Παρουσίαση του εργαστηρίου φυσητού γυαλιού Tsunami Glassworks.
Το εργαστήριο Tsunami Glassworks βρίσκετα στον Καναδά και ιδρύθηκε το 2005 από τους Εva milinkovic και Kriston Gene. Εκτοτε, η ομάδα των δημιουργών ασχολείται με τον σχεδιασμό και την παραγωγή χειροποίητων αντικειμένων απο γυαλί και ιδιαίτερα με την τεχνική του φυσητού γυαλιού. Τα γυάλινα αντικείμενα που κατασκευάζουν, είναι κυρίως χρηστικά χωρίς όμως να αποκλείονται και τα καθαρά εικαστικά έργα.
Οι γυάλινοι όγκοι των δημιουργιών τους καταφέρνουν να ενσωματώνουν πάντοτε και με ένα μοναδικό τρόπο τις τρείς ιδιότητες του γυαλιού.
- Τις μορφοπλαστικές ιδιότητες και την υψηλή πλαστικότητα του υλικού, όταν αυτό θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
- Τη διαφάνεια και τη δυνατότητα να αιχμαλωτίζει το φώς.
- Τη δυνατότητα να ενσωματώνει στη μάζα του, τις διάφορες χρωστικές ουσίες.
Η χειροποίητη δουλειά των Eva και Kris αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι οι παραδοσιακές τέχνες όχι μόνο δεν έχουν "σβήσει" αλλά διεκδικούν ακόμα και σήμερα, στην εποχή της λατρείας της τεχνολογίας και της μαζικής παραγωγής, μια περίοπτη θέση στην τέχνη και το design. Ίσως, απλά να απαιτούν ένα επαναπροσδιορισμό, μια σύγχρονη ματιά απο μέρους του δημιουργού, προκειμένου να αποβάλλουν το χαρακτηρα της "ξεπερασμένης τεχνικής" και να αποδείξουν ότι είναι ζωντανές τέχνες που συνεχίζουν να εξελίσσονται.
Εκτός απο τα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα το εργαστήριο έχει ασχοληθεί κατα καιρούς με τις εφαρμογές του γυαλιού στην αρχιτεκτονική και με εγκαταστάσεις στον εσωτερικό χώρο, όπως εικαστικά έργα που κρέμονται απο την οροφή ή αναρτώνται στους τοίχους. Τα γυάλινα αυτά έργα διατίθενται διεθνώς, σε γνωστές γκαλερί και σε πωλητήρια μουσείων σύγχρονης τέχνης.
Σύντομη αναφορά στην τέχνη του φυσητού γυαλιού:
Στην αρχαιότητα το γυαλί θεωρούνταν μυστηριώδες υλικό και πολύτιμο όσο και ο χρυσός. Κατά πάσα πιθανότητα εφευρέθηκε στη Μεσοποταμία την 4η ή 3η χιλιετία π.Χ., αν και στην Αίγυπτο έχουν βρεθεί επίσης πρώιμα παραδείγματα γυάλινων αντικειμένων. Τα παλαιότερα αγγεία χρονολογούνται γύρω στον 16ο αι. π.Χ. και είναι κατασκευασμένα με την τεχνική του πυρήνα.
Από εκείνη την εποχή, η τεχνολογία του γυαλιού συνέχισε να εξελίσσεται, όμως με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς (ενδεχομένως και λόγω του κλειστού χαρακτήρα του επαγγέλματος του υαλουργού). Η επεξεργασία του γυαλιού, ουσιαστικά άλλαξε μόνο κατά την περίοδο των ρωμαϊκών χρόνων με την ανακάλυψη της τεχνικής του φυσητού γυαλιού. Στον ελλαδικό χώρο, έχουν βρεθεί εξαιρετικά δείγματα υαλουργίας, όμως με εξαίρεση το πολύ σημαντικό εργαστήριο της Ρόδου, γνωρίζουμε ελάχιστα για την οργάνωση της παραγωγής.
Συνεπώς, η πιο σημαντική εξέλιξη στην ιστορία του γυαλιού είναι αναμφίβολα η ανακάλυψη της τεχνικής του φυσητού γυαλιού, που χρονολογείται στα ρωμαϊκά χρόνια, και συγκεκριμένα στα μέσα του 1ου αι. π.Χ. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά απελευθέρωσε τους τεχνίτες από τους περιορισμούς των παλαιότερων τεχνικών και τους έδωσε τη δυνατότητα να παράγουν αμέτρητα, νέα σχήματα και μορφές.
Σήμερα, η τεχνική του φυσητού γυαλιού είναι κατά βάση η ίδια με αυτή που χρησιμοποιούνταν και στα ρωμαϊκά χρόνια και βασίζεται στη μορφοποίηση του αγγείου μέσω της παροχής αέρα στο εσωτερικό της μάζας του ρευστού υλικού με τη βοήθεια ενός μεταλλικού σωλήνα.
Σειρά Yoki- Δοχεία IKA: Η σειρά Yoki είναι εμπνευσμένη από τις καθαρες και λιτες γραμμές της Ιαπωνικής αισθητικής.
Οι δημιουργοί του εργαστηρίου:
H Eva Milinkovic ασχολείται κυρίως με τον σχεδιασμό της πλαστικής μορφής του γυάλινου αντικειμένου αλλά και με τη διακόσμηση τους. Έχει πάθος με τα έντονα και φωτεινά χρώματα ενώ προτιμά τις οργανικές, ρευστές και απαλές μορφές. Ξεκίνησε τη δημιουργική της καριέρα από την εμπορική φωτογραφία πριν αποφασίσει να σπουδάσει την τεχνική του φυσητού γυαλιού στο κολέγιο καλών και εφαρμοσμένων τεχνών Sheridan.
Ο Kriston Gene έχει αναλάβει όλα τα τεχνικά ζητήματα του εργαστηρίου. Ασχολείται αφενός με τα μηχανικά προβλήματα και τη διοίκηση της παραγωγής, αφετέρου με το σχεδιασμό. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Windsor και την τεχνική του φυσητού γυαλιού στο κολλέγιο Sheridan. Οι προηγούμενες σπουδές του στην ψυχολογία έχουν βρει μια περίεργη εφαρμογή στις καλλιτεχνικές του, γυάλινες δημιουργίες. Ο Kriston κατά βάση σχεδιάζει τα φωτιστικά αντικείμενα και τα αντικείμενα που έχουν αρχιτεκτονικές εφαρμογές.
Ventricle vessel. Χειροποίητο βάζο απο φυσητό γυαλί, εμπνευσμένο απο την ανθρώπινη καρδιά. Καθώς τα αντικείμενα είναι χειροποίητα, όλα διαφέρουν μεταξύ τους.
Σειρά Yoki- Δοχεία AGI: Η μορφή τους θυμίζει ψάρι
Εγκατάσταση σε εσωτερικό τοίχο σπιτιού με αναρτημένα, γυάλινα δοχεία στον τοίχο.