Οι συλλογές αντικειμένων ως στοιχείο διακόσμησης του σπιτιού

Οι προσωπικές συλλογές από αναμνηστικά αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο στη διακόσμηση του σπιτιού, καθώς ανασύρουν μνήμες από ευχάριστες στιγμές, ταξίδια, βιώματα και προσδίδουν μία μοναδική, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο χώρο. Συλλογές από γραμματόσημα, νομίσματα, μινιατούρες, μπουκάλια αρωμάτων, βινύλια κλπ συνήθως παραμένουν αναξιοποίητες σε συρτάρια και ντουλάπες.

Ωστόσο, το πλήθος αντικειμένων περικλείει δύναμη και το γεγονός αυτό ερμηνεύει τη γοητεία των προσωπικών συλλογών. Με αφορμή την ανακαίνιση σπιτιού ας ανασύρουμε από τις κρυψώνες τους τα αγαπημένα μας αντικείμενα και ας τα αναδείξουμε στο χώρο με τη συναισθηματική αξία που τα περιβάλλει. Αναφέρουμε παρακάτω κάποια σημεία που πρέπει να εστιάσουμε για να τα κάνουμε να ξεχωρίσουν πραγματικά.

Η σωστή οργάνωση τους αποτελεί το κλειδί για να μην καταπιέσουν το χώρο και να φαίνεται συνωστισμένος. Θα πρέπει να σκεφθούμε τον καλύτερο τρόπο να προβάλλουμε μία συλλογή μας. Αρχικά η κάθε συλλογή πρέπει να  “λέει” την ιστορία της, είτε πρόκειται για φωτογραφίες οικογενειακές ή από ταξίδια, είτε για αναμνηστικά αντικείμενα, δηλ. αποφεύγουμε να συνδυάζουμε διαφορετικά αντικείμενα. Η προβολή ολόκληρης της συλλογής σε ένα σημείο κάνει μεγαλύτερη εντύπωση από την προβολή των κομματιών διάσπαρτα μέσα στο  χώρο, καθώς τα παρόμοια αντικείμενα “συνομιλούν” μεταξύ τους και κάνουν τη συλλογή ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Επιπρόσθετα πρέπει να οριοθετήσουμε με κάποιο τρόπο τη συλλογή, αφήνοντας ελεύθερο χώρο περιμετρικά της σύνθεσης των αντικειμένων, που θα ορίζει την έννοια της συλλογής.

Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να αναδείξουμε τη συλλογή μας σε τοίχο σαν έργο τέχνης. Μπορούμε να κρεμάσουμε τα αντικείμενα επιλέγοντας δημιουργικές τεχνικές προβολής. Μπορούμε να επιστρατεύσουμε τη φαντασία μας και να αξιοποιήσουμε αντικείμενα που σε πρώτη ματιά είναι άχρηστα με DIY λύσεις και να τα μετατρέψουμε σε στοιχεία προβολής των συλλογών μας. Μία έξυπνη λύση αποτελούν τα ξύλινα κιβώτια σε διάφορα μεγέθη, σε θέσεις που διαμορφώνουν μία ενδιαφέρουσα σύνθεση, κάθε κιβώτιο μπορεί να φιλοξενήσει ομάδες από μικρού μεγέθους αντικείμενα ή βάζα γεμάτα από αναμνηστικά αντικείμενα, όπως βώλους, κα άλλα ενθύμια της παιδικής μας ηλικίας. 

Εναλλακτικά, τα ξυλοκιβώτια για κρασιά μπορούν να αναδειχθούν σε μοναδικά στοιχεία προβολής αγαπημένων συλλογών. Μπορούμε να επενδύσουμε το εσωτερικό τους με διακοσμητικά χαρτιά και να τους προσδώσουμε ιδιαίτερο χαρακτήρα. Με παρόμοια λογική μπορούμε να μετατρέψουμε ένα vintage ντουλάπι σε βιτρίνα μιας συλλογής μας. Διατηρούμε τυχόν πορτάκια αν έχουν τζάμια, διαφορετικά τα αφαιρούμε. Το ανανεώνουμε βάφοντας το με μια ενδιαφέρουσα απόχρωση και διαμορφώνουμε μία μικρή γκαλερί για τις αγαπημένες αναμνήσεις μας.

Μία άλλη επιλογή είναι ένα ράφι πάνω στο οποίο μπορούμε να αναδείξουμε μία συλλογή. Αν οργανώσουμε πολλά ράφια σε ένα τοίχο που διαφοροποιείται χρωματικά και φιλοξενήσουμε τις συλλογές μας θα διαμορφώσουμε ένα κεντρικό σημείο στο χώρο με την προσωπική σφραγίδα μας. Τα ράφια αποτελούν ιδανική λύση για συλλογές από κύπελλα, κούπες, βάζα που μπορούμε να ομαδοποιήσουμε κατά χρώμα ή μέγεθος ανάλογα με τα διαθέσιμα αντικείμενα.

Οι επιδαπέδιες ραφιέρες μπορούν να δημιουργήσουν ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μία συλλογή από φωτογραφικές μηχανές σε μια ραφιέρα μπορεί να διαμορφώσει ένα ενδιαφέροντα τοίχο σε κάποια γωνιά του σπιτιού. Αν η ραφιέρα είναι ανοικτή και από τις δύο πλευρές μπορεί να λειτουργήσει ως διαχωριστικό και παράλληλα να αναδείξει ακόμη περισσότερο τη συλλογή, καθώς τα αντικείμενα θα είναι περίοπτα.

Εκμεταλλευόμαστε έξυπνα κάθε αμήχανο σημείο του χώρου, όπως ένα ελεύθερο δοκάρι ή το χώρο πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Στη δοκό μπορούμε να προβάλλουμε συλλογές σε κορνίζες, όπως παλιούς χάρτες, ενώ στα ντουλάπια μπορούν να αναδειχθούν διακριτικά αντικείμενα, συσκευές, σκεύη κλπ που φαίνονται ογκώδη στο ύψος του ματιού. Πρέπει ωστόσο να ελέγξουμε αν τα αντικείμενα φαίνονται όμορφα όταν τα βλέπουμε από χαμηλά.

Η ιδέα διακόσμησης με τις προσωπικές συλλογές μας αποτελεί βιωματική εμπειρία γιατί μπορούμε να τις χαιρόμαστε και να αισθανόμαστε την παρουσία τους καθημερινά και ταυτόχρονα να προσδώσουμε μεγαλύτερη οικειότητα στο χώρο για μας και τους επισκέπτες μας. 

Αν σχεδιάζετε ανακαίνιση διαμερίσματος απευθυνθείτε στην κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα που προσφέρει οικονομικά πακέτα, καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκών σας.

Anakainisi oikias www.anakainisispitiou.gr


Πηγή φωτό: αρχείο decobook.gr

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved