Ιδέες διακόσμησης του εξωτερικού χώρου

Το καλοκαίρι έφθασε και είναι φυσικό να θέλουμε να περνούμε αρκετό χρόνο στους εξωτερικούς χώρους του διαμερίσματος ή του εξοχικού μας κυρίως, ειδικά όταν έχουμε μεγάλη βεράντα ή κήπο. Μπορούμε να απολαμβάνουμε την ύπαιθρο οικογενειακά ή με παρέα φίλων, οπότε πρέπει να διαμορφώσουμε ευχάριστους, λειτουργικούς υπαίθριους χώρους. Με την ανακαίνιση σπιτιού μπορούμε να συνδυάσουμε την ανανέωση της βεράντας ακόμη και της αυλής τους σπιτιού μας.

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε τη βεράντα ή την αυλή σας και να μπορείτε να την χρησιμοποιείτε πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να προβλέψετε κάποιου είδους σκίαση. Υπάρχουν πολλές επιλογές από μόνιμες έως περιστασιακές, από οικονομικές έως ακριβότερες. Αναφέρουμε την κλασική πέργκολα που προσδίδει ύφος στην όψη του σπιτιού και η οποία μπορεί να καλυφθεί με ελαφρά υλικά, κινητά ή σταθερά, όπως καλαμωτή, αναρριχώμενα φυτά ή ύφασμα. Το ύφασμα μπορεί να σύρεται σε τροχιές στην οροφή της πέργκολας ή σε ράβδους πλευρικά προσφέροντας δροσιά και ευχάριστο περιβάλλον χαλάρωσης. Εκτός από τις πέργκολες υπάρχουν διαφόρων ειδών κινητές τέντες, μόνιμα τεντωμένα υφάσματα, κιόσκια κήπου, ομπρέλες κλπ. που μπορούν να συμβάλλουν και στο αισθητικό αποτέλεσμα του εξωτερικού χώρου.

Σχετικά με τα δάπεδα των εξωτερικών χώρων αναφερόμαστε στις βεράντες ή την αυλή. Μπορείτε να ανανεώσετε τη βεράντα προσθέτοντας deck στο υπάρχον δάπεδο. Μπορεί να είναι από τροπική ξυλεία, π.χ.teak, iroko κλπ ή συνθετικό, που είναι και οικονομικότερο. Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε μία νησίδα- όαση στον κήπο σας επιστρώνοντας την με deck. Απαιτείται απαραίτητα να τοποθετηθεί ως υπόστρωμα γεωύφασμα για προστασία από ανεπιθύμητη βλάστηση.

Η επιλογή των επίπλων εξωτερικού χώρου εξαρτάται από το προσωπικό ύφος που θέλετε να προσδώσετε στο χώρο σας. Δημοφιλή έπιπλα για τη βεράντα ή τον κήπο σας είναι ένα ς καναπές, πολυθρόνες, καρέκλες και το τραπέζι καθιστικού, ή κάποια τραπεζαρία εξωτερικού χώρου. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία υλικών για να διαλέξετε, όπως ξύλο, πλαστικό, μέταλλο, φυσικές ίνες. Επίσης υπάρχει ποικιλία τύπων καθισμάτων, π.χ. πτυσσόμενα, σταθερά, κούνιες, κρεμαστά.

Ανεξάρτητα από τον τύπο επίπλου που θα διαλέξετε προσδώστε μοναδικό στυλ με την επιλογή κατάλληλων μαξιλαριών και υφασμάτων για ριχτάρια, τραπεζομάντηλα, αέρινες πλευρικές κουρτίνες (γάζες). Δημιουργείστε μια ευχάριστη απόδραση στο ύπαιθρο προσθέτοντας σε καναπέ, πολυθρόνες και καρέκλες πολύχρωμα μαξιλάρια σε ποικιλία σχεδίων. Μην παραλείπετε να τα αντικαθιστάτε τακτικά για να ανανεώσετε την όψη του χώρου.

Επενδύστε στο φωτισμό της βεράντα ή του κήπου συνδυάζοντας διαφόρων τύπων φωτιστικά, καθώς προσφέρουν μοναδική ατμόσφαιρα τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια. Οι απλίκες, οι καραβοχελώνες στους εξωτερικούς τοίχους προσφέρουν τον απαραίτητο φωτισμό και ταυτόχρονα δημιουργούν με τις σκιές τους όμορφη ατμόσφαιρα. Κρυφός, διακριτικός φωτισμός σε γλάστρες ή φυτά (θάμνους, δένδρα κλπ) με ταινίες ή φωτιστικά LED ή ηλιακά φωτιστικά αναδεικνύει τη βλάστηση και την νυχτερινή όψη του χώρου.

Ένα κριτήριο για την επιλογή του τρόπου φωτισμού και των φωτιστικών αποτελεί η ασφάλεια και η άνετη κυκλοφορία σε εναρμόνιση με τον διακοσμητικό φωτισμό. Κολωνάκια φωτισμού ή χωνευτά σποτ στο δάπεδο μπορούν να ορίσουν ασφαλείς πορείες στον κήπο ή να οριοθετήσουν χώρους, π.χ. τη βεράντα ή το μπάρμπεκιου στον κήπο. Τα φωτιστικά αυτά πρέπει να τοποθετούνται διακριτικά σε σημεία που δεν παραμορφώνουν την εικόνα του κήπου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν αγνοούμε τον απλούστερο αλλά αποτελεσματικό τρόπο διακριτικού φωτισμού που λειτουργεί περισσότερο διακοσμητικά και διαμορφώνει ατμόσφαιρα στο χώρο, τα κεριά μεγάλα ή μικρά, σε ρεσώ ή φανάρια, επιτραπέζια ή επιδαπέδια. Τα κεριά σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εποχιακά διακοσμητικά αντικείμενα, π.χ. βότσαλα, θαλασσόξυλα, άμμο απογειώνουν την ατμόσφαιρα του εξωτερικού χώρου.

Τέλος, τα φυτά; Και οι γλάστρες του εξωτερικού χώρου πρωτοστατούν στην οργάνωση της βεράντας ή του κήπου. Η επιλογή τους πρέπει να εναρμονίζεται με την απλότητα και την ομορφιά της φύσης, όπου όλα τα στοιχεία είναι ανεπιτήδευτα. Χαμηλές ή υψηλές γλάστρες, ζαρντινιέρες, κεραμικές, γαλβανιζέ, ένθετες σε ξύλινα κασπώ μπορούν να φιλοξενήσουν φυτά και άνθη, θάμνους και δενδρύλλια που θα δημιουργήσουν μαγευτική εικόνα σον εξωτερικό χώρο. Αρωματικά φυτά με τα αρώματα τους μπορούν να συμπληρώσουν την αισθητική του χώρου και όλη η σύνθεση της φύτευσης μπορεί να διαμορφώσει ένα μικροκλίμα για δροσιά και ευεξία στον εξωτερικό χώρο σας.

Ανανεώστε λοιπόν τον εξωτερικό σας χώρο σε συνδυασμό με μερική ή ολική ανακαίνιση σπιτιού. Η εταιρία του Ιωάννη Φούσκα διαθέτει τις λύσεις που αναδεικνύουν τον κάθε  χώρο ικανοποιώντας τις ανάγκες των ενοίκων του.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

 

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved