Τι είναι ακριβώς;
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η εμβρυομεταφορά γίνεται την 2η, 3η, 5η ή 6η ημέρα μετά την γονιμοποίηση των ωαρίων ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της.
Εύλογα θα αναρωτιέται κάποιος γιατί απουσιάζει η 4η ημέρα. Στη συγκεκριμένη φάση δεν υπάρχει η δυνατότητα αξιολόγησης της ποιότητας των εμβρύων λόγω της κατάστασης «μορίδιο» και έτσι αποφεύγεται.
Πως γίνεται;
Πρόκειται για μία εύκολη και γρήγορη διαδικασία η οποία γίνεται με έναν ειδικό μικρό καθετήρα που φτάνει στην ενδομητρική κοιλότητα. Ο ιατρός αντλεί τα γονιμοποιημένα έμβρυα από τον καθετήρα και στη συνέχεια τα τοποθετεί στην μήτρα με σκοπό την έναρξη της κύησης.
Όλη η διαδικασία γίνεται με υπερηχογραφική καθοδήγηση και πολύ προσεκτικά.
Τι απαγορεύεται μετά την διαδικασία;
Η απάντηση είναι η έντονη σωματική δραστηριότητα για 2-3 ημέρες.
Η γυναίκα θα πρέπει να παραμείνει ξαπλωμένη για περίπου μισή ώρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να σταθεροποιηθούν τα έμβρυα μέσα στην μήτρα.
Στις επόμενες μέρες δεν θα πρέπει να υπάρχει κούραση, απότομες κινήσεις και γενικά θα ήταν καλό να μην αγχωθεί. Έτσι στην περίπτωση εργασίας θα ήταν ιδανική η άδεια για ένα μικρό διάστημα.
Τι καθορίζει την επιτυχία της;
Η εμβρυομεταφορά είναι πετυχημένη όταν:
- Γίνεται από έναν έμπειρο γυναικολόγο
- Ακολουθείται σωστά η διαδικασία
- Υπάρχει υπομονή και από τις δύο πλευρές
- Υπάρχει η δυνατότητα και η γνώση επίλυσης επιπλοκών
- Ο έλεγχος της ποιότητας των εμβρύων
- Η χρήση υπερηχογραφήματος
- Η γυναίκα να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες ανάπαυσης
Όλα τα παραπάνω θα εξασφαλίσουν πως η εμβρυμεταφορά θα αποδώσει και πολύ σύντομα η μητέρα θα γνωρίζει μέσα από τα τεστ για την β χοριακή (μάθε περισσότερα) τις επόμενες ημέρες πως πλέον έχει μπει στην φάση της εγκυμοσύνης και πολύ σύντομα θα έχει ένα παιδί.
Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με την διαδικασία, επισκέψου την προσωπική σελίδα του Ελευθέριου Αναστασάκη e-anastasakis.gr και μάθε για την εμβρυομεταφορά.