Μελέτη λαογραφικού μουσείου

Διαμόρφωση κατοικίας σε Λαογραφικό Μουσείο.

Από τη Σοφία Δημουλά - Αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων – διακοσμήτρια

Υπεύθυνος καθηγητής: Διονύσης Τσάσης - Κολλέγιο ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης

Ο σχεδιασμός του μουσείου πραγματοποιήθηκε βάσει τριών δεδομένων. Καταρχήν είναι η προσβασιμότητα όλων των χώρων από άτομα με ειδικές ανάγκες. Κατά δεύτερον είναι η μελέτη φωτισμού, καθώς οι μουσειακοί χώροι έχουν κάποια δεδομένα σε αυτόν τον τομέα, διότι έγκειται το θέμα πρώτον της διατήρησης σε καλή κατάσταση των αντικειμένων και δεύτερων της προβολής αυτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τέλος, δεδομένο αποτέλεσε και ο διαχωρισμός του μουσείου σε ενότητες ανά όροφο όπου και παρουσιάζεται παρακάτω.

Στον πρώτο όροφο συναντάμε την κτηνοτροφία και την αγροτική ζωή. Εκτίθενται τα εργαλεία των αγροτών καθώς και οι ανάλογες ενδυμασίες.

Στον δεύτερο όροφο συναντάμε τον κύκλο της ζωής (γέννηση-γάμος-θάνατος). Στο κομμάτι της γέννησης εκτίθενται τα παιχνίδια καθώς και φωτογραφίες με το μυστήριο της βάπτισης. Το δεύτερο κομμάτι αυτού του ορόφου αφορά τον γάμο με αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν ως προίκα αλλά και με τις ενδυμασίες του γαμπρού και της νύφης. Στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι συναντάμε τον θάνατο. Εδώ δεν εκτίθεται τίποτα άλλο παρά φωτογραφίες αποθανόντων.

Στον τρίτο όροφο βρίσκουμε την τέχνη. Εδώ εκτίθενται περίτεχνα μεταλλικά και κεραμικά αντικείμενα αλλά και απλά αντικείμενα της καθημερινότητας. Επίσης συναντάμε την ξυλογλυπτική και πολλά περίτεχνα κοσμήματα καθώς το κόσμημα ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα είδη τέχνης.


Σοφία Δημουλά

e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

website:  www.wix.com/sofiadimoula/id

Τελευταίες Απαντήσεις

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved