Η βιβλιοθήκη χωρίς ράφια YUU

Η πρώτη δημιουργία του στούντιο Toton κατασκευασμένη από την Borella Design, που παρουσιάστηκε μεταξύ των νέων έργων design κατά τη διάρκεια της έκθεσης MAISON & OBJET τον Ιανουάριο 2013, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Γεννήθηκε από το μολύβι του Augusto Antonio Viola, αρχιτέκτονα PHD (επιστημολογία), λέκτορα στη Σορβόννη και δημιουργού της φίρμας Toton: μια κοινότητας καλλιτεχνών και επαγγελματιών με πολλαπλά υπόβαθρα και εθνικότητες. Η βιβλιοθήκη κατασκευάζεται από την Borella Design και διανέμεται από την 100x100 Design. Το πρώτο κομμάτι της συλλογής YUU προσφέρει ένα σύστημα για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και συνδυάζεται με μια ποικιλία αξεσουάρ:βάζα, ράφια κρασιού, ράφια, στηρίγματα εγγράφων και CD, βιβλιοστάτες, και φωτιστικά στοιχεία. Το σύστημα YUU αποτελείται από ένα μονό κατακόρυφο προφίλ με διατομή 2 x6 cm, από λουστραρισμένο ή ανοδιωμένο αλουμίνιο. Οριζόντια, το προφίλ λειτουργεί σαν βάση για τα βιβλία, τα βάζα, τα αντικείμενα και τα αξεσουάρ. Η εφεύρεση αυτής της εντελώς επαναστατικής άρθρωσης επιτρέπει μοναδική συνθετική ευελιξία.

Το YUU, παραπάνω από μια βιβλιοθήκη, αποτελεί σύστημα στήριξης που στήνεται για να ικανοποιήσει πολλές διαφορετικές ανάγκες.

YUU Dettaglio tecnico MaisonObjet 2013
YUU Dettaglio tecnico MaisonObjet 2013 4

Το σύστημα γεννήθηκε σχεδόν τυχαία, από την επιθυμία δημιουργίας ενός παράλογου: μια βιβλιοθήκη χωρίς ράφια. Η πρόκληση αυτή ενέπνευσε αμέσως τον αρχιτέκτονα, ο οποίος ανέπτυξε ένα πρωτότυπο και το υπέβαλε στον Giuseppe Cerutti, της εταιρίας διανομής 100X100 design και αντιπρόσωπο της μάρκας Zanotta. Άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο Cerutti αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες σχεδιαστές ως ανιχνευτής ταλέντων των νέων γενεών. Ο Cerutti ώθησε την ομάδα Toton να εξελίξει ένα νέο YUU, ώστε να παράγεται σε βιομηχανική κλίμακα. Το YUU θα πρέπει να παράγεται με χαμηλό κόστος, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις όλων των χωρών, με δυνατότητα να στερεώνεται στο δάπεδο, στον τοίχο ή ακόμη και να είναι κατάλληλο για τη δημιουργία διαχωριστικών σε ανοιχτό χώρο.

YUU MaisonObjet 2013

Το νέο YUU γεννήθηκε: ένα έργο τόσο καινοτόμο και δυναμικό που προσέλκυσε την προσοχή του Sergio Borella, ιδρυτή της Borella design. Η εταιρεία του έχει πάνω από δέκα χρόνια εμπειρίας στον τομέα του αυτοκινήτου. Η επιχείρηση σχεδιάζει και παράγει στην Ιταλία πρωτότυπα για το πιο διάσημες εταιρίες αυτοκίνητων και αεροναυτικής. Επωφελείται από την πρωτοποριακή τεχνολογία και μια ομάδα σχεδιαστών και τεχνικών που ασχολούνται συνεχώς με την αναζήτηση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής. Φέτος η Borella design χρησιμοποίησε τη διαθέσιμη τεχνογνωσία για τη δημιουργία του σχεδιασμού επίπλων. Επιτέλους η πρώτη γραμμή της τεχνολογίας να τεθεί στην υπηρεσία της καθημερινότητας. Η πρώτη συλλογή της Borella design αναδεικνύει τις υπογραφές του Xavier Lust, του Sergio Borella, του AA Viola και των Supra associated architects. Συγχρόνως επωφελείται από την πολύτιμη συνεργασία της Luisa Bocchietto, αρχιτεκτόνισσας, σχεδιάστριας και προέδρου της ADI (ένωσης Ιταλών σχεδιαστών υπεύθυνη για το σύνολο της εγκατάστασης της έκθεσης στο Παρίσι.

Το προϊόν

Το YUU έχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το σύστημα βασίζεται στη χρήση ενός επαναστατικού στοιχείου σύσφιξης: το μοναδικό στο είδος του στον κόσμο που μπορεί να ασφαλίσει μαζί τρεις ράβδους ορθογωνικής διατομής. Είναι ένα προϊόν κοινωνικής δημιουργικότητας που μεταβάλλει τον καταναλωτή σε δημιουργό του δικού του περιβάλλοντος διαβίωσης. Το YUU είναι ένα εργαλείο σχεδιασμού. Η εύκολη συναρμολόγηση των μεταλλικών συνδέσμων σύσφιξης και των ράβδων επιτρέπει να δημιουργήσετε βιβλιοθήκες, πατάρια, κουζίνες, βεστιάρια, κήπους στους τοίχους. Οι δομές που δημιουργούνται, συμπληρώνονται με αξεσουάρ. Αυτές οι εφαρμογές παράγονται από εταιρείες, καλλιτέχνες, τεχνίτες και από τους ίδιους τους χρήστες του YUU από όλο τον κόσμο, και προσφέρουν καινοτόμες λύσεις για τον εξοπλισμό καταστημάτων, γραφείων, εστιατόριων, ξενοδοχείων, καθιστικών, μπάνιου, κουζίνας και κήπων.

YUU MaisonObjet 2013 7

Οδηγίες για το YUU

Κατά τη διάρκεια της Milan Design Week τον Απρίλιο του2013, το YUU ερμηνεύτηκε, εξατομικεύτηκε, επαναπροσδιορίστηκε από πέντε σχεδιαστές σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης +1. Οι Daniele Lago, Lorenzo Palmeri, Matteo Ragni, Raw-άκρες και Studiodass επιλέχθηκαν να δουλέψουν με το YUU. Δόθηκαν στον καθένα τους 20 στοιχεία σύσφιξης και 50 μέτρα ράβδων για να "παίξουν" με ελεύθερα και να συλλάβουν τη λειτουργία του, το σχήμα και τις διαστάσεις.

YUU Daniele Lago lAppartamento LAGO 2013 Foto Silvana Spera
YUU Lorenzo Palmeri Corraini 121 2013 Foto Silvana Spera

Έτσι, τα 50 μέτρα ράβδων αλουμινίου τεμαχίστηκαν και λυγίστηκαν: περιστράφηκαν, προεξείχαν, επενδύθηκαν, βάφηκαν, ενώ οι είκοσι αρθρώσεις σύνδεσαν και στερέωσαν.

YUU Matteo Ragni JannelliVolpi Store 2013 Foto Silvana Spera
YUU Raw Edges La Triennale 2013 Foto Silvana Spera

Οι πέντε τοποθεσίες, μεταξύ εικονικού και πραγματικού χώρου, βοηθούν να καθοριστεί το ερμηνευτικό παιχνίδι: το διαμέρισμα του Lago στη Brera, το κατάστημα Jannelli & Volpi στην Porta Venezia, το βιβλιοπωλείο Corraini 121 στην Zona Tortona, η Triennale του Μιλάνο και η σελίδα του YUU www.yuu.eu.com.

YUU studiodaas Equilibrio Foto Silvana Spera

Σχετικά Άρθρα

 • Πως να χωρίσω το παιδικό δωμάτιο σε δύο χώρους; Πως να χωρίσω το παιδικό δωμάτιο σε δύο χώρους;

  Ερώτηση αναγνώστριας:Διαχωριστικό δωματίου

  "Έχω ένα υπνοδωμάτιο περίπου 4.5 Χ 4.5 μέτρων. θέλω να το χωρίσω στα δύο για τα δύο παιδιά μου (έφηβοι). Ο ένας τοίχος έχει την ντουλάπα (εντοιχισμένη) και την πόρτα εισόδου και ο άλλος στην άκρη έχει την μπαλκονόπορτα"

  Ιωάννα

  Η απαντησή μας:

  Υπάρχουν ποικίλες λύσεις για να χωρίσετε ένα δωμάτιο σε δύο ξεχωριστούς χώρους. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κάθε λύση θα έχει και κάποια μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, ο ένας από τους δύο χώρους, πιθανόν να μην έχει πρόσβαση σε άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό ενώ οι δύο χώροι που θα προκύψουν θα είναι σχετικά μικροί.

  1η Λύση: Τοποθέτηση διαχωριστικής επιπλοσύνθεσης

  Στη μέση του δωματίου, μπορεί να τοποθετηθεί μια επιπλοσύνθεση, ειδικά σχεδιασμένη για το συγκεκριμένο χώρο. Η σύνθεση μπορεί να περιλαμβάνει εκτός απο ράφια, δύο γραφεία καθώς και ντουλάπια, κλπ.

  Το πλεονέκτημα της λύσης είναι ότι δημιουργούνται επιπλέον αποθηκευτικοί χώροι και διάφορες λειτουργικές επιφάνειες. Το μειονέκτημα είναι ότι οι δύο χώροι δε διαχωρίζονται απόλυτα, δηλαδή συνεχίζει να υπάρχει οπτική και ακουστική επικοινωνία μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, και οι δυο χώροι φωτίζονται και αερίζονται με φυσικό τρόπο.

  Η κάτοψη

  Αξονομετρική απεικόνιση

  Η επιπλοσύνθεση θα πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή από ειδικό επαγγελματία. Δείτε ένα προσχέδιο στο παρακάτω βίντεο.

  2η Λύση: Κατασκευή ελαφρών διαχωριστικών τοίχων

  Για να δημιουργηθούν, δύο εντελώς ανεξάρτητοι χώροι μπορείτε να τοποθετήσετε διαχωριστικούς τοίχους με ξεχωριστή πόρτα εισόδου για το κάθε χώρο. Το πλεονέκτημα της λύσης είναι ότι διαχωρίζονται απόλυτα οι χώροι (λειτουργικά, οπτικά και ακουστικά). Το μειονέκτημα, είναι ότι ο ένας από τους δύο χώρους δεν έχει άμεση πρόσβαση σε φυσικό φωτισμό και αερισμό.

  Προτείνουμε λοιπόν την ύπαρξη ανοιγόμενων παραθύρων πάνω στο διαχωριστικό τοίχό (αρκετά υψηλότερα από το επίπεδο του ματιού) έτσι ώστε να περνάει ένα μέρος του φυσικού φωτός.

 • Alog: Μη σταθερό σύστημα ραφιών Alog: Μη σταθερό σύστημα ραφιών

  Το σύστημα ραφιών της εταιρείας RVW , αποτελείται από μια επιφάνεια η οποία αναρτάται στον τοίχο και από μια σειρά αποσπώμενων ραφιών.

  Το σύστημα, επιτρέπει την ευέλικτη τοποθέτηση των ραφιών σε ποικίλους συνδυασμούς και συνθέσεις, ενώ ο σχεδιασμός του έχει έντονες επιρροές από το σύστημα του κανάβου. Τα ράφια, είναι πρακτικά και πρωτότυπα, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να συμμετέχει και ο ίδιος στη δημιουργία ενός πρωτότυπου και προσωπικού επίπλου.

  Σχεδιασμός: Johannes Herbertsson & Karl Henrik Rennstam

  Διαστάσεις: πλάτος: 648 mm, ύψος: 648 mm, βάθος: 214 mm

  RVW PRODUCTION AB - www.rvwfurniture.se

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved