Η Milan Design Week αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική ετήσια εκδήλωση design στον κόσμο με δύο ταυτόχρονες εκθέσεις, τη Salone del Mobile.Milano, τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση επίπλων και design παγκοσμίως και τη Fuorisalone, που παρουσιάζει ένα σύνολο εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές του Μιλάνου, όπως θεματικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, εκθέσεις, συναυλίες και ειδικά projects που σχετίζονται με το design, τα έπιπλα και καινοτομίες σε προτάσεις διαβίωσης.
Πολλά αρχιτεκτονικά γραφεία σε συνεργασία με διάφορες φίρμες παρουσίασαν προϊόντα δικού τους σχεδιασμού και επιπλέον δημιούργησαν αρχιτεκτονικές εφήμερες εγκαταστάσεις με σκοπό την ανάδειξη του σχεδιασμού όχι μόνο επίπλων και αντικειμένων, αλλά και του ευρύτερου πλαισίου αρχιτεκτονικής και design του Μιλάνου.
Παρουσιάζουμε παρακάτω κάποιες από τις παρεμβάσεις αυτές με τη διαπίστωση ότι η εφημερότητα στην αρχιτεκτονική μπορεί να αναδείξει θέματα και ιδέες που αφορούν στη ζωή και την ύπαρξη μας.
Nomad: το περίπτερο της Louis Vuitton
Ο Marc Fornes και το studio με έδρα τη Ν. Υόρκη The Very Many, παρουσίασαν για τη Louis Vuitton ένα οργανικά διαμορφωμένο περίπτερο σε σχήμα κοραλλιού να συνοδεύσει την πρόσφατη συλλογή επίπλων Objets Nomades του οίκου μόδας Louis Vuitton. Το έργο αναδύεται οργανικά ως ζωντανό ον από την αυλή του νεοκλασικού Palazzo Serbelloni. Η δομή αποτελείται από περισσότερα από 16000 εξαιρετικά λεπτά φύλλα ανοδιωμένου αλουμινίου, το καθένα με μοναδικό σχήμα και μοτίβο που συντέθηκαν για να δημιουργήσουν την κοραλλιογενή μορφή της. κατά τη διάρκεια της Milan Design Week φιλοξενήθηκε στη δομή σειρά εκδηλώσεων. Παράλληλα με την εγκατάσταση ο οίκος μόδας παρουσίασε μέσα στο Palazzo τη σειρά επίπλων Objets Nomades.
THINKING DESIGN, MAKING DESIGN: Type-V Nature Architects project
Η έκθεση αυτή αποτέλεσε το αποτέλεσμα της συνεργασίας της A-POC ABLE Issey Miyake με τους Nature Architects. Εξετάζει το ρόλο του σχεδιασμού στη δομή, την υλικότητα και την παραγωγή. Στην έκθεση η ομάδα παρουσίασε ένα αριθμό πρωτοτύπων, μεταξύ των οποίων wearables, έπιπλα, φωτιστικά, που διαμορφώθηκαν από ένα κομμάτι ύφασμα (A-POC= A Piece of Cloth=ένα κομμάτι ύφασμα), που αποκτά τρισδιάστατη φόρμα σε ατμό υψηλής θερμοκρασίας, “Steam Stretch”, τεχνολογία της A-POC ABLE Issey Miyake. Το επίτευγμα οφείλεται στη χρήση μεταϋλικών, δηλαδή υλικών με ιδιότητες διαφορετικές από αυτές που υφίστανται στη φύση, οι οποίες συστέλλονται ελεγχόμενα υπό την επίδραση θερμότητας, οπότε δίνεται δυνατότητα ανάπτυξης διάφορων μορφών, που δεν περιορίζονται στη δημιουργία ρούχων, αλλά στοχεύουν σε δημιουργίες στον τομέα των επίπλων, των φωτιστικών, ακόμη και της αρχιτεκτονικής.
Momentum: όταν ξεκινά η δημιουργική διαδικασία
Οι MAD Architects με επικεφαλής τον Ma Yansong και έδρα το Πεκίνο παρουσίασαν την εγκατάσταση Momentumστο κεντρικό ατελιέ της Milan Design Week 2023 σε συνεργασία με την Interni και την Axa Immobiliare Alts. Η εγκατάσταση επιδιώκει να παγώσει τη στιγμή της δημιουργίας της τέχνης, με τον απλούστερο όγκο, τον κύβο με κλίση 45ο αγκυρωμένο στο έδαφος, ως σχήμα για πολλά είδη καλλιτεχνικής έκφρασης. Το έργο στοχεύει να προτείνει την παγίωση και τον εξευγενισμό του χρόνου μέσα από τη μορφή του. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το κέλυφος του Momentum αντανακλά τον περιβάλλοντα χώρο στην αυλή του Πανεπιστημίου Statale, οπότε καθίσταται το ίδιο μία διαρκώς μεταβαλλόμενη μορφή τέχνης. Καθώς πέφτει η νύχτα, ο φωτισμός στο εσωτερικό του δημιουργεί ένα νέο χαρακτήρα, καθώς γίνεται διάφανο και αιθέριο. Το Momentum είναι συνδυασμός εικονικής τέχνης και φυσικής εγκατάστασης και παρουσιάζει εμπειρία τέχνης επαυξημένης πραγματικότητας (AR), όπου οι θεατές μπορούν να βιώσουν εικονική τέχνη σαρώνοντας ένα κωδικό QR στο Instagram και γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί.
Everything: η ψηφιακή εμπειρία
https://www.archipanic.com/wp-content/uploads/2023/03/Everything-installation-by-Nohlab-@-MEET.-Porta-Venezia-Design-District-2023-Photo-Courtesy-of-PVDD.jpeg" target="_blank" rel="noopener">πηγή φωτό
Στα πλαίσια της Milan Design Week 2023 το MEET, ψηφιακό πολιτιστικό κέντρο και το Εθνικό Μουσείο Ψηφιακής Τέχνης σε συνεργασία με το Filmmaster Events παρουσίασαν την καθηλωτική αυτή εγκατάσταση Everything (2021) από το τουρκικό studio NOHLAB για πρώτη φορά στην Ιταλία. Πρόκειται για καθηλωτική 12λεπτη εμπειρία που απεικονίζει την πραγματικότητα όπως φαίνεται, αμφισβητώντας την ανθρώπινη ύπαρξη και προτείνοντας νέες πιθανές αλληλεπιδράσεις. Μέσα από τα μάτια ενός κρυφού αφηγητή που ακολουθεί την ιστορία μαζί με τους θεατές, βυθίζονται όλοι σε μια οπτικοακουστική αφήγηση. Το κοινό καλείται να συνειδητοποιήσει τα αναπάντητα ερωτήματα της ύπαρξης μας. Τελικά, το έργο αφήνει ερωτήματα για το αν θα αποδεχτούμε τη συνεχή κατάσταης μεταμόρφωσης και πιθανοτήτων στο εξελισσόμενο σύμπαν μας.
The Sea Deck: η πλωτή εγκατάσταση
© Sandra Di Leo
Η εγκατάσταση σχεδιασμένη από τους Ιταλούς AMDL CIRCLE και τον Michele De Lucchi για την Azimut Yachts αφηγείται την ιστορία της επιθυμίας να υπερβούμε το αναμενόμενο, όπως με τα γιοτ της σειράς Seadeck και να ανακαλύψουμε την επαφή με τη φύση. Ταυτόχρονα αποτελεί συναισθηματικό περίπατο πάνω από το νερό στη Darsena, το αρχαίο λιμάνι του Μιλάνου και σχεδιάστηκε για να επαναφέρει την εμπειρία των αρχαίων πλωτών οδών του Μιλάνου. οι σχεδιαστές άντλησαν έμπνευση από τη σειρά γιοτ Seadeck της Azimut. Ουσιαστικά, η εγκατάσταση επανερμηνεύει την πίσω βεράντα των γιοτ της σειράς. Είναι προσβάσιμη από την προκυμαία, φθάνει μέχρι το μέσο της Darsena και οι επισκέπτες περπατούσαν υποχρεωτικά ξυπόλυτοι. Για τη δημιουργία της χρησιμοποιήθηκαν φυσικά, ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά. Το δάπεδο-κατάστρωμα της εγκατάστασης κατασκευάστηκε από 2 εκατομμύρια φελλούς μπουκαλιών που συλλέχτηκαν από εθελοντές. Από το πρώτο βήμα πάνω στο φελλό, την αρχαία πρώτη ύλη, σύμβολο της Μεσογείου, οι επισκέπτες εισέρχονταν σε ένα άλλο κόσμο για κοινή χρήση του αστικού χώρου και επανασύνδεση με το πιο αναζωογονητικό στοιχείο, το νερό.