Shiny Design: Χρηστικά αντικείμενα με εικαστικό ενδιαφέρον

Η Λιάνα Αναστασιάδου και ο Σοφιανός Παπαγεωργίου είναι βιομηχανικοί σχεδιαστές που ζούν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη. Μαζί απότελούν την ομάδα Shiny Design, η οποία ειδικεύεται στον τομέα των σχεδιαστικών εφαρμογών και της κατασκευής

Παράλληλα, λειτουργούν το χώρο object, μέσα στον οποίο εκθέτουν τόσο τη δική τους δουλειά όσο και έργα άλλων σχεδιαστών και καλλιτεχνών.

Η συνέντευξη:

dB: Το Object φαίνεται να προσπερνάει τα όρια μεταξύ τέχνης και design και να στρέφει το ενδιαφέρον του προς κάθε είδους χρηστικό αντικείμενο που έχει εικαστικό και σχεδιαστικό ενδιαφέρον. Όμως, τί ακριβώς είναι ο χώρος Object;

Shiny Design: Το object / αντικείμενο αποτελεί τον συνδυασμό μιας επιθυμίας που είχαμε από χρόνια, και μιας απόφασης ''της στιγμής'', ενώ κάναμε βόλτα στην συγκεκριμένη περιοχή που πάντα μας κέντριζε το ενδιαφέρον. Έτσι δημιουργήθηκε ο χώρος μας, με σκοπό να αποτελέσει σημείο συνάντησης, αλληλεπίδρασης και προβολής των Ελλήνων δημιουργών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την μορφή μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων.

object

dB: Τον τελευταίο καιρό μουσεία σύγχρονης τέχνης όπως το ΜΟΜΑ, αλλά και οίκοι όπως ο Christie's και ο Sotheby's δείχνουν ένα αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για το design και ειδικότερα για το χρηστικό αντικείμενο. Εσείς ως δημιουργοί αλλά και ως ιδιοκτήτες ενός εκθεσιακού χώρου πώς βλέπετε την εξέλιξη αυτή;

Shiny Design: Η εξέλιξη είναι βεβαίως θετική, γιατί δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ατομική πρωτοβουλία, η οποία όμως για να επιβιώσει χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας συνδετικός κρίκος που να ενώνει τον κατασκευαστή, τον σχεδιαστή και την αγορά.

βιβλιοστάτης

Βιβλιοστάτης από τη σειρά Rawpe (h30 X 15 Χ 40 cm) / σχεδιασμός: shiny design

dB: Παρατηρώντας τη δουλειά σας, αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν βιβλιοστάτης από τη σειρά Rawpe. Ποιό, όμως είναι το σκεπτικό πίσω από αυτό το φαινομενικά ακατέργαστο αντικείμενο;

Shiny Design: Το σκεπτικό μας πίσω από τον βιβλιοστάτη, όπως και από πολλά άλλα αντικείμενα της συλλογής μας, είναι η επανάχρηση υλικών.Υπάρχουν γύρω μας ''μικροί θησαυροί'', οι οποίοι με κάποια επεξεργασία, και πολλή φαντασία, μπορούν να μεταμορφωθούν σε ιδιαίτερα αντικείμενα, με μικρό κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια μικρό οικολογικό αποτύπωμα. Το συγκεκριμένο έχει γίνει από κομμάτια osb που είχαν περισσέψει από μια άλλη κατασκευή. Βασίζεται στην σύνθεση που οδηγεί στην χρηστικότητα και στην ανάδειξη του υλικού.

book stand shiny design 02

Βιβλιοστάτης από τη σειρά Rawpe (h30 X 15 Χ 40 cm) / σχεδιασμός: shiny design

  • Περισσότερες πληροφορίες για τους Shiny Design μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook.
  • Επισκεφτείτε το χώρο Object στη διεύθυνση: Ολυμπίου Διαμαντή 30 / Θεσσαλονίκη.

Σχετικά Άρθρα

  • Castiglioni, Achille (1918-2002) Castiglioni, Achille (1918-2002)

    Ο Achille Castiglioni, ιταλός βιομηχανικός σχεδιαστής, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ιταλικού design.

    Γεννήθηκε στο Μιλάνο, και σπούδασε αρχιτεκτονική στην πολυτεχνική σχολή της πόλης. Αποφοίτησε το 1944. Στην συνέχεια συνεργάστηκε με τον αδερφό του Livio (έως το 1954) και με τον Pier Giacomo (έως το 1968) σε ένα ευρύ πεδίο σχεδιαστικών πειραματισμών. Ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και τον σχεδιασμό επίπλων.

    Ενώ, σε θεωρητικό επίπεδο φαίνεται να ανήκε στον νέο-μοντερνισμό εντούτοις η σχεδιαστική του πρακτική ήταν περισσότερο ολιστική. Δηλαδή συμπεριλάμβανε στο σχεδιασμό του, μια σειρά παραμέτρων, όπως την εξωτερική μορφή, τις κατασκευαστικές δυνατότητες, τις ανάγκες του χρήστη, κλπ.

    Έτσι, τα αντικείμενα και οι χώροι που σχεδίασε ήταν αρκετά διαφορετικοί και αντιφατικοί μεταξύ τους, ενώ δύσκολα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν κάτω από ένα αισθητικό ύφος ή θεωρητικό κίνημα.

    Αρκετά αντικείμενα του είναι καθαρά λειτουργικά, όπως το φωτιστικό Fucsia για την εταιρεία Flos, ενώ άλλα ξεφεύγουν, όπως για παράδειγμα το γνωστό κάθισμα Mezzadro. Ο Castiglioni, επηρεασμένος από τον Marcel Duchamp και τα ready-mades, μετέτρεψε ένα κάθισμα τρακτέρ σε κάθισμα μπαρ. Αργότερα (το 1971), αυτό το κάθισμα, το κάθισμα Mezzadro όπως ονομάστηκε, κατασκευάστηκε από την εταιρεία Zanotta .

    Πρόκειται πλέον για ένα πασίγνωστο έπιπλο που τοποθετείται κυρίως σε χώρους με βιομηχανικό ύφος ή ποπ αισθητική.

    Το κάθισμα Mezzadro

    Το φωτιστικό Fucsia

    Βιβλιογραφία: www.achillecastiglioni.it

  • Γυναικείο βραχιόλι S.V.A.W Γυναικείο βραχιόλι S.V.A.W

    Ο βιομηχανικός σχεδιαστής Δημήτρης Χαϊδάς, δημιούργησε ένα γυναικείο, μη κυλινδρικό βραχιόλι, χωρίς κανένα κούμπωμα και συγκόλληση μεταξύ των ασύμμετρων μεταλλικών μελών του.

    Το βραχιόλι S.V.A.W. που πήρε το όνομά του από τα αρχικά της φράσης Stop Violence Against Women είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι κομμένο με laser (από πλάκα) έτσι ώστε το πάχος του να είναι 2,5 χιλιοστά και ειδικά κατεργασμένο ώστε να είναι λείο. Τα χρωματιστά κομμάτια είναι ηλεκτροστατικά βαμμένα ενώ υπάρχουν και κομμάτια industrial που δεν είναι βαμμένα. Το σχέδιό του είναι αρκετά εκκεντρικό καθώς δεν έχει κανένα κούμπωμα και η μορφή του είναι ασύμμετρη. Μπορεί να φορεθεί τόσο στον καρπό όσο και κάτω από τον αγκώνα. Αν έχετε βαρεθεί τα συνηθισμένα βραχιόλια το S.V.A.W. είναι εδώ.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved