Παραδοσιακά δεν σημαίνει κλασικά

1999 Showcase traditional living room

γράφει η Εβίτα Μακρή Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε

Ανακαλύψτε τα μυστικά του παραδοσιακού στυλ. Οικείο, ήρεμο, με αγάπη στο ξύλο και τα φυσικά υλικά δεν είναι τυχαίο που το παραδοσιακό στυλ γοητεύει μέχρι τις μέρες μας ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Το παραδοσιακό στυλ και πώς να το αναγνωρίσετε: 

Το παραδοσιακό στυλ κινείται μέσα σε ένα εξαιρετικά ευρύ χώρο. Άρχισε να διαμορφώνεται πριν από το 1900 με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αγγλία να βάζουν τις βασικές αρχές του κυρίως με το διακριτικό ύφος και τη λεπτότητα ή τη φινέτσα των επίπλων τους. Ορισμένα από αυτά τα κομμάτια υπάρχουν ακόμη σε παραδοσιακού στυλ δωμάτια ή σπίτια. Η ακαταμάχητη όμως γοητεία τους επηρέασε το design επίπλων που κατασκευάστηκαν αργότερα. Έτσι σήμερα μπορούμε να βρούμε πολλά έπιπλα- αντίγραφα μιας εποχής ή αν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε περισσότερα αυθεντικά κομμάτια-αντίκες.

Τα υλικά και οι αρχές κατασκευής των επίπλων του παραδοσιακού στυλ:

Τα περισσότερα παραδοσιακά στυλ επίπλων γίνονται από ξύλο καρυδιάς, τριανταφυλλιάς ή μαόνι. Αναζήτηση επιρροής στο στυλ Queen Anne, που εύκολα γίνεται  αντιληπτό από την καμπύλη ποδιά και στο ροκοκό, το οποίο είναι εξαιρετικά διακοσμημένο και συχνά χρησιμοποιεί θαλασσινά κοχύλια ή όστρακα μυδιών. Τα κομμάτια επίπλων  τείνουν να είναι σημαντικά σε μέγεθος και βαριά σε κατασκευή.

Το ξύλο συνήθως διατηρείται στο φυσικό του χρώμα. Οι πολυθρόνες Club, οι καρέκλες, και οι μπερζέρες είναι συνήθως ταπετσαρισμένες.

 

Διακοσμήσεις και αισθητική:

Το παραδοσιακό στυλ χαρακτηρίζεται από απλές γραμμές, με συχνή την προτίμηση στο ξύλο, στα γήινα χρώματα και στα φυσικά υλικά. Αν θέλετε τα δωμάτια σας να έχουν τυπική, παραδοσιακή διακόσμηση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Living Room traditional living room
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η παραδοσιακή διακόσμηση είναι ήρεμη, τακτική, και προβλέψιμη. Δεν υπάρχει τίποτα άγριο ή χαοτικό σε ένα παραδοσιακό δωμάτιο.

Presidio Heights traditional traditional living room

Τα έπιπλα και τα διακοσμητικά είδη είναι σε ζεύγη κεντραρισμένα στο χώρο. Δεν υπάρχει τίποτα εκτός ύφους ή από ένα διαφορετικό στυλ. Όλα έχουν την αίσθηση ότι είναι αλληλένδετα. Τα σύγχρονα κομμάτια επίπλων είναι συχνά αναπαραγωγές παλαιών. Τα σύγχρονα, εκλεκτικά κομμάτια δεν έχουν θέση σε ένα παραδοσιακό χώρο.

Στα σπίτια παραδοσιακού τύπου αισθάνεται άνετα κάθε ηλικιακή ομάδα. Πρέπει να επιδιώκετε να δείτε περιοδικά ή εκθέσεις επίπλων. Ένα παραδοσιακό δωμάτιο δεν είναι ο τόπος για να επιδείξετε ένα κομμάτι επίπλων της σύγχρονης τάσης ή του ανοξείδωτου χάλυβα.

Ταπετσαρίες, χρώματα, υφάσματα και αξεσουάρ:

Τα ταπετσαρισμένα έπιπλα σε ένα παραδοσιακό δωμάτιο τονίζουν τις κλασικές γραμμές και υποβαθμίζουν τις λεπτομέρειες. Το δωμάτιο είναι λειτουργικό και προκαλεί διάθεση ξεκούρασης.

Selected by Architectural Digest Magazine traditional living room
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σε γενικές γραμμές, σε ένα παραδοσιακό δωμάτιο υπάρχει συνδυασμός κάθετων γραμμών με οριζόντιες, που είναι περισσότερο αναπαυτικές. Οι καμπύλες γραμμές βρίσκονται στα μαξιλάρια και τα αξεσουάρ.

Τα υφάσματα σε ένα παραδοσιακό δωμάτιο δεν είναι γενικά ούτε πάρα πολύ λαμπερά αλλά ούτε και ιδιαίτερης υφής. Τα florals, τα μονόχρωμα, τα άτονα καρό, οι λιτές ρίγες ,τα γεωμετρικά σχήματα είναι τα πιο διαδεδομένα για ένα παραδοσιακό δωμάτιο.

2010 Colorado Homes & Lifestyles Home of the Year contemporary living room

Το χρώμα σε ένα παραδοσιακό δωμάτιο βρίσκεται σε μια μεσαία παλέτα τόνων, αν και τα πολύ σκοτεινά και πολύ ελαφριά χρώματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν. Τα αρκετά πολύχρωμα florals είναι συχνά η βάση ενός παραδοσιακού σχεδίου που χρησιμοποιεί το ελαφρύτερο χρώμα στους τοίχους και τα βαθύτερα χρώματα για την ταπετσαρία και το δάπεδο. Αποφύγετε τα πολύ φωτεινά χρώματα και τους ενοχλητικούς συνδυασμούς.

Το γενικό περιβάλλον του παραδοσιακού ντεκόρ είναι σπιτικό και όχι ενοχλητικό.

Bella Fiore traditional family room

Τα έπιπλα στα παραδοσιακά δωμάτια είναι συχνά τοποθετημένα σε ευθύ άξονα μέσα στο χώρο. Ο καναπές θα είναι πρόσωπο ή κάθετα προς το τζάκι και το κρεβάτι θα καταλαμβάνει το κέντρο του μεγαλύτερου τοίχου των κρεβατοκάμαρων.

Τα ξύλινα έπιπλα έχουν συνήθως ένα μίγμα των ευθειών και κυρτών γραμμών. Μπορεί να είναι επίσης ελαφρά σκαλισμένα. Σ’ ένα παραδοσιακό δωμάτιο μπορεί τα έπιπλα να είναι από ελαφρύτερα ξύλα εφ' όσον οι γραμμές κάθε κομματιού είναι κλασικές.

Σχεδιάστε την κουζίνα σύμφωνα με τις ανάγκες σας για να είστε άνετοι στη χρήση της. Τοποθετήστε το νεροχύτη (επιλέξτε από τους διάσημους νεροχύτες τύπου Μπέλφαστ) κοντά στο φούρνο, το ψυγείο μέσα σε μια εφικτή απόσταση, κατά προτίμηση απέναντι από τον πάγκο εργασίας.

Chestnut Street Kitchen traditional kitchen

Πρέπει επίσης να εξετάσετε προσεκτικά το ύφος διακόσμησης που επιλέγετε. Για να δημιουργείτε ένα σχέδιο για την ιδανική παραδοσιακή κουζίνα, πρέπει να ξέρετε την αντιστοιχία των στοιχείων της με τα έπιπλά σας και πρέπει επίσης να εξετάσετε προσεκτικά εάν αυτό το ύφος ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας. Μερικές φορές οι παραδοσιακές κουζίνες τείνουν να είναι βαριές και φορτωμένες. Τα χρώματα είναι συχνά πάρα πολύ σκοτεινά για να δημιουργήσουν μια θετική ατμόσφαιρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φωτισμό για να ανεβάσει τη διάθεση σας ή φρέσκα λουλούδια για να φέρετε το χρώμα και τη γεύση στο σπίτι σας.

Laguna Niguel traditional kitchen

Η τραπεζαρία σε ένα παραδοσιακό σπίτι είναι γενικά ένα χωριστό δωμάτιο, συχνά με μερικά τραπεζάκια στις γωνίες. Στο πάτωμα από σκληρό ξύλο τοποθετείστε μια μοκέτα μεγάλου μεγέθους. Πάνω της τοποθετείστε το μεγάλο ορθογώνιο τραπέζι και ομοιόμορφα στην περίμετρο του τις καρέκλες. Ένας μπουφές κεντραρισμένος σ’ ένα τοίχο είναι απαραίτητο έπιπλο για το συγκεκριμένο δωμάτιο.

LAS VEGAS Home contemporary dining room

Τα αξεσουάρ περιλαμβάνουν καθρέφτες, βάζα και τις συλλογές των βιβλίων. Τα ζευγάρια των αντικειμένων τοποθετούνται συνήθως συμμετρικά. Πολλά άλλα είδη αξεσουάρ όπως αγάλματα, αγγεία, ταπετσαρίες και λουλούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια πιο επίσημη εμφάνιση.

Τα φωτιστικά περιλαμβάνουν λάμπες, απλίκες τοίχου που δημιουργούν σκιές μεταξιού.

Στις παραδοσιακές τραπεζαρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν γυαλικά στυλ china και ασημικά. Τα πιάτα να είναι σε κλασικό ύφος ή με ένα απλό floral σχέδιο. Χρησιμοποιήστε είτε όμορφα τραπεζομάντιλα, είτε όμορφο ύφασμα για σουπλά και πετσέτες.

Traditional Kitchen traditional dining room

Άλλοι προτιμούν να διακοσμήσουν τον χώρο τους σε παραδοσιακό στυλ επιλέγοντας παλαιωμένα έπιπλα και αντικείμενα που αντηχούν τις μνήμες του παρελθόντος. Η τάση να συνδυάζονται σύγχρονα υλικά με κλασικά στοιχεία και παλιά αντικείμενα σημειώνειμεγάλη ζήτηση και διαχρονικότητα. Τόσο που, για παράδειγμα, για τον χώρο του μπάνιου, κατασκευάζονται σήμερα είδη υγιεινής παλαιού τύπου και αναβιώνουν σχέδια μοντέλων που συνηθίζονταν σε άλλες εποχές. Αυτή η παρατήρηση δεν ισχύει μόνο για τα σετ μπάνιου, αλλά και για τα κάγκελα μπαλκονιών και περίφραξης, τα πόμολα, τις ασφάλειες παραθύρων, τις πόρτες (ανοιγόμενες και συρόμενες), τις κουπαστές στις σκάλες, τα στέγαστρα της βεράντας, για τα οποία πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν συχνά περίτεχνα παραδοσιακά σχέδια, από μασίφ σίδερο σφυρηλατημένο ή μη, με τέλεια αισθητική και αξιοσημείωτη αντοχή στο χρόνο.

House in Sonoma traditional bathroom

Πρέπει όμως να υπάρχει επαρκής χώρος για το πλήθος των διακοσμητικών αντικειμένων, τα βαρύτιμα έπιπλα και συμπληρωματικά στοιχεία μεγάλης αισθητικής αξίας. Οι τοίχοι γεμίζουν πίνακες, παλιά ρολόγια ή συλλογές φωτογραφιών, ενώ σε οποιαδήποτε μικρή γωνία τοποθετείται μια όμορφη πολυθρόνα, μια βιβλιοθήκη ή κάποιο διακοσμητικό αντικείμενο από πορσελάνη. Η κατοικία αποκτά αμέσως μία αίσθηση αρχοντιάς και λάμψης.

Παραδοσιακά κάγκελα:

Κατασκευάζονται από ανθεκτικά υλικά, που αντέχουν στη φθορά του χρόνου. Είναι συμπαγή και για τον λόγο αυτό διατηρούνται πάντα αναλλοίωτα. Διαθέτουν υψηλή ποιότητα και απαράμιλλη αισθητική. Βάφονται τόσο με μίνιο όσο και με μπογιά για να αντέχουν περισσότερο στις φθορές που προκαλούνται από τα καιρικά φαινόμενα.

Screen Porch traditional porch

Τα παραδοσιακά κάγκελα των μπαλκονιών, σε διάφορα σχέδια και χρώματα, όπως επίσης και οι πόρτες, τα στέγαστρα και οι διάφορες άλλες ειδικές κατασκευές μπορούν να κατασκευαστούν από σφυρήλατο σίδηρο, ορείχαλκο και άλλα μέταλλα, με σημαντικές δυνατότητες επεξεργασίας και φινιρίσματος.

Τζάκια με αρχές παραδοσιακές:

Το παραδοσιακό τζάκι με εστία από πυρότουβλο είναι η πιο διαδεδομένη περίπτωση και αυτή με το χαμηλότερο ποσοστό απόδοσης αφού οι απώλειες θερμότητας που έχει φτάνουν και το 90%, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μεγάλης διοχέτευσης θερμού αέρα στο χώρο. Το παραδοσιακό τζάκι με εστία από μαντέμι (χυτοσίδηρο) αντέχει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες και έχει καλύτερη αγωγιμότητα, μεταφέροντας αποτελεσματικότερα τη θερμότητα μέσα στο χώρο, με μικρότερες απώλειες στο 75-80%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, προτιμότερη λύση είναι το ενεργειακό τζάκι με εστία κλειστού τύπου, το οποίο κατασκευάζεται μεν από πυρότουβλο ή μαντέμι, συνδυάζει ωστόσο πολύ μεγαλύτερη θερμαντική απόδοση (της τάξης του 70-75%) και οικονομία στο ξύλο.

Crisp Architects traditional living room

Χωρίς καμιά αμφιβολία, το παραδοσιακό ύφος παραμένει στην κορυφή δημοτικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ευχάριστο και φιλικό, το παραδοσιακό στυλ ανακαλεί εικόνες, όπου η ζεστασιά και οι κλασσικές ανέσεις θυμίζουν σε μερικούς από εμάς κάτι από τα σπίτια της παιδικής μας ηλικίας. Αλλά εάν εξισώνετε το «παραδοσιακό» και το «μεγάλο» με το «παλαιό και χοντρό» είναι καιρός να ιδωθεί με μια άλλη ματιά. Ενώ η κομψότητα και η ιστορία προσωποποιούν ακόμα αυτό το ύφος, μια αυξανόμενη τάση φέρνει το παραδοσιακό στυλ σε μια φρεσκότερη, χαλαρότερη εκδοχή.

Living Room traditional living room

Εάν ανησυχήσετε ότι ένα παραδοσιακά διακοσμημένο δωμάτιο θα σας θυμίσει την αποπνικτική, ιδιότροπη αίσθηση του δωματίου της γιαγιάς σας, μπορείτε να μείνετε ήσυχοι, διότι οι σημερινές παραδοσιακές μορφές έχουν πολύ μικρή σχέση με το παραδοσιακό ντεκόρ.

Classic Southern Shingle Style Home on Lagoon traditional bedroom

 

Εβίτα Μακρή

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved