Επιλέξτε έξυπνα έπιπλα που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους. Στο καθιστικό, για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε τραπέζι που διαθέτει συρτάρια και ράφι. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε πάντα αποθηκευμένα και οργανωμένα τα περιοδικά, το κοντρόλ της τηλεόρασης, και πολλά άλλα μικροαντικείμενα. Μία άλλη συχνή επιλογή είναι ο καναπές με εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο (μπαούλο).
Μην υπερβάλλετε στη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων. Οι κατασκευές και τα έπιπλα αποθήκευσης, όπως οι ντουλάπες, τα ράφια, τα συρτάρια, τα μπαούλα κτλ. είναι συχνά ογκώδη, καταλαμβάνουν δηλαδή αρκετό χώρο. Αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορείτε να υπερβάλλετε στη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων. Μια καλή αναλογία, είναι στα δωμάτια, και πιο συγκεκριμένα στα υπνοδωμάτια και στο καθιστικό οι αποθηκευτικοί χώροι να καταλαμβάνουν περίπου το 10-20% του δωματίου. Στην κουζίνα ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο. Για παράδειγμα σε μια μικρή κουζίνα, τα ντουλάπια, το ψυγείο, η τροφοθήκη κτλ., μπορεί να καταλαμβάνει ακόμη και το 60% του χώρου. Για ανακαίνιση κουζίνας που περιλαμβάνει αποξήλωση της παλιάς κουζίνας και πλήρη επανασχεδιασμό με κριτήριο της αισθητική και την εργονομία επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία ανακαινίσεων του Ιωάννη Φούσκα.
Μην κρατάτε πράγματα που δεν χρειάζεστε. Κάντε τακτικά έλεγχο στα ράφια, στα ντουλάπια και στα συρτάρια και απομακρύνετε τα αντικείμενα δεν σας είναι απαραίτητα.
Αξιολογείστε τα αντικείμενα ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης τους. Διαχωρίστε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνά από εκείνα που χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά ή ακόμη και σπάνια. Αποθηκεύστε τα πρώτα σε ευκολο-προσβάσιμα σημεία, έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση σε αυτά χωρίς να σκύβετε ή να ανεβαίνετε σε σκάλες. Αντίθετα, τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά αποθηκεύονται στα ψηλότερα ράφια και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία. Όσον αφορά στα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε σπάνια αλλά δε θέλετε να πετάξετε θα πρέπει να τα τοποθετήσετε σε αποθήκες και πατάρια.
Προμηθευτείτε κατάλληλα βάζα για τα τρόφιμα στην κουζίνα. Το ρύζι, τα όσπρια ακόμη και τα ζυμαρικά είναι καλό να διατηρούνται σε γυάλινα βάζα που κλείνουν με καπάκι. Η λύση αυτή εξοικονομεί χώρο και διατηρεί τα τρόφιμα οργανωμένα και προστατευμένα.
Προσοχή στα βαριά αντικείμενα. Μην τοποθετείτε τα βαριά αντικείμενα σε πολύ ψηλά σημεία καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος από πτώση.
Βρείτε για το κάθε αντικείμενο μια συγκεκριμένη θέση. Η οργανωμένη αποθήκευση των αντικειμένων εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια. Συνηθίστε λοιπόν τον εαυτό σας, στο να αποθηκεύετε τα πράγματα σας, όπως τα παπούτσια, τα παλτά, τα κλειδιά σε συγκεκριμένες θέσεις.
Προτιμήστε τα συρτάρια και τα κλειστά ντουλάπια έναντι των ραφιών. Τα ράφια αποτελούν μια πρακτική και οικονομική λύση αποθήκευσης, ωστόσο έχουν το μειονέκτημα της σκόνης. Επίσης, θα πρέπει να τα διατηρείτε συνεχώς οργανωμένα. Σε περίπτωση που έχετε ράφια, αγοράστε κουτιά ή καλάθια για να βάλετε τα μικροαντικείμενα.
Μην παραγεμίζετε τα συρτάρια. Τα συρτάρια αποτελούν ικανοποιητική λύση αποθήκευσης για ενδύματα, εσώρουχα, κλινοσκεπάσματα και μικροαντικείμενα. Αν ωστόσο τα παραγεμίζετε τότε μπορεί να καταστραφούν (η βάση τους μπορεί να καμπυλώσει από το βάρος).
Τοποθετήστε στα υπνοδωμάτια αλλά και στην είσοδο κρεμάστρες ή καλόγερους. Οι κρεμάστρες και οι καλόγεροι αποτελούν ιδανικές λύσεις για προσωπική αποθήκευση των παλτών και των ενδυμάτων. Οι κρεμάστρες θα πρέπει ωστόσο, να τοποθετούνται σε σημεία δεν ενοχλούν οπτικά, όπως πίσω από τις πόρτες. Οι καλόγεροι, ιδανικά τοποθετούνται στις γωνίες των δωματίων.