Decosoup.com

Είδη διακοσμητικού γυαλιού (1ο μέρος)

Είδη διακοσμητικού γυαλιού (1ο μέρος) http://lasvit.com/#/glass-for-architecture/lasvit-liquidkristal/lasvit-liquidkristal--81?i=27

Οι εφαρμογές του γυαλιού στη διακόσμηση και την οργάνωση του εσωτερικού χώρου είναι απεριόριστες.

Το γυαλί αποτελεί το κατεξοχήν διακοσμητικό υλικό, αλλά και δομικό υλικό για τη διαμόρφωση τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών χώρων και τη διακόσμηση. Εκτιμάται για τη διακοσμητική και χρηστική παρουσία του.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διακοσμητικού γυαλιού με τεχνικά χαρακτηριστικά, βάσει των οποίων γίνεται η κατάλληλη επιλογή για τις συγκεκριμένες εφαρμογές.

Υαλογραφία (Βιτρώ)

Μια τεχνική με καλαίσθητες και λειτουργικές εφαρμογές. Οι τεχνίτες με τη χρήση χρωματιστού ή ανάγλυφου γυαλιού δημιουργούν επιφάνειες ή τρισδιάστατες κατασκευές, τις οποία διαπερνά το φως, σε αντίθεση με τις άλλες τέχνες πχ. ζωγραφική (αντανακλά το φως). Καθιερώθηκε με τη γαλλική ονομασία και χαρακτηριστικά έργα αποτελούν οι φεγγίτες των καθεδρικών ναών της Ευρώπης.

Από τους υαλουργούς της Αιγύπτου, τα τζαμιλίκια των Αράβων, όπου τα κομμάτια του γυαλιού συνδέονταν με γύψο ενισχυμένο με φυτικές ίνες και σίδερο, τα υαλοστάσια της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, την επαναστατική καινοτομία των σταυροφόρων με τη χρήση του μολύβδου ως συνδετικού υλικού μεταξύ των κομματιών γυαλιού, τις επιρροές από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η τέχνη αυτή απελευθερώθηκε σε υλικά και τεχνικές τον 20ο αιώνα. Τα νέα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ενέταξαν την τέχνη του βιτρώ στο χώρο του Art Glass.

Φυσητό γυαλί

Μια τεχνική που εφηύραν οι Φοίνικες το 50 π.Χ, με την οποία το λιωμένο γυαλί διογκώνεται σε μία φούσκα με τη βοήθεια του σωλήνα φυσήματος. Ο τεχνίτης καθώς φυσά περιστρέφει το σωλήνα, τον κουνά και δίνει στη φούσκα του διάπυρου γυαλιού οποιαδήποτε μορφή επιθυμεί. Στη συνέχεια αφήνει το γυάλινο αντικείμενο να κρυώσει.

Γυαλί αμμοβολής

Η άμμος που εκτοξεύεται υπό πίεση χαράζει τη γυάλινη επιφάνεια καθιστώντας την ημιδιαφανή. Συνήθως στα γυαλιά αυτά υπάρχουν εναλλαγές διαφανών και ημιδιαφανών περιοχών.

Γυαλί χαραγμένο με οξύ (σατινέ)

Το γυαλί υπόκειται σε χημική επεξεργασία με κάποιο οξύ, ώστε η επιφάνεια του αποκτά την όψη του πάγου, διαχέει το φως και μειώνει τη θάμβωση. Παρουσιάζει ημιδιαφάνεια μεγαλύτερη του γυαλιού αμμοβολής και με εναλλαγές μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού διαφάνειας μπορούν να διαμορφωθούν διακοσμητικά μοτίβα στην επιφάνεια του γυαλιού.

Καμπύλο γυαλί

Είναι επίπεδο γυαλί που διαμορφώνεται σε καμπύλη μορφή επιθυμητής καμπυλότητας σε καλούπι ή πλαίσιο με τη χρήση υψηλής θερμοκρασίας. Υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης διακοσμητικών στοιχείων στο καμπυλωμένο γυαλί.

http://www.infolink.com.au/c/Bent-and-Curved-Glass/Toughened-curved-glass-panels-from-Bent-and-Curved-Glass-n821772

Χυτό γυαλί

Το λειωμένο γυαλί χύνεται σε καλούπι, όπου σκληρύνεται. Η χύτευση μπορεί να γίνει σε κλίβανο, σε άμμο ή σε μεταλλικά καλούπια.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kiln_cast_glass_sculpture.jpg

Τυπωμένο γυαλί

Το γυαλί φέρει στην επιφάνειά του τυπωμένα μικρά επαναλαμβανόμενα σχέδια από έγχρωμο εφυαλωμένο κεραμικό υλικό. Τα μοτίβα εντυπώνονται στην επιφάνεια του γυαλιού είτε διάφανου ή χρωματισμένου στη μάζα του.

http://www.fastcodesign.com/idea-2010/adaptive-fritting

Ψηφιακές εκτυπώσεις στο γυαλί

Αποτελούν μέθοδο υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής, καθώς υπάρχει δυνατότητα εκτυπώσεων σε οποιαδήποτε επιφάνεια και μέγεθος γυαλιού με απεριόριστες εφαρμογές υψηλής ποιότητας.

Σχετικά Άρθρα

 • Γιώργος Βαρυτιμίδης: Το βιτρώ στον εσωτερικό χώρο Γιώργος Βαρυτιμίδης: Το βιτρώ στον εσωτερικό χώρο

  Το βιτρώ (υαλογραφία) αποτελεί μια μοναδική μορφή τέχνης που συγγενεύει με τη ζωγραφική και το ψηφιδωτό. Ωστόσο, διαφέρει σε ένα βασικό στοιχείο: Στο φώς. Πράγματι, στην τέχνη του βιτρώ το φώς διαπερνά τις γυάλινες επιφάνειες και έτσι τα χρώματα και τα νερά του γυαλιού πάλλονται μαζί με τις ακτίνες του φωτός. Για τον υαλογράφο, το φώς μαζί με τη διαφάνεια αποτελούν τα βασικά υλικά της δουλειάς του.

  Ο Γιώργος Βαρυτιμίδης, δημιουργεί βιτρώ από το 1998 και έχει το εργαστήριό του στην Κατερίνη. Διερευνά, τόσο τις εικαστικές δυνατότητες της υαλογραφίας όσο και τις εφαρμογές στη διακόσμηση και στη δημιουργία χρηστικών αντικειμένων.

  Εφαρμογές του βιτρώ στον εσωτερικό χώρο: Η μαγεία του φωτός και των χρωμάτων.

  Ο Γιώργος Βαρυτιμίδης δημιουργεί βιτρώ που αντικαθιστούν τα απλά τζάμια των κουφωμάτων, φιλτράρουν τις ακτίνες του ήλιου και προσφέρουν ένα ζεστό και απαλό φωτισμό στον εσωτερικό χώρο. Τα παράθυρα, μεταμορφώνονται σε ολόφωτες εικόνες και οι πόρτες αποκτούν μοναδική αξία.

  Το βιτρώ μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε κούφωμα (πόρτα, παράθυρο) που έχει τζαμιλίκι, είτε ξύλινο είτε αλουμινίου, αντικαθιστώντας το απλό τζάμι. Η υαλογραφία ετοιμάζεται στο εργαστήριο του δημιουργού, στις κατάλληλες διαστάσεις και μεταφέρεται για τοποθέτηση στο κούφωμα. Η τοποθέτηση είναι εύκολη και μπορεί να γίνει ακόμα και από έναν ερασιτέχνη.

  Ωστόσο, η σχέση του βιτρώ με την αρχιτεκτονική δεν είναι καινούργια αλλά συναντάται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ως γνωστόν, το γυαλί αποτελεί ένα μοναδικό υλικό που λόγω της διαφάνειας του χρησιμοποιήθηκε στην κάλυψη των ανοιγμάτων των κτιρίων. Ο άνθρωπος, που αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη να μορφοποιεί την ύλη, πρόσθεσε χρώμα στο γυαλί, το έκοψε σε κομμάτια, αναζήτησε ένα συνδετικό υλικό και ξανασυνέθεσε τα κομμάτια του γυαλιού δημιουργώντας ολόφωτες και λαμπερές εικόνες. Το βιτρώ βρήκε αρχικά εφαρμογή στους χώρους λατρείας και ειδικότερα στις καθολικές εκκλησίες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, βιτρώ συναντάμε στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μακεδονίας, στα αρχοντικά της Σιάτιστας, του Πηλίου και της Καστοριάς, όπου οι φεγγίτες πάνω από τα παράθυρα του τελευταίου ορόφου καλύπτονται με πολύχρωμα βιτρώ.

  Οι εφαρμογές στη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου δεν εξαντλούνται στα κουφώματα.Βιτρίνες σε έπιπλα που φιλοξενούν συλλογές ή άλλα διακοσμητικά αντικείμενα, αποκτούν νέο πρόσωπο και αναδεικνύουν τα έπιπλα με τον καλύτερο τρόπο. Φεγγίτες ή ανοίγματα στον τοίχο, μεταμορφώνονται σε πολύχρωμες συνθέσεις από γυαλί. Ειδικά σχεδιασμένες εσοχές στους τοίχους, καλύπτονται από βιτρώ, που φωτίζονται από μέσα και δημιουργούν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

  Ο Γ. Βαρυτιμίδης χρησιμοποιεί το γυαλί για να δημιουργήσει και διακοσμητικά αντικείμενα όπως ρολόγια, επιτοίχια ή επιτραπέζια έργα. Μάλιστα, οι τελευταίοι πειραματισμοί αφορούν στο συνδυασμό του γυαλιού με άλλα υλικά, όπως με το μέταλλο και το ξύλο.

  Επικοινωνία και πληροφορίες για το δημιουργό:

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Γ. ΒΑΡΥΤΙΜΙΔΗ

  Εργά και φωτογραφίες: Γιώργος Βαριτιμίδης (υαλογράφος)

 • LASVIT: οι Τσέχοι οραματιστές κατασκευαστές γυαλιού LASVIT: οι Τσέχοι οραματιστές κατασκευαστές γυαλιού

  Η LASVIT, οι Τσέχοι οραματιστές κατασκευαστές γυαλιού, παρουσιάζει το Homune, την πρώτη συνεργασία της με το διάσημο Βρετανό σχεδιαστή Michael Young.

  Το Homune, ένα λειτουργικό τραπέζι που αποτελείται από μία βάση από πορτοκαλί, χειροποίητο φυσητό γυαλί και τάβλα από φυσητό διαφανές κρύσταλλο, εκτίθεται στις Βρυξέλλες στη έκθεση Design September μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

 • Εργαστήριο χειροποίητου γυαλιού Εργαστήριο χειροποίητου γυαλιού

  Παρουσίαση του εργαστηρίου φυσητού γυαλιού Tsunami Glassworks.

  Το εργαστήριο Tsunami Glassworks βρίσκετα στον Καναδά και ιδρύθηκε το 2005 από τους Εva milinkovic και Kriston Gene. Εκτοτε, η ομάδα των δημιουργών ασχολείται με τον σχεδιασμό και την παραγωγή χειροποίητων αντικειμένων απο γυαλί και ιδιαίτερα με την τεχνική του φυσητού γυαλιού. Τα γυάλινα αντικείμενα που κατασκευάζουν, είναι κυρίως χρηστικά χωρίς όμως να αποκλείονται και τα καθαρά εικαστικά έργα.

  Οι γυάλινοι όγκοι των δημιουργιών τους καταφέρνουν να ενσωματώνουν πάντοτε και με ένα μοναδικό τρόπο τις τρείς ιδιότητες του γυαλιού.

  • Τις μορφοπλαστικές ιδιότητες και την υψηλή πλαστικότητα του υλικού, όταν αυτό θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Τη διαφάνεια και τη δυνατότητα να αιχμαλωτίζει το φώς.
  • Τη δυνατότητα να ενσωματώνει στη μάζα του, τις διάφορες χρωστικές ουσίες.

  Η χειροποίητη δουλειά των Eva και Kris αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι οι παραδοσιακές τέχνες όχι μόνο δεν έχουν "σβήσει" αλλά διεκδικούν ακόμα και σήμερα, στην εποχή της λατρείας της τεχνολογίας και της μαζικής παραγωγής, μια περίοπτη θέση στην τέχνη και το design. Ίσως, απλά να απαιτούν ένα επαναπροσδιορισμό, μια σύγχρονη ματιά απο μέρους του δημιουργού, προκειμένου να αποβάλλουν το χαρακτηρα της "ξεπερασμένης τεχνικής" και να αποδείξουν ότι είναι ζωντανές τέχνες που συνεχίζουν να εξελίσσονται.

  Εκτός απο τα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα το εργαστήριο έχει ασχοληθεί κατα καιρούς με τις εφαρμογές του γυαλιού στην αρχιτεκτονική και με εγκαταστάσεις στον εσωτερικό χώρο, όπως εικαστικά έργα που κρέμονται απο την οροφή ή αναρτώνται στους τοίχους. Τα γυάλινα αυτά έργα διατίθενται διεθνώς, σε γνωστές γκαλερί και σε πωλητήρια μουσείων σύγχρονης τέχνης.

  Σύντομη αναφορά στην τέχνη του φυσητού γυαλιού:

  Στην αρχαιότητα το γυαλί θεωρούνταν μυστηριώδες υλικό και πολύτιμο όσο και ο χρυσός. Κατά πάσα πιθανότητα εφευρέθηκε στη Μεσοποταμία την 4η ή 3η χιλιετία π.Χ., αν και στην Αίγυπτο έχουν βρεθεί επίσης πρώιμα παραδείγματα γυάλινων αντικειμένων. Τα παλαιότερα αγγεία χρονολογούνται γύρω στον 16ο αι. π.Χ. και είναι κατασκευασμένα με την τεχνική του πυρήνα.

  Από εκείνη την εποχή, η τεχνολογία του γυαλιού συνέχισε να εξελίσσεται, όμως με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς (ενδεχομένως και λόγω του κλειστού χαρακτήρα του επαγγέλματος του υαλουργού). Η επεξεργασία του γυαλιού, ουσιαστικά άλλαξε μόνο κατά την περίοδο των ρωμαϊκών χρόνων με την ανακάλυψη της τεχνικής του φυσητού γυαλιού. Στον ελλαδικό χώρο, έχουν βρεθεί εξαιρετικά δείγματα υαλουργίας, όμως με εξαίρεση το πολύ σημαντικό εργαστήριο της Ρόδου, γνωρίζουμε ελάχιστα για την οργάνωση της παραγωγής.

  Συνεπώς, η πιο σημαντική εξέλιξη στην ιστορία του γυαλιού είναι αναμφίβολα η ανακάλυψη της τεχνικής του φυσητού γυαλιού, που χρονολογείται στα ρωμαϊκά χρόνια, και συγκεκριμένα στα μέσα του 1ου αι. π.Χ. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά απελευθέρωσε τους τεχνίτες από τους περιορισμούς των παλαιότερων τεχνικών και τους έδωσε τη δυνατότητα να παράγουν αμέτρητα, νέα σχήματα και μορφές.

  Σήμερα, η τεχνική του φυσητού γυαλιού είναι κατά βάση η ίδια με αυτή που χρησιμοποιούνταν και στα ρωμαϊκά χρόνια και βασίζεται στη μορφοποίηση του αγγείου μέσω της παροχής αέρα στο εσωτερικό της μάζας του ρευστού υλικού με τη βοήθεια ενός μεταλλικού σωλήνα.

  Σειρά Yoki- Δοχεία IKA: Η σειρά Yoki είναι εμπνευσμένη από τις καθαρες και λιτες γραμμές της Ιαπωνικής αισθητικής.

  Οι δημιουργοί του εργαστηρίου:

  H Eva Milinkovic ασχολείται κυρίως με τον σχεδιασμό της πλαστικής μορφής του γυάλινου αντικειμένου αλλά και με τη διακόσμηση τους. Έχει πάθος με τα έντονα και φωτεινά χρώματα ενώ προτιμά τις οργανικές, ρευστές και απαλές μορφές. Ξεκίνησε τη δημιουργική της καριέρα από την εμπορική φωτογραφία πριν αποφασίσει να σπουδάσει την τεχνική του φυσητού γυαλιού στο κολέγιο καλών και εφαρμοσμένων τεχνών Sheridan.

  Ο Kriston Gene έχει αναλάβει όλα τα τεχνικά ζητήματα του εργαστηρίου. Ασχολείται αφενός με τα μηχανικά προβλήματα και τη διοίκηση της παραγωγής, αφετέρου με το σχεδιασμό. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Windsor και την τεχνική του φυσητού γυαλιού στο κολλέγιο Sheridan. Οι προηγούμενες σπουδές του στην ψυχολογία έχουν βρει μια περίεργη εφαρμογή στις καλλιτεχνικές του, γυάλινες δημιουργίες. Ο Kriston κατά βάση σχεδιάζει τα φωτιστικά αντικείμενα και τα αντικείμενα που έχουν αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

  Ventricle vessel. Χειροποίητο βάζο απο φυσητό γυαλί, εμπνευσμένο απο την ανθρώπινη καρδιά. Καθώς τα αντικείμενα είναι χειροποίητα, όλα διαφέρουν μεταξύ τους.

  Σειρά Yoki- Δοχεία AGI: Η μορφή τους θυμίζει ψάρι

  Εγκατάσταση σε εσωτερικό τοίχο σπιτιού με αναρτημένα, γυάλινα δοχεία στον τοίχο.

  Τα έργα και οι φωτογραφίες είναι απο το εργαστήριο Tsunami Glassworks - (blog: tsunamiglassworks.blogspot.com)

Τελευταίες Απαντήσεις

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved