Πως να επιλέξετε το σωστό μέγεθος χαλιού για το χώρο σας

houzz

Η αγορά ενός χαλιού είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν αρκετές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, το μέγεθος του χαλιού μπορεί να αλλάξει ριζικά την όψη του χώρου και μάλιστα όταν έχει προηγηθεί ανακαίνιση κατοικίας και οι χώροι έχουν επανασχεδιαστεί.

Ένα μικρό χαλί μπορεί να δημιουργεί την αίσθηση ότι ο χώρος είναι αφιλόξενος, ενώ ένα υπερβολικά μεγάλο χαλί μπορεί να συμβάλλει στο αίσθημα στενότητας μέσα στο χώρο. Μόνο το σωστό μέγεθος χαλιού μπορεί να φέρει την ισορροπία και τη θαλπωρή στο χώρο δημιουργώντας άψογη όψη.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη χαλιών, αλλά πρέπει κανείς να γνωρίζει ποιο μέγεθος ταιριάζει στο χώρο του. Αναφέρουμε τρόπους επιλογής του κατάλληλου μεγέθους, ώστε όταν απλώσετε το χαλί που αγοράσατε στο χώρο σας να ταιριάζει απόλυτα. Κάποιες απόψεις για την επιλογή μεγέθους που ισχύουν για όλους τους χώρους είναι απαραίτητο να είναι γνωστές. Το μέγεθος και η θέση του χαλιού πρέπει να ανταποκρίνονται στο μέγεθος του χώρου, π.χ ο μεγάλος χώρος απαιτεί μεγάλο χαλί τοποθετημένα σύμφωνα με τις διαστάσεις του χώρου, π.χ σε επιμήκη χώρο προσανατολίζουμε το χαλί κατά το μήκος. Πριν ξεκινήσετε για την αγορά του χαλιού υλοποιείστε στο χώρο σας το κατάλληλο ζητούμενο μέγεθος. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πειραματιστείτε, όπως τοποθετώντας στο πάτωμα ένα σεντόνι και διπλώνοντας το δημιουργείστε διάφορα μεγέθη αναζητώντας το κατάλληλο. Εναλλακτικά μπορείτε να οριοθετήσετε την περιοχή που πιστεύετε ότι πρέπει να καλύπτει το χαλί χρησιμοποιώντας χαρτοταινία. Το χαλί πρέπει να απέχει από τους τοίχους τουλάχιστον 15 εκ. Επιπρόσθετα, πρέπει να λάβετε υπόψη τη θέση των επίπλων σε κάθε χώρο, το ύφος της διακόσμησης και τη χρήση του, δηλ. πόσο πολύ κυκλοφορείτε μέσα σ’ αυτόν.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο σχήμα των χαλιών και η επιλογή γίνεται με βάση τις διαστάσεις του χώρου και την επίπλωση του. Υπάρχουν μεγάλα και μικρά ορθογώνιου σχήματος, τετράγωνα, στρογγυλά και τα χαλιά runners και οι διάδρομοι.

Στο καθιστικό το μέγεθος του χαλιού είναι ανάλογο με βάση την επιλογή να αποτελεί το κέντρο του δωματίου ή το κέντρο του σαλονιού, π.χ κάτω από το τραπεζάκι μέσης. Ωστόσο, πρέπει να ενοποιεί τους καναπέδες και τις πολυθρόνες. Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις: καναπέδες και πολυθρόνες να πατούν ολόκληρα στο χαλί, να πατούν στο χαλί μόνο τα μπροστινά πόδια τους ή κανένα από αυτά να πατά στο χαλί (εκτός βέβαια από το τραπεζάκι μέσης). Στην πρώτη περίπτωση το χαλί θα πρέπει να προεξέχει από καναπέδες και πολυθρόνες τουλάχιστον 20 εκ.

Στην περιοχή της τραπεζαρίας το χαλί θα πρέπει να προεξέχει περιμετρικά του τραπεζιού 75-90 εκ. για άνεση και ασφάλεια, ώστε οι καρέκλες να παραμένουν πάνω στο χαλί και όταν τραβιούνται πίσω.

Στα υπνοδωμάτια η θέση του χαλιού ακολουθεί το κρεβάτι που αποτελεί το κεντρικό σημείο του χώρου. έτσι το χαλί ορίζει το χώρο του κρεβατιού αλλά και προσφέρει ένα μαλακό και ευχάριστο μέσο για να αποφεύγεται η άμεση επαφή των ποδιών με το κρύο δάπεδο. Το χαλί μπορεί να εκτείνεται και κάτω από τα κομοδίνα ή μόνο τα 2/3 του κρεβατιού να βρίσκονται πάνω στο χαλί, δηλ. το προσκέφαλο και τα κομοδίνα δεν πατούν στο χαλί. Ευέλικτη επιλογή αποτελούν τα χαλιά runners στις τρεις πλευρές του κρεβατιού πάνω σε αντιολισθητικό υπόστρωμα για ασφάλεια.

Η επιλογή χαλιού στην κουζίνα εξαρτάται από το σχήμα της. σε γραμμική κουζίνα επιλέγουμε χαλί runner που επεκτείνει οπτικά το χώρο, ενώ σε κουζίνα σχήματος Π και ίσως με νησίδα επιλέγουμε χαλί runner στις τρείς πλευρές ή απλά ένα μικρό χαλί μπροστά από την περιοχή του νεροχύτη.

Οι διάδρομοι και τα χαλιά runners είναι ιδανικά για τους διαδρόμους του σπιτιού, ενώ για την περιοχή της εισόδου, το σχήμα και το μέγεθος της υπαγορεύουν την επιλογή του χαλιού, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να αφήνεται ελεύθερος χώρος για να ανοίγει η πόρτα της εισόδου.

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι μία διαδικασία που ολοκληρώνεται με τη συνεργασία αξιόπιστης εταιρίας. Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved