Μετατρέπουμε την αυλή σε χώρο παιχνιδιού των παιδιών

houzz

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που αγαπούν τα παιδιά. Είναι κλειστά τα σχολεία και έχουν στη διάθεση τους περισσότερες ώρες για παιχνίδι, κυρίως στον εξωτερικό χώρο. Μια καλή ιδέα είναι η οργάνωση της αυλής μονοκατοικίας ή του ακάλυπτου χώρου (αν πρόκειται για πολυκατοικία) σε χώρο δραστηριοτήτων για παιδιά, ώστε να απομακρυνθούν από τα βιντεοπαιχνίδια και την τηλεόραση και να βγουν έξω από το σπίτι χωρίς να απομακρυνθούν από αυτό. 

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν κατά περίπτωση ώστε να αποκτήσει ο ακάλυπτος χώρος ενδιαφέρον για την παιδική κοινότητα ως χώρος ξεκούρασης, εξερεύνησης, παιχνιδιού και δημιουργικής έκφρασης. Έτσι τα παιδιά με τις παρέες τους θα αναπτύξουν ομαδικότητα και καλές σχέσεις μεταξύ τους, καθώς θα είναι χαρούμενα και ευχαριστημένα με τις δραστηριότητες τους. Αναφέρουμε κάποιες γενικές αρχές οργάνωσης και διάφορες ιδέες κατασκευών στην αυλή των σπιτιών που μπορούν να συνδυαστούν με ανακαίνιση κατοικίας.

Αρχικά ο χώρος θα αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον εφόσον οργανωθεί σε επιμέρους περιοχές με διαφορετική θεματολογία, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή ενδιαφέροντος και μετάβαση από μία δραστηριότητα σε άλλη.

Πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ασφάλεια μέσα στην αυλή με επιλογές που ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες τραυματισμού. Αιχμηρά αντικείμενα και επιφάνειες πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα με καμπυλωμένα άκρα ή να καλυφθούν πίσω από φυτά και γλάστρες για να γίνουν δυσπρόσιτα στα παιδιά.

Η επιλογή εξοπλισμού πρέπει να γίνει με γνώμονα τις επιλογές των παιδιών και τις επιθυμίες τους για ελκυστικά και πρωτότυπα τραπέζια, παγκάκια, καθίσματα που διαφοροποιούνται από τα συμβατικά έπιπλα εξωτερικού χώρου. Τα ζωηρά, έντονα χρώματα είναι συνυφασμένα με την παιδική ηλικία και πρέπει να έχουν έντονη παρουσία στον κήπο ή την αυλή, είτε σε έπιπλα, είτε σε επιφάνειες. 

Πολλές επιλογές υπάρχουν για χαλάρωση στον κήπο. Βέβαια η αιώρα είναι το κυρίαρχο στοιχείο, καθώς με την χαλάρωση προσφέρει και δυνατότητα για ένα μικρό ύπνο κάτω από τη δροσερή φυλλωσιά των δένδρων. Τα παιδιά τη βρίσκουν πολύ διασκεδαστική λύση για να παίξουν και να πειραματιστούν.

Μετά το παιχνίδι ή το τρέξιμο μέσα στην αυλή δημιουργείται η ανάγκη για μικρή ανάπαυση. Εκτός από τα κλασικά παγκάκια και καθίσματα οι κρεμαστές πολυθρόνες είναι μια πολύ διασκεδαστική λύση και όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την οικογένεια. Κρεμάστε τις σε κατάλληλες θέσεις στον κήπο για να προσφέρουν στιγμές ξεκούρασης. 

Καλύτερη εκδοχή για τα παιδιά αποτελούν οι διάφορες κούνιες, είτε του εμπορίου, είτε οι ιδιοκατασκευές, που είναι πιο ενδιαφέρουσες και δημοφιλείς μεταξύ των παιδιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μία παλιά ξύλινη πολυθρόνα κρεμασμένη με ανθεκτικό σχοινί από γερό κλαδί και βαμμένη με έντονο χρώμα αποτελεί τη χαρά των παιδιών. Κλασικά διασκεδαστική επιλογή κούνιας είναι τα παλιά ελαστικά που κρέμονται με αλυσίδες από κλαδιά δένδρων.

Δημιουργήστε ένα κήπο για τα παιδιά σε μια μικρή περιοχή και αφήστε τα να καλλιεργήσουν και να περιποιηθούν τα φυτά που θέλουν. Ακόμη να διαλέξουν αντισυμβατικές γλάστρες, ανακυκλώνοντας διάφορα δοχεία ακόμη και παλιές μπότες για να φυτέψουν φυτά. 

Σε μια άλλη περιοχή οργανώστε μεγάλα επιτραπέζια παιχνίδια στο έδαφος, όπως για παράδειγμα σκάκι, λαβύρινθο, ακόμη και scrabble και οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι μπορεί να υλοποιηθεί. Με απλές επιλογές μπορούν να κατασκευαστούν αυτά τα επιτραπέζια επί εδάφους παιχνίδια.

Η δημιουργικότητα των παιδιών μπορεί να εκφραστεί σε άλλη περιοχή που μπορεί να περιλαμβάνει ένα μαυροπίνακα πάνω στον οποίο τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τις εικαστικές τους ανησυχίες. Επίσης μία πρωτότυπη λύση για ηχητική εξάσκηση αποτελεί η οργάνωση ενός μουσικού φράκτη, όπου μπορείτε να κρεμάσετε παλιά αντικείμενα και σκεύη από διαφορετικά υλικά, ώστε να παράγουν διαφορετικούς ήχους, όπως για παράδειγμα γλάστρες, ταψιά, σχάρες, κουτάλες και οτιδήποτε άλλο προτείνει η φαντασία των παιδιών.

Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα προσφέρει οικονομικά πακέτα ανακαίνισης κατοικίας με  ιδέες και συμβουλές σε θέματα διακόσμησης και κατασκευής. 

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved