Στην πόλη-δορυφόρο της Σαγκάης Songjiang σε απόσταση 35 χλμ. υπήρχε ένα εγκαταλελειμμένο και πλημμυρισμένο λατομείο βάθους 90μ, εν μέσω ενός τοπίου με φυσική ομορφιά. Η ευρύτερη περιοχή έχει αναδειχθεί σημαντικός πόλος τουρισμού και αναψυχής.
https://ihg.scene7.com/is/image/ihg/intercontinental-shanghai-5445498921-2x1?fit=fit,1&wid=2400&hei=1200
Ο σχεδιασμός του ξενοδοχείου παραπέμπει στο φυσικό τοπίο του λατομείου με τις βραχώδεις πλευρές, τους καταρράκτες και τους γύρω λόφους. Είναι χτισμένο στη μία πλευρά του με θέα τους φυσικούς καταρράκτες, αλλά και τον γυάλινο “καταρράκτη” στο κέντρο του κυματόμορφου κτιριακού όγκου του. Για την κατασκευή του αντισυμβατικού αυτού έργου απασχολήθηκαν περισσότεροι από 5000 αρχιτέκτονες, μηχανικοί, σχεδιαστές και εργάτες. Ο επικεφαλής μηχανικός Chen Xiaxiang τη χαρακτήρισε ως “αγώνα κατά της βαρύτητας”, καθώς η κατασκευή, σε αντίθεση με το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό δόγμα της ανέγερσης υψηλών κτιρίων πάνω από το έδαφος, εκτείνεται προς τον πυθμένα του παλιού λατομείου αναδεικνύοντας το σε ένα μοναδικό τόπο.
https://www.atkinsglobal.com/en-GB/projects/songjiang-intercontinental-hotel
http://www.city.kvira.ge/wp-content/uploads/2017/06/DSC_0710red.jpg
Το ξενοδοχείο διαθέτει 383 υπνοδωμάτια σε 18 ορόφους, δύο από τους οποίους βρίσκονται κάτω από το νερό στο βάθος του λατομείου και έχουν θέα σε ενυδρείο βάθους 10 μέτρων. Οι πολυάριθμοι κοινόχρηστοι χώροι του προβλέφθηκαν ώστε το ξενοδοχείο να λειτουργεί ως ψυχαγωγικό και αθλητικό κέντρο spa.
https://ihg.scene7.com/is/image/ihg/intercontinental-shanghai-5445498882-2x1?fit=fit,1&wid=2880&hei=1440
Ένα κέντρο extreme sports, του οποίου ο κτιριακός όγκος σε πρόβολο πάνω από το λατομείο, προσφέρει δραστηριότητες, όπως αναρρίχηση στις βραχώδεις πλευρές του, bungee jumping για τους λάτρεις των ριψοκίνδυνων σπορ. Στον πυθμένα του λατομείου ένα άλλο συγκρότημα αναψυχής με πισίνα προσφέρεται για αθλήματα με βάση το νερό.
Το ξενοδοχείο αξιοποιεί τη γεωθερμική και ηλιακή ενέργεια. Επιπλέον υποτάσσεται κάτω από μία πράσινη οροφή, ώστε αφενός μεν το κτίριο να ενσωματωθεί στην τοπική τοπογραφία, αφετέρου να εξοικονομεί ενέργεια και να είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Στόχος των μελετητών ήταν να αποτραπούν οι περαιτέρω βλάβες στον περιβάλλοντα χώρο με τη δημιουργία ενός απολύτως “πράσινου “ ξενοδοχείου.