Κατά τη διάρκεια της ημέρας δημιουργούν ένα δραματικό εφέ, όταν δέσμες φωτός διαπερνούν το κτίριο και φωτίζουν με μαγικό τρόπο τον εσωτερικό χώρο. Τη νύχτα ο εσωτερικός φωτισμός κάνει το κτίριο να λάμπει μέσα από τα ανοίγματα προσδίδοντας μια κομψή πινελιά στην όψη του κτιρίου. Αν και τα σχισμοειδή παράθυρα δεν επαρκούν για άφθονο φυσικό φως, η επίδραση τους στον εσωτερικό χώρο δεν μπορεί να αγνοηθεί. Θεωρούνται κατάλληλα όταν το περιβάλλον του κτιρίου δεν είναι τόσο ευχάριστο, ώστε να απολαμβάνεται η θέαση μέσα από ένα ευρύχωρο άνοιγμα. Εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα και συνήθως έχουν σταθερά υαλοστάσια.
Η επιλογή αυτών των ανοιγμάτων έχει δημιουργήσει δυνατή αίσθηση σε πολλά γνωστά κτίρια διάσημων αρχιτεκτόνων. Για παράδειγμα The Church of the Light (η Εκκλησία του Φωτός) στην Οσάκα της Ιαπωνίας θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα έργα του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tadao Ando. Δύο κάθετες μεταξύ τους σχισμές στον τοίχο διαμορφώνουν το σχήμα του σταυρού και επιτρέπουν στο φως να εισχωρήσει στον σκοτεινό εσωτερικό χώρο του ναού που είναι κατασκευασμένος από εμφανές σκυρόδεμα. Δημιουργούν μία δραματική, αλλά ταυτόχρονα γαλήνια ατμόσφαιρα μέας στην εκκλησία.
Ένα άλλο διάσημο έργο που ενεργοποιείται από τα συναρπαστικά αποτελέσματα των σχισμοειδών ανοιγμάτων είναι το Therme Vals του Peter Zumthor, ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται στις φυσικές θερμές πηγές της Ελβετίας. Το Therme Vals είναι γνωστό για το μοναδικό spa του. Η οροφή του spa φέρει επάλληλες συνεχείς σχισμές που επιτρέπουν δέσμες φωτός στο εσωτερικό δημιουργώντας μια μαγευτική αύρα, ιδανική για μια χαλαρωτική εμπειρία spa.
Στο Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου η ευρηματική αρχιτεκτονική αφήγηση του Daniel Liebeskind αξιοποιεί τις σχισμές και εγκοπές στον κτιριακό όγκο για να οργανώσει την εσωτερικότητα του χώρου και να προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ζήσει μία βιωματική εμπειρία.
Ωστόσο, οι σχισμές και τα στενά ανοίγματα μπορούν να αξιοποιηθούν και στα κτίρια με χρήση κατοικίας με ενδιαφέροντα αποτελέσματα για τη διαβίωση μας μέσα σ’ αυτά, όπως πολύ εύστοχα διατύπωσε ο Winston Churchill “διαμορφώνουμε τα κτίρια μας και στη συνέχεια τα κτίρια μας διαμορφώνουν εμάς”. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί το Slit House από τους Eastern Design Office στην πόλη Shiga της Ιαπωνίας. Ο κτιριακός όγκος από μπετόν είναι διάτρητος από 60 σχισμές που προσδίδουν μοναδική αρχιτεκτονική ποιότητα προτείνοντας σχεδιασμό διαφορετικό από την αρχιτεκτονική των μεγάλων ανοιγμάτων. Η λύση προσφέρει ιδιωτικότητα σε περιοχή ιδιαίτερα μεγάλης αστικής πυκνότητας και ταυτόχρονα επιτρέπει στο εσωτερικό φυσικό φωτισμό, ο οποίος διαφοροποιείται σύμφωνα με τις ώρες της ημέρας και τις εποχές του έτους προσφέροντας στους ενοίκους ευχάριστη διαβίωση.
Η ένταξη των σχισμών στην κατοικία ενδείκνυται και σε εσωτερικούς τοίχους, ώστε να επιτρέπουν στο φως να εισχωρήσει σε χώρους που δεν έχουν δυνατότητα φυσικού φωτισμού, π.χ διαδρόμους. Σε περίπτωση ανακαίνισης διαμερίσματος ένας ευρηματικός σχεδιασμός μπορεί να δημιουργήσει πολύ ενδιαφέροντες και οικείους χώρους. Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα βρίσκεται στη διάθεση σας για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά στην ανακαίνιση κατοικίας.
www.anakainisispitiou.gr.