Η διαχρονικότητα του βαπτιστικού σταυρού

Η ιδέα του κοσμήματος, του αντικειμένου που κοσμεί, στολίζει δηλ. το σώμα συγκίνησε τον άνθρωπο από τους αρχαιότατους χρόνους. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία και τους διάφορους πολιτισμούς θα διαπιστώσουμε ότι οι άνθρωποι έδιναν ιδιαίτερη σημασία στα κοσμήματα, τα οποία φορούσαν άνδρες και γυναίκες αδιακρίτως για διάφορους λόγους πέρα από την αισθητική, π.χ ως ένδειξη της κοινωνικής θέσης, ως ανάγκη αυτοέκφρασης, ως φυλακτό, ως θρησκευτικό σύμβολο.

Ένα διαχρονικό κόσμημα που συμβολίζει την ένταξη μας στη χριστιανική πίστη είναι ο βαπτιστικός σταυρός. Αποτελεί απαραίτητο στοιχείο του Μυστηρίου της Βάπτισης, το κόσμημα που ο ιερέας φορά σε κάθε νεοφώτιστο και τον συντροφεύει σε όλη του τη ζωή. Οι ανάδοχοι μπορούν να διαλέξουν βαπτιστικούς σταυρούς για αγόρια σε χρυσό και λευκό χρώμα ή και δίχρωμοι, ανάγλυφοι, με τον Εσταυρωμένο σε λιτή γραμμή που μπορούν να φορεθούν και σε μεγαλύτερη ηλικία. Για τα κορίτσια βρίσκουμε σταυρούς περισσότερο διακοσμημένους σε λευκό, χρυσό ή ροζ χρώμα με πολύτιμα πετράδια σε κλασική ή μοντέρνα γραμμή.

σταυροί βάφτησης, βαφτιστικός σταυρός

Συγγενείς και φίλοι μπορούν να διαλέξουν και να προσφέρουν στους αγαπημένους τους κοσμήματα- σύμβολα, όπως είναι τα Κωνσταντινάτα που χαρίζονται στη γέννηση ή τη βάπτιση ενός παιδιού, αλλά και σε άλλες σημαντικές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων, όπως ο γάμος σαν σύμβολο υγείας και ευτυχίας. Ο θρύλος ανάγει το χρυσό αυτό νόμισμα στην εποχή που η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα και διέταξε να τον κόψουν στα δύο. Το ιερό πριονίδι φυλάχθηκε και στο Νομισματοκοπείο της αυτοκρατορίας ρίχθηκε με τα πολύτιμα μέταλλα και κόπηκαν τα φλουριά με το όνομα Κωνσταντινάτα.

Κωνσταντινάτα

Έχουν βαθουλωτό σχήμα και έχουν πάνω τους τον Τίμιο Σταυρό πλαισιωμένο με τους Μ. Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη. Η δοξασία ότι περιέχουν Τίμιο Ξύλο δημιούργησε την πίστη ότι τα φλουριά αυτά λειτουργούν ως φυλαχτά με πολλές άλλες υπερφυσικές ιδιότητες, γι αυτό και αναπαράγονται συνέχεια μέχρι σήμερα σε λευκό, χρυσό ή ροζ χρώμα και αποτελούν ένα ξεχωριστό δώρο.

Σχετικά Άρθρα

  • Κοσμήματα που αποπνέουν καλοκαιρινή ατμόσφαιρα Κοσμήματα που αποπνέουν καλοκαιρινή ατμόσφαιρα

    Το καλοκαίρι είναι για πολλούς ανθρώπους η ωραιότερη εποχή του χρόνου και η περίοδος που πάνε διακοπές. Στις διακοπές οι άνθρωποι βρίσκουν την ευκαιρία να ξεφύγουν για λίγες ημέρες από την καθημερινότητα και από το άγχος της δουλειάς, αποφασίζουν να χαλαρώσουν, να επισκεφτούν όμορφα μέρη, να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, να συσφίξουν τις σχέσεις με αγαπημένους ανθρώπους, να διασκεδάσουν και να βολτάρουν.

  • Γυναικείο βραχιόλι S.V.A.W Γυναικείο βραχιόλι S.V.A.W

    Ο βιομηχανικός σχεδιαστής Δημήτρης Χαϊδάς, δημιούργησε ένα γυναικείο, μη κυλινδρικό βραχιόλι, χωρίς κανένα κούμπωμα και συγκόλληση μεταξύ των ασύμμετρων μεταλλικών μελών του.

    Το βραχιόλι S.V.A.W. που πήρε το όνομά του από τα αρχικά της φράσης Stop Violence Against Women είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι κομμένο με laser (από πλάκα) έτσι ώστε το πάχος του να είναι 2,5 χιλιοστά και ειδικά κατεργασμένο ώστε να είναι λείο. Τα χρωματιστά κομμάτια είναι ηλεκτροστατικά βαμμένα ενώ υπάρχουν και κομμάτια industrial που δεν είναι βαμμένα. Το σχέδιό του είναι αρκετά εκκεντρικό καθώς δεν έχει κανένα κούμπωμα και η μορφή του είναι ασύμμετρη. Μπορεί να φορεθεί τόσο στον καρπό όσο και κάτω από τον αγκώνα. Αν έχετε βαρεθεί τα συνηθισμένα βραχιόλια το S.V.A.W. είναι εδώ.

  • Ο ζωγράφος Γιώργος Ηλιάδης Ο ζωγράφος Γιώργος Ηλιάδης

    Γνωριμία με μια ιδιαίτερη εικαστική πρόταση.....
    γράφει η Χρύσα Ξουβερούδη
    Ιστορικός Τέχνης

    Την περίοδο της Αναγέννησης, όταν διαμορφώνεται αισθητικά το πλαίσιο της δυτικής τέχνης, αναδεικνύεται ιδιαίτερα η ένωση της ιδέας και της εκτέλεσης. Ο Vasari (Ιταλός ζωγράφος και ιστορικός της τέχνης) επέμενε πως μόνο ένα εκπαιδευόμενο χέρι μπορεί να διευθετήσει μια ιδέα που γεννιέται στο μυαλό, ενώ και ο Alberti (Ιταλός αρχιτέκτονας της πρώιμης Αναγέννησης) παρακινεί τους ομοτέχνους του να θεωρούν το χέρι τους προέκταση του μυαλού τους.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved