Σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου: Όλες οι ακριβείς πληροφορίες που θέλεις να γνωρίζεις

Το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου είναι μια απεικονιστική εξέταση που βοηθά στη διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. 

Τι είναι η στεφανιαία νόσος και γιατί χρειάζεται την αμέριστη προσοχή μας;

Η νόσος αυτή έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, λόγω φλεγμονής των αγγείων, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ροή του αίματος στην καρδιά. Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα την μη επαρκή παροχή οξυγόνου στο μυοκάρδιο. 

Εδώ λοιπόν αξίζει να τονίσουμε ότι η εξέταση που παρέχει το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, δείχνει αν το ίδιο αιματώνεται επαρκώς. Η διαδικασία αυτή δείχνει την αιμάτωση της καρδιάς σε δύο συγκεκριμένες φάσεις: σε κατάσταση κόπωσης και σε κατάσταση ηρεμίας. Επίσης το σπινθηρογράφημα δείχνει τον καρδιακό μυ και όχι τις στεφανιαίες αρτηρίες. 

Πώς γίνεται η εξέταση του σπινθηρογραφήματος;

Πριν τη διαδικασία της εξέτασης, ο ασθενής υποβάλλεται σε άσκηση κοπώσεως και του χορηγείται ενδοφλεβίως ένα ραδιοφάρμακο. Ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας και οι δύο εικόνες που παρουσιάζονται , συγκρίνονται. Η συγκεκριμένη εξέταση είναι πολύ σημαντική για την διάγνωση πολλών καρδιακών προβλημάτων. 

Ποια είναι η προετοιμασία πριν την εξέταση;

Η προετοιμασία πριν την εξέταση είναι πολύ απλή και αφορά σε κάποια συγκεκριμένα βήματα. Καταρχάς, ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός 6 ώρες πριν την εξέταση και πριν από αυτό θα πρέπει να έχει φάει κάτι ελαφρύ. Επίσης, πρέπει να αποφύγει την καφεΐνη 24 ώρες πριν και να αποφύγει το χάπι του σακχάρου ή την ινσουλίνη την ημέρα της εξέτασης. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πριν την εξέταση γίνεται η χορήγηση ειδικού φαρμάκου για να επέλθει κόπωση ή γίνεται κόπωση με φυσικό τρόπο (άσκηση). 

Εκτός από τον σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, εξίσου σημαντικό θεωρείται και το σπινθηρογράφημα οστών. Ακολουθείται μια παρόμοια διαδικασία όπως και αυτή για το κλασικό σπινθηρογράφημα και δείχνει την κατάσταση των οστών αλλά και παθολογίες που δεν διακρίνονται με μία απλή ακτινογραφία. 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved