Οργανώστε την ντουλάπα σας για εξοικονόμηση χώρου

Η κάθε αλλαγή εποχής μας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με τις ντουλάπες μας. Σε κάθε σπίτι υπάρχει ανάγκη για επαρκή χώρο για τοποθέτηση ντουλάπας. Με την ανακαίνιση σπιτιού θα πρέπει να προβλέπεται χώρος για ντουλάπες στα υπνοδωμάτια και όπου αλλού στο σπίτι είναι εφικτό. Ωστόσο, όσο μεγάλη και αν είναι μία ντουλάπα φαίνεται μικρή αν είναι ακατάστατη. 

Είναι απαραίτητη η οργάνωση της για την καλύτερη αξιοποίηση του αποθηκευτικού χώρου που διαθέτει μια ντουλάπα, καθώς μία καθαρή, οργανωμένη ντουλάπα προσφέρει εξοικονόμηση χώρου, χρόνου και ψυχική ηρεμία. Όταν έχουμε φορτωμένες τις ντουλάπες μας δεν έχουμε διάθεση ούτε να τις ανοίξουμε, οπότε αφήνοντας τα ρούχα έξω δημιουργούμε ακαταστασία και στον υπόλοιπο χώρο. Αναφέρουμε κάποιες ενέργειες για να εξασφαλίσουμε την τάξη στις ντουλάπες μας.

Αρχικά αδειάζουμε ολόκληρη την ντουλάπα από το περιεχόμενο της. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να την καθαρίσουμε, να επισκευάσουμε τυχόν ζημίες, να την φρεσκάρουμε π.χ. αν είναι χωνευτή και οι πλευρές της είναι οι τοίχοι μπορούμε να τους επαναχρωματίσουμε. Στη συνέχεια ασχολούμαστε με τα ρούχα που βγάλαμε έξω. Η πρώτη κίνηση είναι να τα χωρίσουμε ανά είδος. Στοιβάζουμε τα ρούχα ίδιου είδους, όπως παντελόνια, μπλούζες, πουκάμισα κλπ. έπειτα τα κατατάσσουμε σε κατηγορίες, αυτά που θα αποθηκεύσουμε καθώς είναι της εποχής που πέρασε, αυτά που θα παραμείνουν στην ντουλάπα γιατί τα χρησιμοποιούμε όλη τη χρονιά και αυτά που δεν χρησιμοποιήσαμε καθόλου την προηγούμενη σεζόν. Αν σε μία σεζόν δεν φορέσαμε καθόλου κάποια ρούχα είναι σίγουρο ότι δεν θα τα φορέσουμε την επόμενη, οπότε εξετάζουμε τι θα κάνουμε με το κάθε ρούχο. Μπορούμε να το ανακυκλώσουμε αν είναι φθαρμένο, ή να το χαρίσουμε αν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Επίσης μπορούμε να το μεταποιήσουμε, ώστε να το ξαναφορέσουμε. Ένας εύκολος τρόπος για να τσεκάρουμε ποια ρούχα δεν φοράμε κατά τη διάρκεια μιας εποχής είναι το γνωστό, κλασικό κόλπο της κρεμάστρας. Αρχικά κρεμάμε όλα τα ρούχα με το γάντζο της κρεμάστρας να βλέπει προς τα έξω. Κάθε φορά που πλένουμε ένα ρούχο το κρεμάμε καθαρό με το γάντζο της κρεμάστρας να βλέπει προς τα μέσα. Στο τέλος της εποχής διαπιστώνουμε πολύ εύκολα ποια ρούχα φορέσαμε ελάχιστα ή καθόλου.

Στη συνέχεια αποθηκεύουμε τα εποχιακά  αφού τα κατηγοριοποιήσουμε σε αυτά που θα φορέσουμε πρώτα με τον ερχομό της επόμενης εποχής και αυτά που θα φορέσουμε αργότερα. Έτσι εξασφαλίζουμε εύκολη πρόσβαση στα ρούχα μόλις αλλάζει ο καιρός με την αλλαγή της εποχής. Φροντίζουμε ώστε η αποθήκευση των εποχιακών να βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο ή σε ντουλάπα που δεν χρησιμοποιούμε καθημερινά ή στο πατάρι της κάθε ντουλάπας.

Πριν προχωρήσουμε στην οργάνωση των ρούχων που φοράμε κατά τη διάρκεια μιας εποχής εξετάζουμε τη διαμόρφωση της ντουλάπας μας, αν δηλ. είναι βολική ή χρειάζεται να προσθέσουμε κάποιο εξάρτημα, για παράδειγμα ράγες παπουτσιών, κρεμάστρες πολλαπλής χρήσης κλπ. Η προσθήκη ραφιών ή cubbies βοηθούν στην καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου της ντουλάπας.

Για ευκολότερη χρήση της ντουλάπας κατηγοριοποιείστε τα ρούχα. Προτιμότερο είναι ανά είδος και διαφορετικό μήκος. Ομαδοποιείστε τα μακριά ρούχα, τοποθετείστε τα στην άκρη της ντουλάπας και συνεχίστε με τα αμέσως κοντύτερα. Έτσι στο κάτω μέρος θα έχετε ελεύθερο χώρο για αποθήκευση π.χ. παπουτσιών. Οι κρεμαστές υφασμάτινες ραφιέρες τοποθετούνται συνήθως στην  άκρη και χρησιμοποιούνται για διπλωμένα ρούχα. Φροντίζουμε τα ρούχα με τη συχνότερη χρήση να είναι εύκολα προσβάσιμα. Επίσης διαλέγουμε τις κρεμάστρες για κάθε είδος ρούχου. Για παλτά, σακάκια, κοστούμια, δερμάτινα χρησιμοποιούμε μεγάλες ξύλινες κρεμάστρες με φαρδύ ώμο που κρατούν το βάρος των ρούχων και δεν παραμορφώνουν τη φόρμα τους. Για τα παντελόνια επιλέγουμε τις αντίστοιχες κρεμάστρες. Για πουκάμισα και μπλούζες με κουμπιά επιλέγουμε ξύλινες λεπτής διατομής χωρίς οριζόντια ράγα για ομοιομορφία στην ντουλάπα. Ωστόσο, εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε πλαστικές ή μεταλλικές κρεμάστρες. Για τα πολύ ευαίσθητα ρούχα χρησιμοποιούμε υφασμάτινες κρεμάστρες. Κρεμάστρες με πολλαπλούς κρίκους χρησιμοποιούνται για φουλάρια για άμεση χρήση, καθώς δεν τσαλακώνονται μέσα στη ντουλάπα. Πριν αρχίσετε να γεμίζετε τη ντουλάπα σας μην ξεχνάτε να βάλετε αρωματικά και αντισκωριακά για άρωμα φρεσκάδας στα φύλλα της ντουλάπας.

Αποδεικνύεται λοιπόν πόσο σημαντικές είναι οι ντουλάπες και οι χώροι αποθήκευσης σε κάθε σπίτι. Μπορείτε να τους αυξήσετε σε συνδυασμό με ανακαίνιση σπιτιού, οπότε μπορείτε να προσθέσετε ντουλάπες, να εκμεταλλευτείτε χώρους χωρίς ουσιαστική χρήση για αποθήκευση. Απευθυνθείτε στην κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα για κάποιο πακέτο ανακαίνισης και συζήτηση για την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου σας.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved