για όλους

Η αρχιτεκτονική χαμηλής τεχνολογίας έχει ως βασικό στόχο τη μείωση της χρήσης υψηλής τεχνολογίας σε κάθε στάδιο της ζωής του κτιρίου, από την παραγωγή των πρώτων υλών, μέχρι το κτίσιμο και τη χρήση του κτιρίου.

Η αρχιτεκτονική χαμηλής τεχνολογίας αποτελεί ένα κίνημα, ή καλύτερα μια ιδέα με κοινωνικό και ανθρωπιστικό προσανατολισμό, με βάση την οποία ο ίδιος ο άνθρωπος ή ομάδες ανθρώπων θα μπορούν να χτίζουν οι ίδιοι τα κτίριά τους, εύκολα και με πολύ χαμηλό κόστος.

Η ιδέα της αρχιτεκτονικής χαμηλής τεχνολογίας δεν αντιτίθεται γενικά και αόριστα στην τεχνολογία αλλά εστιάζει στο γεγονός ότι η τεχνολογίας είναι ακριβή, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες και για εκείνους τους πληθυσμούς που κατοικούν σε υποανάπτυκτες περιοχές του κόσμου. Αυτή η προσέγγιση προτείνει κατασκευαστικές λύσεις που είναι απλές και έξυπνες και μπορούν να υλοποιηθούν με απλά μέσα, λιγοστούς πόρους και από ανειδίκευτους εργάτες ή ακόμη και από τα ίδια τα άτομα που θα κατοικίσουν στο κτίριο.

Ασφαλώς πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια της κατασκευής. Επίσης, πρέπει να διασφαλίζεται η θερμική άνεση στο εσωτερικό του κελύφους, καθώς η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας είναι ένας από τους βασικούς στόχους της αρχιτεκτονική χαμηλής τεχνολογίας. Πράγματι, η κατανάλωση ενέργειας είναι μία κυρίαρχη διαφορά μεταξύ low-tech και hi-tech αρχιτεκτονικής, με τη δεύτερη να έχει κατηγορηθεί για αλόγιστη σπάταλη ενεργειακών πόρων. Άλλωστε τα σύγχρονα κτίρια είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στον πλανήτη.

Ένα μέλημα του αρχιτέκτονα ή κατασκευαστή που θέλει να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική χαμηλής τεχνολογίας είναι να μελετήσει τις τοπικές τεχνικές και μεθόδους κατασκευής καθώς μέσα στην παραδοσιακή γνώση κρύβεται σοφία αιώνων. Τέτοιες κατασκευές είναι για παράδειγμα τα ιγκλού των Εσκιμώων, οι σκηνές γιούρτ της Μογγολίας, οι σκηνές των βεδουίνων, οι σκηνές των Ιθαγενών της Αμερικής και γενικά οι κατασκευές των νομαδικών πληθυσμών.

Όσον αφορά στα δομικά υλικά, θα πρέπει να μπορούν να κατασκευαστούν εύκολα από τοπικές πρώτες ύλες χωρίς κατανάλωση ενέργειας και χωρίς πολύπλοκή επεξεργασία. Ένα τέτοιο υλικό είναι το χώμα, το οποίο με μια μικρή επεξεργασία γίνεται ένα χρήσιμο δομικό υλικό. Τα πλιθιά για παράδειγμα είναι γνωστά στον ελλαδικό χώρο καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες σε όλες σχεδόν τις περιοχές.

Ουσιαστικά, το χώμα ανακατεύεται με νερό και κάποια ελαφρά υλικά, όπως άχυρα. Το μείγμα τοποθετείται σε καλούπια και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο. Το αποτέλεσμα είναι ένα ορθογώνιο τούβλο, κατάλληλο για την κατασκευή τοίχων. Σε αντίθεση με το τούβλο που χρειάζεται να ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία τα πλιθιά απατούν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Ένα άλλο ενδιαφέρον υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα είναι το άχυρο. Με άχυρο κατασκευάζονταν  οι καλύβες των Σαρακατσάνων, μιας από τις πιο γνωστές νομαδικές φυλές.

Το σκεπτικό της low tech αρχιτεκτονικής μπορεί να εφαρμοστεί και στην ανακαίνιση σπιτιών καθώς και στην ανακαίνιση ξενοδοχείων. Σε αυτήν την περίπτωση, η μελέτη εστιάζει στην χρήση χαμηλής τεχνολογίας για τη λειτουργία των χώρων. Η απλοποίηση της ζωής των ανθρώπων και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα των σύγχρονων κοινωνιών, που αναζητούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved