Στρώνουμε τα χαλιά: οδηγός επιλογής (ΙΙ)

Ο τύπος της ίνας από την οποία είναι κατασκευασμένο ένα χαλί αποτελεί από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής του, καθώς καθορίζει την εμφάνιση, την υφή και τη μακροζωία ενός χαλιού. Περιγράφουμε όλα όσα χρειάζεστε για να γνωρίσετε τους τύπους των ινών (φυσικές-τεχνητές) που φτιάχνονται τα χαλιά, ώστε να σας βοηθήσομε να επιλέξετε το χαλί που ταυτόχρονα με μία ανακαίνιση σπιτιού θα βελτιώσει την εμφάνιση και την αίσθηση σε κάθε χώρο του.

Υπάρχει σε κάθε περίπτωση η κατάλληλη ίνα για το ιδανικό χαλί στον κάθε χώρο, είτε πρόκειται για χαλί με μεγάλο πέλος για το καθιστικό σας, είτε για ανθεκτικό χαλί για τη βεράντα σας. Παραθέτουμε τις δημοφιλέστερες ίνες για τα χαλιά στο  σπίτι σας και τις ιδιότητες τους, ώστε να τα αξιολογήσετε και να επιλέξετε το σωστό χαλί για τις ανάγκες σας.

Δεν υπάρχει καμία μεγαλύτερη πολυτέλεια από την άνεση και τη ζεστασιά ενός μάλλινου χαλιού. Είναι ενεργειακά αποδοτικό, καθώς λειτουργεί ως μονωτικό υλικό διατηρώντας το σπίτι ζεστό. Είναι εξαιρετικά ηχομονωτικό, απορροφά τους θορύβους και εξασφαλίζει την ήρεμη ατμόσφαιρα θαλπωρής για την οικογένεια. Οι ίνες από μαλλί προβάτου για την κατασκευή χαλιών έχουν κάποιες ξεχωριστές ιδιότητες που τα διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες. Το μαλλί ως ίνα είναι ανθεκτικό στην πίεση, καθώς διαθέτει φυσική ελαστικότητα που επαναφέρει το πέλος του χαλιού χωρίς να μένουν σημάδια πίεσης με αποτέλεσμα η όμορφη εμφάνιση του να διατηρείται για πολλά χρόνια. Είναι απολύτως φυσική ίνα που σημαίνει ότι περιέχει φυσικά έλαια, που την καθιστούν ανθεκτική στη ρύπανση και κατά συνέπεια τα μάλλινα χαλιά έχουν εύκολο καθαρισμό και ελάχιστη συντήρηση. Επιπρόσθετα το μαλλί είναι ανθεκτικό στη φωτιά και έχει εξαιρετικά αργό ρυθμό ανάφλεξης. Να σημειώσουμε επίσης ότι το μαλλί είναι υλικό βιοδιασπώμενο και φιλικό προς το περιβάλλον.

Στα μειονεκτήματα του καταγράφονται η ευαισθησία του στην έκθεση του στο ηλιακό φως (ξεθωριάζουν τα χρώματα) και η απορροφητικότητα του στην υγρασία με κίνδυνο να είναι ευαίσθητο στη μούχλα. Ωστόσο, για τα πλεονεκτήματα τους που υπερτερούν, τα μάλλινα χαλιά είναι ιδανικά για χώρους υψηλής κυκλοφορίας, όπως καθιστικά, χωλ, διάδρομοι.

Μία επίσης δημοφιλής επιλογή είναι τα βαμβακερά χαλιά, καθώς είναι ευπροσάρμοστα, φέρνουν ένα αίσθημα δροσιάς και κομψότητας στο χώρο και ταυτόχρονα αποτελούν οικονομικότερη επιλογή. Είναι βέβαια καταλληλότερα για εποχές με λιγότερο ψύχος. Η ευελιξία τους γίνεται αντιληπτή από το πλήθος των διαθέσιμων βαμβακερών ινών και των αντίστοιχων τρόπων ύφανσης. Το βαμβάκι είναι η ίνα που επιτρέπει την κατασκευή χαλιών διπλής όψης. Σαν φυσικό υλικό το βαμβάκι είναι επίσης οικολογικό υλικό φιλικό προς το περιβάλλον.

Ωστόσο τα βαμβακερά χαλιά δεν είναι τόσο ανθεκτικά όσο τα μάλλινα και επίσης λεκιάζουν ευκολότερα από τα υπόλοιπα (μάλλινα και συνθετικά). Καθαρίζονται σχετικά εύκολα, καθώς μπορούν να πλυθούν στο χέρι, τα μικρότερα στο πλυντήριο ρούχων ή στο καθαριστήριο. Είναι κατάλληλα για χώρους μεσαίας κυκλοφορίας, όπως κουζίνες, καθημερινά δωμάτια, βεράντες.

Τα μεταξωτά χαλιά αποτελούν έργα τέχνης για το σπίτι. Είναι μοναδικά για τα ζωηρά τους χρώματα και τη λάμψη που προέρχεται από τις φυσικές ίνες μεταξιού από τις οποίες είναι κατασκευασμένα. Οι ίνες του μεταξιού προέρχονται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα και τα μεταξωτά χαλιά έλκουν την καταγωγή τους από την Ανατολή (Κίνα, Ινδία). Το μετάξι έχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες, όπως εκτατότητα και εξαιρετική αντοχή. Επίσης έχει ελαφριά και λεία υφή και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες ίνες (μαλλί, βαμβάκι). Τα μεταξωτά χαλιά είναι ασφαλή για άτομα με αλλεργίες και θεωρούνται πολυτελές στοιχείο στη διακόσμηση του σπιτιού αν αναλογιστούμε και το κόστος τους.

Απαιτούν ωστόσο ειδικό καθαρισμό που αποτελεί το μειονέκτημα τους. Επίσης δεν είναι κατάλληλα για χώρους με υψηλή κυκλοφορία, ενώ η τοποθέτηση πάνω τους επίπλων μεγάλου βάρους καταστρέφει το χαμηλό πέλος τους. Είναι ευαίσθητα στο άμεσο ηλιακό φως. Συνιστώνται για χώρους με σχετικά μικρή κυκλοφορία αλλά και επίτοιχα ως έργα τέχνης.

Άλλες φυσικές ίνες για την κατασκευή χαλιών αποτελούν η γιούτα, το σιζάλ και το καλάμι μπαμπού (seagrass). Αποτελούν την πλέον οικολογική επιλογή για το σπίτι. Τα αντίστοιχα χαλιά έχουν ψάθινη εμφάνιση, εξαιρετική αντοχή, είναι αντιστατικά, εύκολα στο καθάρισμα και διατηρούν σταθερά τα χρώματα τους (συνήθως γήινα). Η σχετικά τραχειά υφή τους δεν επιτρέπει άνετο κάθισμα πάνω τους. Είναι κατάλληλα για χώρους μέτρια κυκλοφορίας, όπως καθιστικά, τραπεζαρίες, παιδικά δωμάτια.

Οι συνθετικές ίνες (νάυλον, πολυεστέρας, πολυπροπυλένιο) αποτελούν εναλλακτική λύση έναντι των φυσικών. Μιμούνται την όψη των χαλιών από φυσικές ίνες, αλλά έχουν σταθερά χρώματα, είναι πολύ ανθεκτικά σε λεκέδες και τη φθορά. Η χαμηλή τιμή τους είναι επίσης πολύ δελεαστική για τη δυνατότητα συχνότερης αντικατάστασης τους που ανανεώνει την όψη των χώρων.

Μειονέκτημα αποτελεί η χημική τους σύσταση που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, είναι εύφλεκτα και δεν αποτελούν οικολογική επιλογή, καθώς εκπέμπουν στο περιβάλλον ουσίες ερεθιστικές. Είναι κατάλληλα για χώρους υψηλής κυκλοφορίας, όπως καθιστικά, χωλ, κουζίνες.

Η περιγραφή των ινών από τις οποίες κατασκευάζονται τα χαλιά θα σας βοηθήσει στην επιλογή χαλιών που συμπληρώνουν το χώρο σας για μια ευχάριστη και άνετη διαβίωση.

Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα μπορεί να σας βοηθήσει για να επιλέξετε το πακέτο ανακαίνισης σπιτιού που ικανοποιεί τις ανάγκες σας.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved