Το βιομηχανικό ύφος στη διακόσμηση του χώρου

Ζεστό, αφαιρετικό και εξαιρετικά ειλικρινές το βιομηχανικό (industrial) στυλ αποτελεί την τελευταία τάση στη διακόσμηση και γίνεται ολοένα και περισσότερο δημοφιλές. Ενώ αρχικά θεωρούνταν το κατεξοχήν στυλ σε περιπτώσεις επανάχρησης βιομηχανικών κυρίως χώρων επιλέγεται σχεδόν για όλους τους τύπους κτιρίων, αστικούς και αγροτικούς. Σε περίπτωση ανακαίνισης κατοικίας μπορεί να προσδώσει μια διαφορετικότητα αναγκαία για τη δημιουργία μιας ευχάριστης και ελκυστικής ατμόσφαιρας στο χώρο.

Το βιομηχανικό ύφος συνδυάζει τη χρηστικότητα των στοιχείων του σχεδιασμού με υφές που δίνουν την αίσθηση της φθοράς και τη ζεστασιά της ακατέργαστης παλαιωμένης ξυλείας. Κάνει αναφορές στη Βιομηχανική Επανάσταση με την ανάμειξη ακατέργαστων υλικών, όπως γαλβανισμένο μέταλλο, γυαλί, ανακτημένο ξύλο. Επίσης προτείνειvintage αντικείμενα και επαναχρησιμοποίηση υλικών, οπότε είναι δημοφιλές στους οπαδούς του πράσινου design. 

Για να επιτύχουμε μία βιομηχανικού στυλ κομψή όψη στο χώρο θα πρέπει να έχουμε υπόψη την απλότητα. Πρέπει να αποφύγουμε περιττά έπιπλα και αξεσουάρ και να περιοριστούμε στα απαραίτητα, αναζητώντας λύσεις που θα προσδώσουν ενδιαφέρον και προσωπικότητα στο χώρο. Τα έπιπλα από ξύλο, δέρμα ή μέταλλο θα πρέπει να έχουν καθαρές γραμμές, η παλέτα των χρωμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει το κρεμ, γκρι, καφέ, σοκολά και μαύρο. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι retro πινελιές που περιλαμβάνουν μίνιμαλ, απαλά μοτίβα και κομψές ταπετσαρίες. Αν ανακαλέσουμε βιομηχανικούς χώρους και την αρχιτεκτονική τους θα δούμε ψηλοτάβανους χώρους με εμφανή δομικά στοιχεία και ανοιχτού design χωρική οργάνωση. Ωστόσο στις κατοικίες των πολυκατοικιών θα στερηθούμε την αίσθηση ευρυχωρίας που προσφέρουν οι μεγάλου ύψους χώροι και θα περιοριστούμε στις υπόλοιπες επιλογές.

Για παράδειγμα η παλέτα ουδέτερων αποχρώσεων λειτουργεί ως φόντο που επιτρέπει την ανάδειξη με τολμηρά χρώματα αρχιτεκτονικών στοιχείων και υφών. Ογκώδη έπιπλα, όπως ο καναπές ή το τραπέζι της τραπεζαρίας αναδεικνύονται με ουδέτερης απόχρωσης ύφασμα και ξύλο σε φυσική απόχρωση, ενώ ποπ πινελιές χρώματος, π.χ κόκκινο θα μπορούσαμε να επιλέγαμε σε κάποιο έργο τέχνης ή μικρό διακοσμητικό αντικείμενο.

Το μέταλλο είναι αντιπροσωπευτικό υλικό του βιομηχανικούdesign, καθώς αναδεικνύει το όποιο έπιπλο ή διακοσμητικό στοιχείο ως το επίκεντρο του χώρου. Ο συνδυασμός του με το ξύλο αποτελεί ιδανική επιλογή, όπως η βάση μιας ραπτομηχανής που μετατρέπεται σε γραφείο, σεκρετέρ ή τουαλέτα. Η εικόνα του βιομηχανικού στυλ αποδίδεται από την ίδια την αρχιτεκτονική του κτιρίου, ψηλοτάβανοι χώροι, εμφανή τούβλα, ανεπίχριστες οροφές. Όπως προαναφέραμε στα αστικά κτίρια κατοικιών  δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, αλλά έχουμε άλλες επιλογές για βιομηχανικό ύφος στο χώρο. Αναφέρουμε ενδεικτικά εμφανείς ηλεκτρολογικές σωληνώσεις που διατρέχουν τοίχους και οροφές, λαμπτήρες Edison vintage, επενδύσεις στοιχείων με τουβλάκια, βιομηχανικό χυτό δάπεδο.

Μειώστε την αυστηρότητα της λιτότητας του βιομηχανικού ύφους προσθέτοντας χαλιά από δέρμα, ογκώδη έπιπλα καθιστικού με δερμάτινη ταπετσαρία, π.χ ένας καναπές Chesterfield θα προσδώσει άνεση και εξαιρετική αισθητική στο χώρο. Αναζητείστε σε παλαιοπωλεία ρετρό κομμάτια και συνδυάστε τα με νέα στο ίδιο ύφος για να  συνδέσετε τις αναμνήσεις με τη σύγχρονη εποχή. Προσθέστε φυτά για να αυξήσουν την οικειότητα στο χώρο και τέλος εκφραστείτε με την προσωπική σας σφραγίδα επιλέγοντας τέχνη για τους τοίχους είτε σύγχρονης τέχνης, είτε vintage εκτυπώσεις, ακόμη και ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές φωτογραφίες.

Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα με την αποδεδειγμένη εμπειρία στην ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να σας βοηθήσει στην ανακαίνιση προτείνοντας παράλληλα επιλογές διακόσμησης για τη διαμόρφωση χώρων με βιομηχανικό ύφος. 

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved