Κατασκευές και εξοπλισμός εξωτερικών χώρων

Για τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, όπως των κήπων, των αυλών, των δωμάτων, των εξωτερικών αθλητικών χώρων, είναι απαραίτητες κάποιες κατασκευές, όπως περιφράξεις, κάγκελα, στέγαστρα κτλ., και κατάλληλος εξοπλισμός, όπως έπιπλα εξωτερικού χώρου, βρύσες, πάγκοι, κτλ. Τα υλικά των κατασκευών των εξωτερικών χώρων πρέπει να αντέχουν στην επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως στη βροχή, στην ηλιακή ακτινοβολία, στις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις, κτλ.

Όσον αφορά στα περιφράξεις, αυτές διακρίνονται συνήθως από το υλικό κατασκευής τους. Έτσι έχουμε κτιστές περιφράξεις, περιφράξεις από σύρμα, ξύλο, συνθετικά υλικά, σίδερο, ακόμη και περιφράξεις που δημιουργούνται από κατάλληλα φυτά (φυτοφράχτες).

Οι επιστρώσεις εξωτερικών δαπέδων γίνονται από διάφορα υλικά, και επιλέγονται ανάλογα με την υφή, το χρώμα, την επιθυμητή αντοχή, τις καιρικές συνθήκες, τη χρήση κτλ. Μερικά συνήθη υλικά είναι το τσιμέντο, οι κυβόλιθοι, ο σχιστόλιθος, η πέτρα (καλντερίμι), οι πλάκες από τσιμέντο, τα τσιμεντοπλακάκια, το ξύλο, το χαλίκι, οι κροκάλες, τα βότσαλα, το πατημένο χώμα και τα κεραμικά πλακάκια εξωτερικού χώρου. Οι σκάλες, αποτελούν ένα στοιχείο που συναντάμε συχνά σε εξωτερικού χώρους, είτε σε κήπους και πάρκα είτε μπροστά από την είσοδο κατοικιών, όταν η κατοικία είναι υπερυψωμένη σε σχέση με τη στάθμη του εδάφους.

Σημαντικό ρόλο, στις διαμορφώσεις εξωτερικού χώρου παίζουν τα σκίαστρα. Τα σκίαστρα αποτελούν συνήθως μόνιμες κατασκευές που δημιουργούν προστατευμένους χώρους σε αυλές, πάρκα και κήπους. Ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τους χρήστες από τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή από τη βροχή, τον ήλιο ή ακόμη και από τον αέρα, αλλά και να δημιουργούν μια φιλόξενη «στάση», ένα υπαίθριο καθιστικό, σε ένα φυσικό τοπίο. Εκτός από τα σκίαστρα, δημοφιλής επιλογή αποτελεί και η πέργκολα, η οποία μπορεί να φυτευτεί μα αναρριχώμενα φυτά ή να καλυφθεί με ύφασμα, καλαμωτή κτλ.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό, αυτός μπορεί να είναι είτε κινητός είτε μόνιμος και να περιλαμβάνει καθίσματα, τραπέζια, πάγκους, βρύσες, ψησταριές, ξαπλώστρες, γλάστρες, μαξιλάρες, ομπρέλες κτλ. Στο εμπόριο, διατίθεται μεγάλη ποικιλία επίπλων εξωτερικού χώρου από διάφορα υλικά, όπως αλουμίνιο, μπαμπού, ξύλο, ύφασμα, σίδηρο, και πλαστικό. Φυσικά, η βασική απαίτηση είναι να διαθέτουν αντοχή στις καιρικές συνθήκες αν και γενικά δεν ενδείκνυται τα έπιπλα να παραμένουν εντελώς εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει, ότι τα έπιπλα εξωτερικού χώρου θα πρέπει να προστατεύονται στοιχειωδώς από μεγάλες ομπρέλες ή στέγαστρα ή να αποθηκεύονται κατά τις περιόδους που δεν χρησιμοποιούνται.

Όσον αφορά στις βεράντες, τα μπαλκόνια και τα δώματα, μπορούν να μεταμορφωθούν σε φιλόξενες αυλές αρκεί να προσθέσετε μεράκι και κόπο. Αν ωστόσο, δεν έχετε χρόνο να μεταμορφώσετε τη βεράντα σας, σε ένα αξιοζήλευτο ήρεμο αστικό κήπο, μπορείτε να επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα που ειδικεύεται σε ανακαινίσεις εξωτερικών και εσωτερικών χώρων και να πάρετε προσφορά ανακαίνισης.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved