Γιώργος Βαρυτιμίδης: Το βιτρώ στον εσωτερικό χώρο

Το βιτρώ (υαλογραφία) αποτελεί μια μοναδική μορφή τέχνης που συγγενεύει με τη ζωγραφική και το ψηφιδωτό. Ωστόσο, διαφέρει σε ένα βασικό στοιχείο: Στο φώς. Πράγματι, στην τέχνη του βιτρώ το φώς διαπερνά τις γυάλινες επιφάνειες και έτσι τα χρώματα και τα νερά του γυαλιού πάλλονται μαζί με τις ακτίνες του φωτός. Για τον υαλογράφο, το φώς μαζί με τη διαφάνεια αποτελούν τα βασικά υλικά της δουλειάς του.

Ο Γιώργος Βαρυτιμίδης, δημιουργεί βιτρώ από το 1998 και έχει το εργαστήριό του στην Κατερίνη. Διερευνά, τόσο τις εικαστικές δυνατότητες της υαλογραφίας όσο και τις εφαρμογές στη διακόσμηση και στη δημιουργία χρηστικών αντικειμένων.

Εφαρμογές του βιτρώ στον εσωτερικό χώρο: Η μαγεία του φωτός και των χρωμάτων.

Ο Γιώργος Βαρυτιμίδης δημιουργεί βιτρώ που αντικαθιστούν τα απλά τζάμια των κουφωμάτων, φιλτράρουν τις ακτίνες του ήλιου και προσφέρουν ένα ζεστό και απαλό φωτισμό στον εσωτερικό χώρο. Τα παράθυρα, μεταμορφώνονται σε ολόφωτες εικόνες και οι πόρτες αποκτούν μοναδική αξία.

Το βιτρώ μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε κούφωμα (πόρτα, παράθυρο) που έχει τζαμιλίκι, είτε ξύλινο είτε αλουμινίου, αντικαθιστώντας το απλό τζάμι. Η υαλογραφία ετοιμάζεται στο εργαστήριο του δημιουργού, στις κατάλληλες διαστάσεις και μεταφέρεται για τοποθέτηση στο κούφωμα. Η τοποθέτηση είναι εύκολη και μπορεί να γίνει ακόμα και από έναν ερασιτέχνη.

Ωστόσο, η σχέση του βιτρώ με την αρχιτεκτονική δεν είναι καινούργια αλλά συναντάται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ως γνωστόν, το γυαλί αποτελεί ένα μοναδικό υλικό που λόγω της διαφάνειας του χρησιμοποιήθηκε στην κάλυψη των ανοιγμάτων των κτιρίων. Ο άνθρωπος, που αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη να μορφοποιεί την ύλη, πρόσθεσε χρώμα στο γυαλί, το έκοψε σε κομμάτια, αναζήτησε ένα συνδετικό υλικό και ξανασυνέθεσε τα κομμάτια του γυαλιού δημιουργώντας ολόφωτες και λαμπερές εικόνες. Το βιτρώ βρήκε αρχικά εφαρμογή στους χώρους λατρείας και ειδικότερα στις καθολικές εκκλησίες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, βιτρώ συναντάμε στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μακεδονίας, στα αρχοντικά της Σιάτιστας, του Πηλίου και της Καστοριάς, όπου οι φεγγίτες πάνω από τα παράθυρα του τελευταίου ορόφου καλύπτονται με πολύχρωμα βιτρώ.

Οι εφαρμογές στη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου δεν εξαντλούνται στα κουφώματα.Βιτρίνες σε έπιπλα που φιλοξενούν συλλογές ή άλλα διακοσμητικά αντικείμενα, αποκτούν νέο πρόσωπο και αναδεικνύουν τα έπιπλα με τον καλύτερο τρόπο. Φεγγίτες ή ανοίγματα στον τοίχο, μεταμορφώνονται σε πολύχρωμες συνθέσεις από γυαλί. Ειδικά σχεδιασμένες εσοχές στους τοίχους, καλύπτονται από βιτρώ, που φωτίζονται από μέσα και δημιουργούν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Ο Γ. Βαρυτιμίδης χρησιμοποιεί το γυαλί για να δημιουργήσει και διακοσμητικά αντικείμενα όπως ρολόγια, επιτοίχια ή επιτραπέζια έργα. Μάλιστα, οι τελευταίοι πειραματισμοί αφορούν στο συνδυασμό του γυαλιού με άλλα υλικά, όπως με το μέταλλο και το ξύλο.

Επικοινωνία και πληροφορίες για το δημιουργό:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Γ. ΒΑΡΥΤΙΜΙΔΗ

Εργά και φωτογραφίες: Γιώργος Βαριτιμίδης (υαλογράφος)

Σχετικά Άρθρα

  • Είδη διακοσμητικού γυαλιού (1ο μέρος) Είδη διακοσμητικού γυαλιού (1ο μέρος)

    Οι εφαρμογές του γυαλιού στη διακόσμηση και την οργάνωση του εσωτερικού χώρου είναι απεριόριστες.

    Το γυαλί αποτελεί το κατεξοχήν διακοσμητικό υλικό, αλλά και δομικό υλικό για τη διαμόρφωση τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών χώρων και τη διακόσμηση. Εκτιμάται για τη διακοσμητική και χρηστική παρουσία του.

    Υπάρχουν διάφοροι τύποι διακοσμητικού γυαλιού με τεχνικά χαρακτηριστικά, βάσει των οποίων γίνεται η κατάλληλη επιλογή για τις συγκεκριμένες εφαρμογές.

    Υαλογραφία (Βιτρώ)

    Μια τεχνική με καλαίσθητες και λειτουργικές εφαρμογές. Οι τεχνίτες με τη χρήση χρωματιστού ή ανάγλυφου γυαλιού δημιουργούν επιφάνειες ή τρισδιάστατες κατασκευές, τις οποία διαπερνά το φως, σε αντίθεση με τις άλλες τέχνες πχ. ζωγραφική (αντανακλά το φως). Καθιερώθηκε με τη γαλλική ονομασία και χαρακτηριστικά έργα αποτελούν οι φεγγίτες των καθεδρικών ναών της Ευρώπης.

    Από τους υαλουργούς της Αιγύπτου, τα τζαμιλίκια των Αράβων, όπου τα κομμάτια του γυαλιού συνδέονταν με γύψο ενισχυμένο με φυτικές ίνες και σίδερο, τα υαλοστάσια της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, την επαναστατική καινοτομία των σταυροφόρων με τη χρήση του μολύβδου ως συνδετικού υλικού μεταξύ των κομματιών γυαλιού, τις επιρροές από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η τέχνη αυτή απελευθερώθηκε σε υλικά και τεχνικές τον 20ο αιώνα. Τα νέα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ενέταξαν την τέχνη του βιτρώ στο χώρο του Art Glass.

    Φυσητό γυαλί

    Μια τεχνική που εφηύραν οι Φοίνικες το 50 π.Χ, με την οποία το λιωμένο γυαλί διογκώνεται σε μία φούσκα με τη βοήθεια του σωλήνα φυσήματος. Ο τεχνίτης καθώς φυσά περιστρέφει το σωλήνα, τον κουνά και δίνει στη φούσκα του διάπυρου γυαλιού οποιαδήποτε μορφή επιθυμεί. Στη συνέχεια αφήνει το γυάλινο αντικείμενο να κρυώσει.

    Γυαλί αμμοβολής

    Η άμμος που εκτοξεύεται υπό πίεση χαράζει τη γυάλινη επιφάνεια καθιστώντας την ημιδιαφανή. Συνήθως στα γυαλιά αυτά υπάρχουν εναλλαγές διαφανών και ημιδιαφανών περιοχών.

    Γυαλί χαραγμένο με οξύ (σατινέ)

    Το γυαλί υπόκειται σε χημική επεξεργασία με κάποιο οξύ, ώστε η επιφάνεια του αποκτά την όψη του πάγου, διαχέει το φως και μειώνει τη θάμβωση. Παρουσιάζει ημιδιαφάνεια μεγαλύτερη του γυαλιού αμμοβολής και με εναλλαγές μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού διαφάνειας μπορούν να διαμορφωθούν διακοσμητικά μοτίβα στην επιφάνεια του γυαλιού.

    Καμπύλο γυαλί

    Είναι επίπεδο γυαλί που διαμορφώνεται σε καμπύλη μορφή επιθυμητής καμπυλότητας σε καλούπι ή πλαίσιο με τη χρήση υψηλής θερμοκρασίας. Υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης διακοσμητικών στοιχείων στο καμπυλωμένο γυαλί.

    http://www.infolink.com.au/c/Bent-and-Curved-Glass/Toughened-curved-glass-panels-from-Bent-and-Curved-Glass-n821772

    Χυτό γυαλί

    Το λειωμένο γυαλί χύνεται σε καλούπι, όπου σκληρύνεται. Η χύτευση μπορεί να γίνει σε κλίβανο, σε άμμο ή σε μεταλλικά καλούπια.

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kiln_cast_glass_sculpture.jpg

    Τυπωμένο γυαλί

    Το γυαλί φέρει στην επιφάνειά του τυπωμένα μικρά επαναλαμβανόμενα σχέδια από έγχρωμο εφυαλωμένο κεραμικό υλικό. Τα μοτίβα εντυπώνονται στην επιφάνεια του γυαλιού είτε διάφανου ή χρωματισμένου στη μάζα του.

    http://www.fastcodesign.com/idea-2010/adaptive-fritting

    Ψηφιακές εκτυπώσεις στο γυαλί

    Αποτελούν μέθοδο υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής, καθώς υπάρχει δυνατότητα εκτυπώσεων σε οποιαδήποτε επιφάνεια και μέγεθος γυαλιού με απεριόριστες εφαρμογές υψηλής ποιότητας.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved