Decosoup.com

Open House 2018: αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις σε ενδιαφέροντα κτίρια

Στα πλαίσια του θεσμού Open House μας δόθηκε η ευκαιρία να ξεναγηθούμε σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και να γνωρίσουμε τις νέες τάσεις της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης. Ο μοναδικός αυτός αρχιτεκτονικός περίπατος προσφέρει την ευκαιρία να βιώσουμε για σύντομο χρονικό διάστημα χώρους με εντυπωσιακή επανάχρηση και μοναδικό design και να αντλήσουμε έμπνευση αν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε ανακαίνιση κατοικίας.

Διαμέρισμα στα Λαδάδικα

Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project (2018)

ladadika

Τα Λαδάδικα αποτελούν μία ιστορική συνοικία της Θεσσαλονίκης κοντά στο λιμάνι και οφείλουν την ονομασία τους στην πληθώρα καταστημάτων χονδρικής κυρίως ελαιολάδου. Μετά από πολλά χρόνια παρακμής τα ιστορικά κτίρια της περιοχής αναπαλαιώθηκαν και στεγάζουν χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης μεταβάλλοντας τον άλλοτε εμπορικό χαρακτήρα της. τα διαμέρισμα που θα περιγράψουμε βρίσκεται σε ένα πολυώροφο γωνιακό κτίριο γραφείων που λόγω του μεγάλου ύψους δεσπόζει στην περιοχή και προέκυψε από την αλλαγή χρήσης του χώρου από γραφείο σε κατοικία. Στις όψεις του παρατηρούμε μεγάλα ανοίγματα που πληρώνουν τα κενά του φέροντα οργανισμού, καθώς η μορφολογία αυτή επιτάσσεται από την προηγούμενη χρήση του κτιρίου ως γραφεία.

Με την επανάχρηση του χώρου στα νέα κουφώματα διατηρήθηκε η μορφολογία των ανοιγμάτων προσφέροντας στο διαμέρισμα εκπληκτική θέα της ιστορικής αυτής γειτονιάς. Η ιδιωτικότητα εξασφαλίζεται με ρόλερ που απομονώνουν το διαμέρισμα από το περιβάλλον του. Η θαλπωρή του ξύλινου δαπέδου έρχεται σε αντιστικτική αρμονία με το ψυχρό ασημόγκριζο χρώμα των κουφωμάτων.

Το ύφος διακόσμησης είναι λιτό και η χρωματική παλέτα περιορίζεται σε αποχρώσεις λευκού-γκρι-μαύρου “ησυχάζοντας” την πολυχρωμία του περιβάλλοντος που εισβάλλει στο χώρο. Εξαίρεση αποτελεί το βαθύ πράσινο στα κάτω ντουλάπια, στην πλάτη και τη νησίδα της κουζίνας που επίσης συμβάλλει στην ηρεμία του χώρου.


Rural apartment

Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό studio Normless (2017)

rural apartment

Πρόκειται για ανακαίνιση μιας εξοχικής κατοικίας στο  14ο χλμ Θεσσαλονίκης-Εξοχής και η διαμόρφωση της σε διαμέρισμα για τη στέγαση εξαμελούς οικογένειας. Το διαμέρισμα αποτελείται από ενιαίο χώρο εισόδου, καθιστικού και τραπεζαρίας, γραφείο, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια, λουτρό και master bedroom με άφθονους και ευρηματικούς αποθηκευτικούς χώρους.

Στο διαμέρισμα έγινε εκτεταμένη χρήση του υλικού kourasanit που αφενός ενοποιεί αισθητικά τους χώρους και αφετέρου μέσα από την ποικιλία διαφορετικών υφών και αρμονικών αποχρώσεων προσδίδει στον κάθε χώρο ταυτότητα και μοναδικότητα και σε όλο το διαμέρισμα γλυπτικότητα και ζεστασιά.

Αρμονικά συνυπάρχουν στους χώρους του καθιστικού και της τραπεζαρίας το ξύλο της ανοιχτής δρυός και τα σιδηρά υαλοστάσια που λειτουργούν ως διαχωριστικά μεταξύ εισόδου και τραπεζαρίας και γραφείου και καθιστικού. Στην κουζίνα η χρήση του ίδιου υλικού στα ντουλάπια και το δάπεδο σε ουδέτερους τόνους αναδεικνύει τις μαύρες σιδηρές και ξύλινες λεπτομέρειες.

Το ίδιο υλικό χρησιμοποιήθηκε και στα υπνοδωμάτια σε διαφορετικές αποχρώσεις με τεχνοτροπίες που προσδίδουν ποπ ύφος, ενώ στο master bedroom το λευκό χρώμα αναδεικνύει επίσης τις σιδηρές και ξύλινες λεπτομέρειες. Το υπέροχο τοπίο της εξοχής εισβάλλει στους χώρους μέσα από τα μεγάλα ανοίγματα και αναδεικνύει το λιτό αλλά δυναμικό ύφος διακόσμησης.

Αναφέραμε εξαιρετικά παραδείγματα επανάχρησης και ανακαίνισης κατοικίας για να αντλήσετε έμπνευση σε μελλοντική ανακαίνιση του δικού σας σπιτιού.

Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα προσφέρει οικονομικά πακέτα ανακαίνισης για ιδιωτικούς και επαγγελματικούς χώρους και καθοδήγηση για την επιλογή των κατάλληλων λύσεων για αισθητικά αναβαθμισμένους χώρους.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved