Τα μυστικά για επιτυχημένη ανακαίνιση μπάνιου

γράφει η Ιφιγένεια Κωτίτσα

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Το ανακαινισμένο μπάνιο ανεβάζει την αξία του σπιτιού αλλά κυρίως την ποιότητα διαβίωσης των ενοίκων, καθώς σχεδιάζεται σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες ζωής και τις ανάγκες τους.

previousΩστόσο πέρα από τα προφανή στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ανακαίνιση του μπάνιου υπάρχουν εκείνα τα μικρά μυστικά που καθορίζουν την επιτυχημένη ανακαίνιση.

Μετά από πρόσφατη προσωπική εμπειρία ανακαίνισης του μπάνιου μου τονίζω τα σημεία εκείνα τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Αρχικά πρέπει να εξετάζεται η λειτουργικότητα του μπάνιου με την υπάρχουσα χωροθέτηση των ειδών υγιεινής και να εντοπίζονται ενδεχόμενα προβλήματα και δυσκολίες κατά τη χρήση του μπάνιου. Βέβαια ακόμη και αν διαπιστώνεται ικανοποιητική η παρούσα διαρρύθμιση το μπάνιο μπορεί να σχεδιαστεί με τις σημερινές  προδιαγραφές ειδικά όταν γίνεται ολοκληρωτική ανακαίνιση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατά το σχεδιασμό αντιμετωπίσαμε το δίλημμα της εγκατάστασης μπανιέρας ή ντουζιέρας και το αντίστοιχο της τοποθέτησης του πλυντηρίου μέσα στο μπάνιο. Προκειμένου για επιλογή μπανιέρας ή ντουζιέρας εξετάσαμε την καθημερινότητα και τις συνήθειες της οικογένειας, δηλ. πόσο συχνή είναι η χρήση της μπανιέρας. Επίσης εξετάσαμε αν η τοποθέτηση ντουζιέρας προσθέτει ευρυχωρία, ακόμη και δυνατότητα αποθηκευτικού χώρου στο μπάνιο. Για να εξασφαλιστεί η άνεση στις κινήσεις μέσα στο μπάνιο κατά το σχεδιασμό λήφθηκε υπόψη ο εργονομικά απαιτούμενος ελάχιστος χώρος γύρω από τα είδη υγιεινής, οπότε αν το μέγεθος του μπάνιου είναι επαρκές επιλέγεται τοποθέτηση μπανιέρας. Η εργονομία υπαγορεύει ακόμη την τοποθέτηση των ειδών υγιεινής και των διάφορων αξεσουάρ στο σωστό ύψος για άνετη χρήση τους, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση λαβών για ασφαλή κίνηση και όχι μόνον για ΑΜΕΑ. 

construction

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα κρεμαστά είδη υγιεινής (νιπτήρας, λεκάνη, μπιντέ) είναι πολύ δημοφιλή για τα σύγχρονα λουτρά. Αφήνουν ελεύθερο δάπεδο δημιουργώντας αίσθημα ευρυχωρίας και προσφέροντας δυνατότητα καλύτερου καθορισμού. Το χωνευτό καζανάκι συνδυάζεται με κρεμαστή λεκάνη και πάνω από αυτό δημιουργήθηκε ένα ράφι, αλλά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εσοχές για την οργάνωση προϊόντων περιποίησης. Οι εσοχές πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις διαστάσεις των πλακιδίων για όσο το δυνατόν λιγότερα κοψίματα.

bathroom renovation02

Για να αποφύγουμε την ακαταστασία εξασφαλίσαμε επαρκή αποθηκευτικό χώρο με μία ντουλάπα και μία ραφιέρα, καθώς το μέγεθος του μπάνιου είναι αρκετό για τα ογκώδη αυτά έπιπλα. Σε μικρότερα λουτρά μπορεί να προβλεφθεί χώρος αποθήκευσης κάτω από τον πάγκο του νιπτήρα. Τονίζουμε την επιλογή συρταριών αντί για πορτάκια καθώς επιτρέπουν ευκολότερη πρόσβαση και οργάνωση του περιεχομένου τους.

floor plan

Το δεύτερο δίλημμα που επηρεάζει το σχεδιασμό του λουτρού αφορά στο αν το πλυντήριο θα βρίσκεται μέσα σ’ αυτό. Στα σύγχρονα μπάνια το πλυντήριο δεν εγκαθίσταται στο μπάνιο, εφόσον βέβαια υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως στην κουζίνα, σε W.C ή σε μικρή αποθήκη με ενδεχόμενες τροποποιήσεις στην υδραυλική εγκατάσταση, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση που το πλυντήριο τοποθετήθηκε σε W.C με υπάρχουσα αναμονή ύδρευσης και αποχέτευσης. Αν το προς ανακαίνιση μπάνιο είναι μεγάλο μπορεί να δημιουργηθεί ιδιαίτερος μικρός χώρος για το πλυντήριο υπό μορφή ντουλάπας με επικοινωνία μέσα από το μπάνιο ή έξω από τον διάδρομο.

Για τη θέρμανση του λουτρού εκτός από τις κλασσικές πετσετοκρεμάστρες εξετάσαμε την περίπτωση των διακοσμητικών θερμαντικών σωμάτων και την ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση με ηλεκτρικά χαλιά ή ηλεκτρικά καλώδια θέρμανσης, αλλά τελικά επιλέχθηκε πετσετοκρεμάστρα ως η οικονομικότερη λύση. Η θέση της πρέπει να είναι στον εξωτερικό τοίχο ή σε όσο το δυνατόν μικρότερη απόσταση από αυτόν για την αποφυγή υγροποίησης των υδρατμών το χειμώνα και τη δημιουργία μούχλας.

Όσον αφορά στο φωτισμό υπολογίστηκε να είναι επαρκής για την κάθε επιμέρους δραστηριότητα σε κάθε περιοχή του, δηλ. κρυφός, διακριτικός στη μπανιέρα ή ντουζιέρα και άπλετος, ομοιόμορφος να πλαισιώνει τον καθρέπτη στο νιπτήρα.

Η επιτυχημένη ανακαίνιση του μπάνιου εξαρτάται κατά πολύ από τη σωστή τοποθέτηση των πλακιδίων. Σε κάθε τοίχο υπολογίσαμε την πλευρά για την αρχή της τοποθέτησης τους, ώστε να έχουμε βολικότερα κοψίματα. Στο δάπεδο είναι κρίσιμη η σωστή κλίση προς το σιφώνι δαπέδου. Προσοχή αν το σιφώνι τοποθετείται σε νέα θέση, οπότε έπρεπε να συμπληρωθεί κατάλληλα το υπάρχον μπετόν κλίσεων. 

Αν τελικά επιλεγεί ντουζιέρα, το δάπεδο της δεν διαχωρίζεται με χαμηλό τοιχάκι από το υπόλοιπο δάπεδο, αλλά διαμορφώνεται κλίση προς τον ένα τοίχο της νουζιέρας και τοποθετείται γραμμικό σιφώνι δαπέδου για την απορροή.

bathroom renovation03

Οι καμπίνες μπανιέρας / ντουζιέρας έχουν αντικατασταθεί από ελαφρά γυάλινα διαχωριστικά, σταθερά ή κινητά κατά το ένα φύλλο. Στο μπάνιο που ανακαινίσαμε επιλέξαμε ρολοκουρτίνα στη μπανιέρα, ώστε να μην περιορίζεται ο χώρος.

Περιορισμοί και προσοχή δεν απαιτούνται στην επιλογή διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων. Επιλέξαμε αυτά που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις μας και εναρμονίζονται με το ύφος διακόσμησης.

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved