Στρώνουμε τα χαλιά: οδηγός επιλογής (Ι)

Τα χαλιά μας συνδέουν με το χώρο, καθώς διαμορφώνουν την αίσθηση που αισθανόμαστε μέσα σ’ αυτόν. Όταν λοιπόν πρόκειται να αγοράσουμε χαλιά σημαντικό κριτήριο επιλογής τους αποτελεί το υλικό και ο τρόπος κατασκευής τους. Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε πως έχει δημιουργηθεί ένα χαλί, που πρόκειται να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό το χώρο μας για αρκετό διάστημα του κάθε χρόνου και στο οποίο επάνω μπορούμε να περπατήσουμε, να ξαπλώσουμε, να καθίσουμε.

Ειδικά αν σκοπεύουμε με την ανακαίνιση του σπιτιού μας να αντικαταστήσουμε τα παλιά χαλιά μας ή να αγοράσουμε κάποια νέα κομμάτια η αναζήτηση μας θα είναι ευκολότερη. 

Τα χαλιά διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους: τα χειροποίητα και μηχανοποίητα. Αναφέρουμε την ορολογία πριν την περιγραφή της κατασκευής τους.

Στημόνι: το σύνολο των νημάτων κατά μήκος του χαλιού

Υφάδι: το σύνολο των νημάτων κατά πλάτος του χαλιού

Στημόνι και υφάδι διασταυρώνονται κατά την ύφανση τους στον αργαλειό και δημιουργείται το χαλί.

Πέλος: το πάχος του χαλιού

Τα χειροποίητα χαλιά κατασκευάζονται με τρεις τεχνικές: υφαίνονται σε χειροκίνητο αργαλειό (hand loomed), κατασκευάζονται δένοντας τα νήματα κόμπο-κόμπο με το χέρι ( hand knotted) ή περνώντας τα νήματα με μηχανικό μέσο (πιστόλι) (hand tufted).

Η διαδικασία της ύφανσης ενός χαλιού στον χειροκίνητο αργαλειό γίνεται από ένα ή τέσσερα άτομα ανάλογα με το πλάτος του. Τα νήματα του στημονιού περνιούνται σε ένα χτένι, σε πλάτος όσο το πλάτος του χαλιού. Το υφάδι περνιέται μέσα από τα διασταυρωμένα νήματα του στημονιού. Στη συνέχεια με το χτύπημα του χτενιού πιέζεται με τα υπόλοιπα νήματα δημιουργώντας το χαλί. Το χαλί έχει το πάχος των νημάτων και η τεχνική αυτή συνήθως αναφέρεται ως επίπεδη ύφανση. Για να αποκτήσει πέλος το χαλί ακολουθείται η ίδια διαδικασία ύφανσης με τη διαφορά ότι εναλλακτικά με το υφάδι περνιέται μία ράβδος ανάμεσα από τα νήματα του στημονιού που τα ανυψώνει καθώς χτυπιέται με το χτένι. Στη συνέχεια υφαίνεται το υφάδι και απομακρύνεται η ράβδος αφήνοντας ανυψωμένα τα νήματα του στημονιού με τη μορφή θηλειών, που είτε αφήνονται όπως είναι είτε κόβονται δίνοντας πλούσιο πέλος στο χαλί.

Η τεχνική κατασκευής του χαλιού με το χέρι κόμπο-κόμπο, μία αρχαία τεχνική, έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά τεχνιτών. Το χαλί δημιουργείται με το δέσιμο των νημάτων με κόμπο γύρω από τα νήματα του στημονιού μιας βάσης που αποτελείται από νήματα στημονιού και υφαδιού σε κάθετο αργαλειό. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά αργή και απαιτεί μακροχρόνια εκπαίδευση και εμπειρία των τεχνιτών. Κάθε νήμα στερεώνεται σφικτά και απαιτείται πολύ μεγάλος αριθμός κόμπων για να δημιουργηθεί ένα χαλί, που ουσιαστικά αποτελεί ένα έργο τέχνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ποιότητα ενός χαλιού αυξάνεται με την πυκνότητα των κόμπων του, που κυμαίνεται από 50000 έως 1000000 κόμπους ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ ένας υφαντής μπορεί να υφάνει μέχρι 10000 κόμπους την ημέρα.

Η τεχνική του χειροποίητου χαλιού με μηχανικό μέσο (πιστόλι) αναπτύχθηκε ως εναλλακτική λύση για το δέσιμο κόμπων με το χέρι, επιταχύνοντας σημαντικά την παραγωγή χαλιών. Αρχικά το σχέδιο του χαλιού σχεδιάζεται σε ένα καμβά τεντωμένο σε ένα πλαίσιο. Στη συνέχεια το νήμα με τη βοήθεια του πιστολιού περνιέται μέσα σε από τον καμβά σε σχήμα V. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία το χαλί απομακρύνεται από το πλαίσιο. Στην πίσω πλευρά περνιέται κόλλα για να σταθεροποιηθεί η βάση και τοποθετείται λινάτσα ή άλλο ύφασμα για ωραίο φινίρισμα. Η πάνω πλευρά του χαλιού ξυρίζεται για να δημιουργηθεί το πέλος του χαλιού.

Τα μηχανοποίητα χαλιά κατασκευάζονται από αργαλειούς που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Χιλιάδες μπομπίνες με νήματα τροφοδοτούν ένα γιγαντιαίο μηχανοκίνητο αργαλειό που υφαίνει πολύ γρήγορα πολλά χαλιά ταυτόχρονα με το επιλεγμένο σχέδιο τους. Τα μηχανοποίητα χαλιά είναι οικονομικότερα των χειροποίητων καθιστώντας τα προσιτή πολυτέλεια για κάθε σπίτι.

Για να αντιληφθείτε τη διαφοροποίηση μεταξύ των τύπων των χαλιών αρκεί να διπλώσετε μία γωνία του πρώτα στη μία πλευρά και έπειτα προς την άλλη. Τα μηχανοποίητα χαλιά διπλώνονται εύκολα προς τη μία πλευρά και όχι προς την άλλη. Τα χειροποίητα είναι μαλακά και διπλώνουν εύκολα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Τα χαλιά tufted αναγνωρίζονται εύκολα από τη λινάτσα που καλύπτει την πίσω πλευρά τους.

Όταν αποφασίσετε για ανακαίνιση της κατοικίας απευθυνθείτε στην εταιρία του Ιωάννη Φούσκα που προσφέρει πακέτα ανακαίνισης που εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες. 

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved