Η τέχνη του σχεδιασμού σκάλας σε εμπορικούς χώρους

Η τέχνη του σχεδιασμού σκάλας σε εμπορικούς χώρους http://www.eestairs.com/

γράφει η Ιφιγένεια Κωτίτσα

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Μία άρτια σχεδιασμένη σκάλα μπορεί να αποτελέσει το κύριο αρχιτεκτονικό αλλά και λειτουργικό στοιχείο του χώρου, ιδιαίτερα εμπορικού, καθώς προσθέτει αισθητική αξία και διευκολύνει την προσβασιμότητα του. Επιπρόσθετα, η άρτια κατασκευασμένη σκάλα που συνδυάζει υψηλής ποιότητας υλικά και δεξιοτεχνία στην κατασκευή εξασφαλίζει ασφάλεια, λειτουργικότητα και ομορφιά.

Η Eestairs αποτελεί κορυφαία εταιρία στον τομέα της κατά παραγγελία κατασκευής σύγχρονων κλιμάκων. Η συνεργασία ανάμεσα στους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές των έργων και της εξειδικευμένης ομάδας σχεδιασμού της εταιρίας οδηγεί κάθε φορά στην τελειότητα. Οι κλίμακες που δημιουργούνται ικανοποιούν τα γλυπτικά και αισθητικά κριτήρια των πελατών και αποτελούν τρισδιάστατα έργα τέχνης, σε σημείο που να χαρακτηρίζουν το κτίριο που βρίσκονται. Παρουσιάζουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα κλιμάκων με έντονη την παρουσία τους στον εσωτερικό χώρο των κτιρίων.

Samsung Experience Store, Eaton Center, Toronto

EeStairs + Quadrangle Architects Limited

Το κατάστημα κατακλύζεται από υψηλή τεχνολογία και αίσθηση εικονικής πραγματικότητας. Ο σχεδιασμός του εσωτερικού χώρου χαρακτηρίζεται από δυναμικές καμπύλες που διατρέχουν το χώρο και αποτυπώνονται στα περισσότερα στοιχεία του. Οι εντυπωσιακότερες είναι αυτές των λευκών χαλύβδινων κιγκλιδωμάτων της κλίμακας που παρά το μέγεθος και το βάρος τους αναδίδουν απίστευτη κομψότητα. Ο σχεδιασμός της έγινε από τους Quadrangle Architects σε στενή συνεργασία με την EeStairs. Οπτική ένταση προσδίδει ο λευκός χαλύβδινος δίσκος που προεξέχει της οροφής του υποκείμενου ορόφου και λειτουργεί ως διάφραγμα καπνού για λόγους πυρασφάλειας. Ο παραμετρικός σχεδιασμός δημιούργησε ένα χώρο ευρύχωρο και φιλόξενο.

eestairs samsung experience store toronto 1

eestairs samsung experience store toronto 2

One Bank Street, Canary Wharf, London 

EeStairs + Canary Wharf Group + tp bennett + Adamson Associate Architects

Ένα κτίριο γραφείων 27 ορόφων στην καρδιά του οικονομικού κέντρου του Λονδίνου. Μία καταπληκτική ασύμμετρη κλίμακα που θυμίζει κορδέλα αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του 4-όροφου αίθριου. Η γεωμετρία της παραπέμπει στις αισθησιακές καμπύλες της αρχιτεκτονικής του Oscar Niemeyer, η δε ασυμμετρία της αποτελεί μία σπείρα του Αρχιμήδη, που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες ακτίνες περιστροφών. Η άψογη συνεργασία μεταξύ των αρχιτεκτόνων μελετητών και των σχεδιαστών της EeStairs είχε σαν αποτέλεσμα την εξαιρετική αυτή σκάλα με μασίφ πατήματα από δρυ και ενιαίο κιγκλίδωμα από χαλύβδινο φύλλο που ορθώνεται στο χώρο κομψά και δυναμικά. Η απαιτούμενη σε κάποια σημεία στήριξη λόγω του μεγάλου ύψους που εξυπηρετεί, περίπου 12μ, είναι απολύτως διακριτική.

eestairs one bank street london 1

Carglass Headquarters, Hasselt, Belgium

EeStairs + Mamu Architects

Η σκάλα σχεδιάστηκε για τα κεντρικά γραφεία της Carglass στο Βέλγιο, μιας εταιρίας κορυφαίας στην επισκευή και αντικατάσταση κρυστάλλων αυτοκινήτων. Κατασκευάστηκε όπως όλες σε στενή συνεργασία των μελετητικών ομάδων. Πρόκληση για την αισθητική της σκάλας εξαιτίας του αντικειμένου εργασιών της εταιρίας ήταν ο χάλυβας του σκελετού της να έχει τόσο λαμπερό μαύρο χρώμα όσο το γυαλί, ώστε η γραμμή ορίου μεταξύ τους να είναι αόρατη. Τα γυάλινα πάνελ του κιγκλιδώματος συγκρατούνται στη βάση των στηθαίων της σκάλας με προφίλ διατομής U. Η κλίμακα αποτελεί το εντυπωσιακό στοιχείο του χώρου, καθώς ο αιωρούμενος χαλύβδινος σκελετός της με το φυμέ γυάλινο κιγκλίδωμα και τη σύνθεση από δυναμικές επικλινείς ευθείες τραβάει την προσοχή και καλεί τους επισκέπτες να την επισκεφθούν.

eestairs carglass hasselt 1

eestairs carglass hasselt 2


Πληροφοριακό υλικό για τις κλίμακες: Eestairs


 

Η Ιφιγένεια Κωτίτσα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο και είναι αρθρογράφος αρχιτεκτονικής και interior design στο decobook.gr & decosoup.com. Παράλληλα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved