Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κατασκευή κατοικιών που είναι κατάλληλες για ηλικιωμένα άτομα.
Τα τελευταία χρόνια, επίσης έχει αναπτυχθεί η ιδέα της «υποστηριζόμενης διαβίωσης», της δημιουργίας δηλαδή χώρων, στους οποίους το άτομο μπορεί να διατηρεί την ανεξαρτησία του ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη φροντίδα που χρειάζεται. Η ιδέα της υποστηριζόμενης διαβίωσης αμβλύνει τις επιπτώσεις που προκαλούνται, όταν ένα άτομο αναγκάζεται να αλλάξει εντελώς τον τρόπο ζωής τους προκειμένου για παράδειγμα να μεταφερθεί σε ένα γηροκομείο. Οι στέγες ή οι κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης τόσο για ηλικιωμένα άτομα όσο και για άτομα με αναπηρίες, ενθαρρύνουν το άτομο να παραμένει ενεργό και ανεξάρτητο, νιώθοντας παράλληλα ότι βρίσκεται σε ένα φιλικό και ευχάριστό χώρο. Ιδανικά το άτομο πρέπει να αισθάνεται ότι βρίσκεται στο σπίτι του.
Οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία και την αυτάρκεια του ατόμου προσφέροντας την απαραίτητη φροντίδα.
Ο σχεδιασμός κατοικιών για άτομα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία πρέπει να αποσκοπεί στη δημιουργία μια άνετης και φιλικής ατμόσφαιρας, μιας ατμόσφαιρας δηλαδή που να μοιάζει περισσότερο με σπίτι παρά με κάποιο ίδρυμα, νοσοκομείο ή γηροκομείο.
Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό τέτοιων χώρων υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει ο επαγγελματίας. Τέτοιες κατευθύνσεις είναι οι εξής:
- Πρόσβαση σε όλους τους χώρους με αναπηρικό αμαξίδιο.
- Εξυπηρέτηση όλων των ορόφων με ανελκυστήρα.
- Καλά επίπεδα φωτισμού: τόσο φυσικού όσο και τεχνητού
- Αποφυγή δημιουργίας σκαλοπατιών.
- Εύκολη πρόσβαση από χώρο σε χώρο χωρίς εμπόδια.
- Προσεκτική χρήση των χρωμάτων και των υφών έτσι ώστε να δημιουργείται μια ήρεμη αλλά και φιλική ατμόσφαιρα.
- Εύκολη πρόσβαση σε προστατευμένο εξωτερικό χώρο (βεράντα ή κήπο). Τα ηλικιωμένα άτομα αποφεύγουν ή δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους και έτσι η πρόσβαση σε ένα εξωτερικό χώρο είναι απολύτως απαραίτητη. Ιδανικά, οι εξωτερικοί χώροι πρέπει να διαθέτουν φυτά, να είναι σκιασμένοι και να έχουν ενδιαφέρουσα θέα.
- Τοποθέτηση χειρολαβών ή χειρολισθήρων στους διαδρόμους και στα μπάνια.
Κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης μπορούν να δημιουργηθούν τόσο σε καινούργια όσο και σε παλιά κτίρια. Ωστόσο, αν πρόκειται για παλιό κτίριο πρέπει να ελεγχθεί η καταλληλόλητα του ενώ σίγουρα θα χρειαστεί κάποιου είδους ανακαίνιση.
Για μελέτη και κατασκευή κτιρίου ή για ανακαίνιση επικοινωνήστε με την εταιρεία Fouskas Construction.
www.anakainisispitiou.gr
Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay