Decosoup.com

Open House 2018: επανάχρηση ιστορικών κτιρίων σε επαγγελματικούς χώρους

Η αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων αποτελεί μέθοδο για να αποκτήσει ζωή ένα εγκαταλειμμένο ιστορικό και όχι μόνο κτίριο και την ιδανική λύση για αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση στο δομημένο περιβάλλον.

Στα πλαίσια του Open House 2018 επισκεφθήκαμε ιστορικά κτίρια που αποκαταστάθηκαν και αποδόθηκαν στο κοινό με διαφορετική χρήση, δηλ. από αστικά κτίρια κατοικιών/ επαύλεις μετατράπηκαν σε χώρους εστίασης και εκδηλώσεων προσφέροντας μοναδικά παραδείγματα ανακαίνισης επαγγελματικού χώρου.

Στις αρχές του 20ου αιώνα μεσουρανούσε η περίφημη περιοχή των Εξοχών ή των “Πύργων” πέρα από τα ανατολικά τείχη της Θεσσαλονίκης, όπου κυρίως υπήρχαν εκτάσεις με καλλιέργειες. Με την κατεδάφιση του τείχους χαράχτηκε η οδός Χαμιντιέ (σημερινή Εθνικής Αμύνης) που έφθανε μέχρι τον Λευκό Πύργο και η πόλη άρχισε να επεκτείνεται γοργά ανατολικά, καθώς οι εύπορες οικογένειες άρχιζαν να χτίζουν τις πολυτελείς επαύλεις τους σε μεγάλα οικόπεδα περιβάλλοντας τα κτίσματα με καταπράσινους κήπους. Ο κύριος οδικός άξονας της περιοχής ήταν η λεωφόρος των Εξοχών ή των “Πύργων” (σημερινή Βασιλίσσης Όλγας). Δύο από τα ιστορικά κτίρια που θα περιγράψουμε βρίσκονται στη σημαντική αυτή αρτηρία.

Οικία Μιχαηλίδη, πρώην Βίλα Μοδιάνο ή Θεμελή

casablanca exterior

Κτίστηκε το 1988 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Frederic Charnot. Είναι κτίσμα διώροφο, κεραμοσκεπές, ορθογωνικής κάτοψης, όπου η διάταξη των δωματίων οργανώνεται γύρω από ένα κεντρικό χώρο. 

Τα ανοίγματα στην όψη οργανώνονται συμμετρικά, ενώ κυρίαρχο στοιχείο της πρόσοψης αποτελεί ένας εξώστης που προεξέχει κεντρική. Στο ισόγειο ο εξώστης στηρίζεται σε δύο πεσσούς, ενώ στον όροφο σε δύο ιωνικούς κίονες και φέρει καμπύλο αέτωμα με στοιχεία μπαρόκ, όπως φυτικές διακοσμήσεις. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι διακοσμητικές κόγχες εκατέρωθεν του κεντρικού ανοίγματος του ορόφου και τα τριγωνικά αετώματα των ανοιγμάτων. Οι όροφοι διαχωρίζονται με περίτεχνη διακοσμητική ταινία, παρόμοια της οποίας διατρέχει τον όροφο κάτω από το γείσο. Το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του ώριμου νεοκλασικισμού σύμφωνα με την απόφαση χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου.

casablanca bar

Στο κτίριο λειτουργεί ένα all day coffee-bar το Casablanca Social Club με χώρους ζεστούς και φιλικούς που η οργάνωση και διακόσμηση τους διατηρούν την έννοια της αρχικής χρήσης, της κατοικίας. Κατά την ανακαίνιση διατηρήθηκαν στοιχεία σε τοίχους και οροφές, όπως τα εμφανή τούβλα και οι γύψινες διακοσμήσεις. Σε αρμονική συνύπαρξη βρίσκεται και το ξύλινο στοιχείο σε δάπεδα και έπιπλα, ενώ ο γαλαζοπράσινος teal τόνος με το λευκό και το καφέ προσδίδουν επιπλέον οικειότητα στους χώρους.

casablanca cafe 01


Έπαυλη Μαρόκκου

Ανακαίνιση από το αρχιτεκτονικό γραφείο CAN studio 

epavli Marokkou

Η εντυπωσιακή αυτή η έπαυλη κτίστηκε το 1906 από τον αυστριακό υπήκοο Ιωάννη Μαρόκκο. Είναι διώροφο κτίσμα με ξύλινη στέγη και περιμετρικό κτιστό στηθαίο. Έχει ορθογωνική κάτοψη και η όψη του χαρακτηρίζεται από συμμετρία, ενώ η κύρια είσοδος τονίζεται από εξώστη που στηρίζεται σε πεσσούς και φέρει μπαλούστρες. Οι όψεις του φέρουν ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία, όπως κορνίζες, οδοντωτές ταινίες και ψευδοκίονες στις γωνίες του κτιρίου. Ο περιβάλλων χώρος έχει περιοριστεί από το αρχικό του μέγεθος με αποτέλεσμα η έπαυλη να εφάπτεται σχεδόν με όμορη πολυκατοικία. Το κτίριο αποτελεί αξιόλογο δείγμα όψιμου νεοκλασικισμού σύμφωνα με την πράξη χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου.

Marokkou cellar

Το κτίριο λειτουργεί με το όνομα του “Έπαυλη Μαρόκκου” ως πολυχώρος εστίασης και πολιτισμού, café-bar-restaurant. Στο υπόγειο της έπαυλης λειτουργεί κάβα ποτών. Οι πέτρινοι τοίχοι και οι πάγκοι με τα τραπέζια και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός διαμορφώνει ατμόσφαιρα οικειότητας στο χώρο. Την ίδια αίσθηση αποπνέουν και οι υπόλοιποι χώροι του κτιρίου με τις περιμετρικές διακοσμητικές ταινίες στους τοίχους, τις απλίκες, τις κουρτίνες που πλαισιώνουν τα ανοίγματα, τα ξύλινα δάπεδα.

Marokkou cellar 01

Με την επίσκεψη μας στους χώρους βιώσαμε την αίσθηση της σπιτικής ζεστασιάς και οικειότητας για να περάσουμε εκεί όμορφα με καλή παρέα. Εξαιρετικά δείγματα ανακαίνισης επαγγελματικού χώρου.

Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα αναλαμβάνει ανακαίνιση επαγγελματικών χώρων, ώστε να αναδειχθεί η κάθε επιχείρηση σε αναβαθμισμένο περιβάλλον.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved