Τραπεζαρία φαγητού - Το φαγητό δεν είναι μόνο βιολογική ανάγκη αλλά και απόλαυση

Η τραπεζαρία είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται για φαγητό. Κάποιες οικογένειες τρώνε καθημερινά στην τραπεζαρία, πίνουν καφέ, διαβάζουν και δουλεύουν σε αυτήν, ενώ κάποιες άλλες την χρησιμοποιούν μόνο όταν έχουν καλεσμένους και παραθέτουν εορταστικά γεύματα.

Σε κάποια διαμερίσματα η τραπεζαρία και το καθιστικό βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, ενώ σε κάποια άλλα η τραπεζαρία αποτελεί μέρος της κουζίνας. Εφόσον, το εμβαδόν του διαμερίσματος επαρκεί η τραπεζαρία μπορεί να χωροθετηθεί ξεχωριστά, σε ένα διαφορετικό δωμάτιο.

Το σημαντικότερο στοιχείο που χαρακτηρίζει την τραπεζαρία είναι το μέγεθος του τραπεζιού. Αν κάνετε ανακαίνιση σπιτιού, τότε ίσως χρειαστεί να αλλάξετε και τα έπιπλα του σπιτιού σας. Από το μέγεθος του τραπεζιού εξαρτάται ο αριθμός των καλεσμένων που θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε. Ασφαλώς, τα περισσότερα τραπέζια έχουν δυνατότητα επέκτασης, αν και οι μηχανισμοί επέκτασης δεν είναι πάντοτε πρακτικοί και εύκολοι.

Το φαγητό δεν είναι μόνο μία βιολογική ανάγκη, αλλά εξίσου κοινωνική και από πολλούς θεωρείται απόλαυση. Για αυτό το λόγο, ο χώρος της τραπεζαρίας πρέπει να είναι ευχάριστος. Να έχει κατάλληλο φωτισμό, ή ακόμη καλύτερα να διαθέτει μια όμορφή θέα. Σε περίπτωση που ο χώρος μειονεκτεί τότε η έλλειψη θέας μπορεί να αντικατασταθεί από έναν πίνακα ζωγραφικής.

Η τραπεζαρία πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν εγγύτερα στην κουζίνα καθώς τα φαγητά, τα σερβίτσια προέρχονται και επιστρέφονται στην κουζίνα. Το τραπέζι δεν πρέπει να τοποθετείται πολύ κοντά στους τοίχους, καθώς πρέπει να προβλέπεται η άνετη κίνηση των χρηστών.

Το μέγεθος του τραπεζιού επιλέγεται ανάλογα με τον αριθμό των καθισμάτων που θέλουμε να χωρέσουμε και ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο. Γύρω από το τραπέζι πρέπει να μένει ένας ελεύθερος χώρος περίπου 60 εκ., αφού τοποθετηθούν οι καρέκλες για να εξασφαλιστεί η άνετη κίνηση.

Η τραπεζαρία μπορεί να εξοπλιστεί με πρόσθετα έπιπλα όπως ένα μπουφές, μία βιτρίνα, μία κονσόλα κτλ.

Συνήθως πάνω από το τραπέζι εγκαθίσταται άμεσος φωτισμός έτσι ώστε οι καλεσμένοι να απολαμβάνουν το φαγητό τους. Συνήθως επιλέγεται ένα κρεμαστό φωτιστικό, Ωστόσο, ο φωτισμός δεν πρέπει να είναι υπερβολικά έντονος και σκληρός καθώς η ατμόσφαιρα που επιδιώκεται να δημιουργηθεί, είναι αυτή ενός χαλαρού, φιλικού και ζεστού δείπνου.. Ιδανικά, η ένταση του φωτισμού πρέπει να μπορεί να ρυθμίζεται, έτσι ώστε ο φωτισμός να χαμηλώνει κατά βούληση. Τον κεντρικό φωτισμό μπορεί να συμπληρώσουν απλίκες στους τοίχους ή κάποιο φωτιστικό δαπέδου.

Το τραπέζι συχνά αποτελεί επιφάνεια πάνω στην οποία τοποθετούνται διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, όπως μεγάλα βάζα, πιατέλες και κηροπήγια. Τα διακοσμητικά στοιχεία πρέπει να είναι μεγάλα και λιγοστά σε αριθμό, έτσι ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν ευκολά.

Για φτηνή ανακαίνιση και συμβουλές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρίας του Ιωάννη Φούσκα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr. 

 

Φωτογραφία: Ikea.gr / Τραπεζια και καρέκλες με φυσική όψη ξύλου από την ΙΚΕΑ

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved