Μπάρμπεκιου στον κήπο: οδηγός σχεδιασμού και οργάνωσης

Μπάρμπεκιου στον κήπο: οδηγός σχεδιασμού και οργάνωσης https://mavericklandscaping.houzzsite.com/

Ο ζεστός καιρός μας παρακινεί να απολαύσουμε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας, κήπο ή βεράντα. Δεν υπάρχει τίποτε πιο χαλαρωτικό να φανταστούμε παρά ζεστές καλοκαιρινές μέρες και βραδιές με την οικογένεια και τους φίλους απολαμβάνοντας ψητά φαγητά και κρύα ποτά στο μπάρμπεκιου- BBQ.

Σχεδιάζουμε ένα χώρο για μπάρμπεκιου στον κήπο και τον προγραμματίζουμε συνδυαστικά με την ανακαίνιση του εξοχικού που κάθε χρόνο είναι αναγκαία σε μικρή ή μεγάλη έκταση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σημείο που παραπέμπει σε κουζίνα εξωτερικού χώρου λειτουργική, κομψή και άνετη.

Πολλά είναι τα πλεονεκτήματα ενός μπάρμπεκιου στον κήπο. Αρχικά μεγιστοποιείται ο χώρος καθιστικού και διασκέδασης, αφού η προετοιμασία του φαγητού γίνεται συνδυαστικά με τη διασκέδαση, καθώς όλοι μπορούν να συμμετέχουν στη μαγειρική διαδικασία. Η προσθήκη ενός μπάρμπεκιου αποτελεί επένδυση γιατί αυξάνεται η αξία του σπιτιού, ακόμη και αν δεν σκοπεύουμε να το πουλήσουμε, το σπίτι ολοκληρώνεται με την προσθήκη αυτή. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι στο μπάρμπεκιου φτιάχνουμε υγιεινά νόστιμα και ζουμερά γεύματα με λιγότερο ελαιόλαδο από τα τηγανητά και τα φαγητά κατσαρόλας. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η αποφυγή των έντονων μυρωδιών του μαγειρέματος στην εσωτερική κουζίνα. Οι οσμές στην προκειμένη περίπτωση σκορπίζονται στον καθαρό αέρα και γίνονται λιγότερο έντονες. Οι συσκευές για το BBQ και ο τρόπος μαγειρέματος μας προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουμε τη ρουτίνα της μαγειρικής στην εσωτερική κουζίνα.

Ένας χώρος μπάρμπεκιου μπορεί να οργανωθεί σε πολλά μεγέθη και σχήματα και να περιλαμβάνει πολλές συσκευές και εξοπλισμούς, όπως ψησταριά, φούρνο, ψυγείο, πάγκο προετοιμασίας, νεροχύτη και χώρους αποθήκευσης. Επιπλέον περιλαμβάνει μεγάλο τρπέζι με πολλές καρέκλες ή πάγκους καθιστικού.

Τι πρέπει να σκεφθούμε πριν αποφασίσουμε το σχεδιασμό και τη χωροθέτηση του μπάρμπεκιου;

Αρχικά πρέπει να επιλέξουμε τη θέση του και να σκεφθούμε τον τρόπο χρήσης του. Πρέπει να σκεφθούμε τι θα μαγειρεύουμε και με τι καύσιμο, φυσικό αέριο, κάρβουνο ή ξύλο, ίσως και ηλεκτρικό. Πρέπει επιπλέον να σκεφθούμε τη χρήση του, αν για παράδειγμα θα έχουμε συγκέντρωση πολλών ατόμων ή μικρά δείπνα ανάμεσα σε λίγους συγγενείς και φίλους. Αυτό θα καθορίσει όχι μόνο τον αριθμό των καθισμάτων, αλλά το συνολικό μέγεθος και τη χωρητικότητα των συσκευών που θα επιλέξουμε.

Ένα άλλο στοιχείο διερεύνησης είναι αν θα χρησιμοποιούμε την εξωτερική κουζίνα σε συνδυασμό με την εσωτερική, δηλ. αν θα χρησιμοποιούμε σκεύη και υλικά που βρίσκονται μέσα, οπότε θα πρέπει η απόσταση και η διαδρομή μεταξύ τους να είναι προσιτές για να αποφύγουμε περιττή ταλαιπωρία. Η επόμενη αναζήτηση αφορά στην επιλογή των υλικών. πρέπει να επιλέξουμε υλικά κατάλληλα για εξωτερικό χώρο, ανθεκτικά στην υγρασία και στα λίπη με εύκολη συντήρηση. Η πέτρα, το κεραμικό πλακάκι, ο γρανίτης, το αλουμίνιο  ακόμη και το ξύλο με ειδική επεξεργασία είναι κατάλληλα υλικά. Ιδανικό υλικό για τις συσκευές είναι το ανοξείδωτο ατσάλι (inox). Θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη για εγκατάσταση ύδρευσης/ αποχέτευσης και ηλεκτρική εγκατάσταση. 

Λογικά όλοι μας θα θέλαμε να χρησιμοποιούμε το χώρο BBQ όχι μόνο για τα βράδια αλλά και για την μέρα, οπότε θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τρόπους σκίασης (μόνιμης ή κινητής) για να παίρνουμε ευχάριστα το πρωινό και το μεσημεριανό μας. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίσουμε για το βράδυ ευχάριστο φωτισμό με όμορφα φωτιστικά. Θα επιλέξουμε φωτισμό εργασίας στον πάγκο και γενικό φωτισμό στον υπόλοιπο χώρο με ροοστάτη για χαλαρότερη ατμόσφαιρα. Φωτισμός πορείας στα μονοπάτια προς το μπάρμπεκιου θα εξασφαλίσει ασφαλή μετάβαση.

Η μορφολογία του χώρου είναι καλό να εναρμονίζεται με την αρχιτεκτονική του σπιτιού και τα υπόλοιπα στοιχεία του υπαίθριου χώρου, κιόσκια, πισίνα κλπ. Για την οργάνωση της εξωτερικής κουζίνας ακολουθούμε τον κανόνα του τριγώνου με το ψυγείο, το γκριλ και το νεροχύτη στις κουφές για αποτελεσματικότερη λειτουργία. Το σχήμα της εξαρτάται από το μέγεθος του μπάρμπεκιου. Για παράδειγμα, για μικρό έως μεσαίο μέγεθος επιλέγουμε γραμμική κουζίνα, για μεγαλύτερο κουζίνα σε σχήμα Γ, ενώ για πιο ευρύχωρο κουζίνα σχήματος Π ακόμη και με νησίδα εκτός από την τραπεζαρία στο κέντρο.

Για έργα ανακαίνισης κατοικίας επισκεφθείτε το blog της κατασκευαστικής εταιρίας Fouskas Construction για περισσότερη πληροφόρηση.

fouskas logo new www.anakainisispitiou.gr

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved