Το χρώμα της χρονιάς 2021 από την Pantone και εφαρμογές του στη διακόσμηση του σπιτιού.

Κάθε Δεκέμβριο το Pantone Color Institute ανακοινώνει το χρώμα της χρονιάς που έρχεται. Η προτεινόμενη απόχρωση κάθε φορά συμβάλλει στον καθορισμό των τάσεων στη διακόσμηση και στη βαφή των χώρων, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η μόδα, το design, την ομορφιά.

Καθώς το πολυτάραχο 2020 οδεύει προς το τέλος του, το Pantone Color Institute επιφορτίστηκε με το ιδιαίτερο φέτος καθήκον να επιλέξει το χρώμα που θα αντιπροσωπεύει καλύτερα το ερχόμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι το επιλεγμένο χρώμα θα πρέπει να δηλώνει το πνεύμα της χρονιάς και την ελπίδα του κόσμου γι’ αυτά που θα φέρει η νέα χρονιά.  Λαμβάνοντας υπόψη την πολύπλοκη εποχή μας επιλέχθηκαν δύο αποχρώσεις για το 2021: το Pantone 17-5104 Ultimate Grey και το Pantone 13-0647 Illuminating. Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην 22χρονη ιστορία της που η Pantone επέλεξε δύο χρώματα. Ήταν το 2015 που τα χρώματα Rose Quartz και Serenity επιλέχθηκαν για το 2016 για να νοηματοδοτήσουν την αυξανόμενη αναγνώριση της ισότητας και ρευστότητας των δύο φύλων. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται μία αχρωματική απόχρωση.

pantone 2021

Credit: Pantone Color Institute

Σύμφωνα με την Leatrice Eiseman, εκτελεστική διευθύντρια του Pantone Color Institute ο συνδυασμός των δύο χρωμάτων δίνει δύναμη και ελπίδα προκαλώντας αναζωογονητική διάθεση, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει αίσθηση δύναμης και σταθερότητας. Το καθένα από τα δύο χρώματα έχει τη δική του σημασιολογία, το γκρι είναι περισσότερο υποστηρικτικό και σταθερό, το θεμέλιο που έχουμε ανάγκη, ενώ το κίτρινο παραπέμπει στην ελπίδα, τον ήλιο, την ευχάριστη διάθεση που τόσο πολύ χρειαζόμαστε.

Επιπρόσθετα η επιλογή του συνδυασμού των δύο χρωμάτων επηρεάστηκε από την πανδημία αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες του Black Lives Matter, δηλαδή η κοινωνική αποστασιοποίηση που υπαγόρευε η πανδημία ήταν ισοδύναμη με τη μαζικότητα στις πορείες για φυλετική δικαιοσύνη. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην απόφαση της Pantone για επιλογή δύο χρωμάτων,  σύμφωνα με την Laurie Pressman, αντιπρόεδρο του ινστιτούτου, που ισχυρίζεται ότι είναι εμφανές ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, κάτι που μας δίνει δύναμη και ελπίδα για να προχωρήσουμε στην πρόοδο μας.

Η πανδημία διαφοροποίησε τη διαδικασία επιλογής του φετινού χρώματος. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου ταξιδεύουν για να ερευνήσουν τις χρωματικές τάσεις ανά τον κόσμο για την τελική επιλογή τους, αλλά φέτος  οι περιορισμοί που αφορούσαν στην ασφάλεια και την υγέια εξαιτίας του COVID-19 οδήγησε σε διαφορετική διαδικασία. Έγινε διαδικτυακή συνεργασία με τοπικά στελέχη σε ολόκληρο τον κόσμο που ανέφεραν τις χρωματικές τάσεις της κάθε περιοχής. Αν και η επιλογή της προηγούμενης χρονιάς, το Classic Blue- ένα χαλαρωτικό μπλε, που επιδίωκε να αντιμετωπίσει την ανησυχία για τη νέα δεκαετία φαντάζει ειρωνική, τα προτεινόμενα χρώματα για το 2021 φαντάζουν εντελώς κατάλληλα για να υποδεχθούμε τη νέα χρονιά που ανοίξειο τον κόσμο και θα τον φέρει πιο κοντά.

Κατά την Pantone, η απόχρωση Illuminating είναι ένα φωτεινό χαρούμενο κίτρινο που λάμπει από ζωηρότητα, ένα ζεστό κίτρινο. Από την άλλη πλευρά το Ultimate Grey χαρακτηρίζεται ως χρώμα που παραπέμπει σε σταθερότητα, όπως τα βότσαλα της παραλίας που αντέχουν στις αντίξοες συνθήκες του καιρού και την πάροδο του χρόνου και προκαλεί αισθήματα αντοχής και ψυχραιμίας.

Ας δούμε πως θα φέρουμε τον υπέροχο αυτό συνδυασμό μέσα στο σπίτι μας. Αν προγραμματίζουμε ανακαίνιση σπιτιού έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε δυναμικά τις δύο αυτές αποχρώσεις. Δεν είναι απαραίτητο να τις εφαρμόσουμε σε ίσες αναλογίες, αρκούν και πινελιές από τη μία απόχρωση για να δώσουν τον τόνο. 

yellow and grey story board

πηγή εικόνας: decobook.gr

Η Pantone προτείνει να βάψουμε κίτρινη την εξώπορτα μας με γκρι τελειώματα για ένα ζεστό καλωσόρισμα που θα υποστηρίζεται από τη σταθερότητα των γκρι λεπτομερειών. Αν σχεδιάζουμε ανακαίνιση κουζίνας είναι η κατάλληλη χρονιά για μία διαχρονική γκρι κουζίνα. Την ζωντανεύουμε με πινελιές με κίτρινες πετσέτες και κίτρινα κουτιά αποθήκευσης. Η γκρι απόχρωση είναι ιδανική για τη βαφή τοίχων αλλά και για ταπετσαρία επίπλων καθώς διαμορφώνει εξαιρετικό φόντο στους εσωτερικούς χώρους. Η κίτρινη απόχρωση προσθέτει φωτεινότητα και έμφαση σε ριχτάρια, μαξιλάρια, τραπεζομάντηλα ακόμη και σε διακοσμητικά αντικείμενα ή αξεσουάρ.

Η κατασκευαστική εταιρία Fouskas Construction έχει τις λύσεις σε θέματα διακόσμησης και ανακαίνισης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

 fouskas logo new

www.anakainisispitiou.gr

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved