Τι φωτιστικό να διαλέξω για την τραπεζαρία μου;

Η τραπεζαρία είτε αποτελεί ιδιαίτερο δωμάτιο είτε εντάσσεται στο χώρο του καθιστικού σε open plan κάτοψη αποτελεί το σημείο συγκέντρωσης της οικογένειας ή της παρέας όχι αποκλειστικά μόνο για φαγητό, αλλά και διασκέδαση, στιγμές οικειότητας και ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Ο χώρος της τραπεζαρίας κατέχει ξεχωριστή θέση στο σπίτι, γι’ αυτό πρέπει να είναι ελκυστικός και φιλικός. Επομένως είναι σημαντικό η τραπεζαρία να είναι καλά διακοσμημένη και να φωτίζεται καλά. Το φωτιστικό της τραπεζαρίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό διακοσμητικό και χρηστικό στοιχείο, καθώς δεν παρέχει μόνο καλό φωτισμό για γεύμα, αλλά έχει ισχυρή επίδραση στη διαμόρφωση της ατμόσφαιρας όλου του χώρου. σε συνδυασμό με ανακαίνιση σπιτιού μπορούμε να ανανεώσουμε το φωτιστικό της τραπεζαρίας μας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αγορά του κατάλληλου φωτιστικού τραπεζαρίας.

Αρχικά λαμβάνουμε υπόψη το μέγεθος του χώρου και την επίπλωση του. Μετρούμε το χώρο ώστε να γνωρίζουμε τις διαστάσεις του πριν ξεκινήσουμε για την αγορά του φωτιστικού. Επιπλέον πρέπει να οριοθετήσουμε το χώρο της τραπεζαρίας. Το κύριο φωτιστικό πρέπει να είναι κεντραρισμένο πάνω από το κέντρο του τραπεζιού και όχι το κέντρο του χώρου. πρέπει να κρέμεται σε ύψος που δεν εμποδίζει τη θέα, π.χ ένα τοίχο με ενδιαφέρουσα διακόσμηση ή ταπετσαρία, αλλά να είναι αρκετά χαμηλά για να φωτίζει αποτελεσματικά το χώρο. Το φωτιστικό πρέπει να κρέμεται 70-90 εκ. πάνω από το τραπέζι.

Το σχήμα και το μέγεθος του τραπεζιού καθορίζουν την επιλογή του φωτιστικού. Για τις ροτόντες κατάλληλα είναι τα φωτιστικά με στρογγυλό ή εξαγωνικό σχήμα, ενώ για τετράγωνα ή ορθογώνια τραπέζια μπορούμε να κινηθούμε σε οβάλ, τετράγωνα, ορθογώνια αλλά και γραμμικά φωτιστικά. Όσον αφορά στο μέγεθος, σε μικρό τραπέζι αναδεικνύεται ένα μεγάλο φωτιστικό, ενώ σε επίμηκες τραπέζι πρέπει να επιλέξουμε δύο φωτιστικά πάνω από το τραπέζι σε απόσταση μεταξύ τους. Το μέγεθος και η φόρμα του φωτιστικού τραπεζαρίας έχουν μεγάλη επίδραση και στον υπόλοιπο χώρο. Το φωτιστικό πρέπει να είναι κατά 30 εκ. περίπου μικρότερο από το τραπέζι και στις δύο διαστάσεις.

Η αναζήτηση του τέλειου στυλ φωτιστικού για την τραπεζαρία είναι μία ευκαιρία για να αναδειχθεί το γενικότερο ύφος του σπιτιού. Υπάρχουν πολλές λύσεις για την επιλογή. Οι πολυέλαιοι αποτελούν την πιο προφανή επιλογή για τραπεζαρία οποιουδήποτε στυλ, από κλασικό έως σύγχρονο. Τα κρεμαστά φωτιστικά αποτελούν μία περισσότερο σύγχρονη επιλογή. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα μεγάλο φωτιστικό ή ένα συνδυασμό από 2-3 μικρότερα πάνω από το τραπέζι. Επιτυχημένη επιλογή αποτελούν τα γραμμικά φωτιστικά που εντυπωσιάζουν με τη μίνιμαλ γραμμή τους. Τα φωτιστικά οροφής είναι κατάλληλα για πολύ μικρούς χώρους ή γωνιές τραπεζαρίας. Επίσης προτείνονται για χαμηλού ύψους χώρους. Ωστόσο, και αυτά πρέπει να εναρμονίζονται με το μέγεθος του χώρου.

Επιλέγουμε διακόπτη με ντίμμερ για το φωτιστικό τραπεζαρίας, όπως και στους υπόλοιπους χώρους για διαμόρφωση ατμόσφαιρας ανάλογα με το γεγονός που έχουμε, π.χ οικογενειακό ή ρομαντικό δείπνο. Ενώ τα φωτιστικά τραπεζαρίας είναι το κεντρικό σημείο του χώρου, δεν επαρκούν ως  μοναδικά φωτιστικά για τον φωτισμό του. Απαιτείται γενικός φωτισμός που επιτυγχάνεται με απλίκες τοίχου που συνδυάζονται υπέροχα με τον μπουφέ, σποτάκια σε σκοτεινές γωνιές για επιπλέον φωτεινότητα, αλλά και λάμπες στο δάπεδο ή σε τραπεζάκια.

Η αναζήτηση και επιλογή φωτιστικού τραπεζαρίας αποτελεί διασκεδαστική και ευχάριστη εμπειρία και το τελικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τις προσωπικές μας προτιμήσεις.

Για ανακαίνιση σπιτιού απευθυνθείτε στην κατασκευαστική εταιρεία Fouskas construction για σύγχρονες οικονομικές λύσεις.

 Fouskas Construction logo new www.anakainisispitiou.gr


 Πηγή εικόνας: https://www.architonic.com/en/product/windfall-tubees-leaves-bespoke-dining/1498697#&gid=1&pid=1

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved